Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké cukroví má i po upečení zůstat světlé a křehké.
Zdroj: Toprecepty.cz

Linecké patří k nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví. Voní po másle a citronu a sladké těsto tvoří s pikantní zavařeninou skvělý chuťový i vizuální kontrast. O perfektním výsledku často rozhodují vteřiny v troubě. Zjistěte, na jakou teplotu péct linecké, aby zůstalo světlé, křehké a báječně lahodné.

Klasika vánočního cukroví

Mezi prvními druhy vánočního cukroví bývá často linecké. Vůně másla a citronové kůry nám hned připomene blížící se svátky a my chceme, aby se kousky povedly jemné, křehké a krásně světlé.

Linecké je cukroví z křehkého těsta, a proto potřebuje odpovídající péči. Správná teplota pečení rozhoduje o tom, jestli dosáhneme přesně té podoby, jakou si představujeme už při promíchání másla s cukrem a moukou. Pečení lineckého přitom není o rychlosti, ale o rovnoměrném a pozvolném propečení. 

Na jakou teplotu se peče linecké 

K dokonalému výsledku nestačí mít pouze kvalitní ingredience a jejich skvělý poměr. Roli hraje také to, jak o cukroví pečujeme v troubě. Důležitá je správná teplota, ale také délka pečení. Počítat je třeba i s následným krokem.

A jak je to tedy s tou teplotou? Linecké pečeme zvolna. Pokud bychom ho pekli prudce, snadno by se spálilo. A to by byla škoda. Ani příliš nízká teplota není vhodná. Troubu na linecké cukroví tedy předehřejeme na teplotu mezi 160–180 °C. Roli hrají zkušenosti s naší troubou. Pokud peče hodně, zvolíme nižší hodnotu.

Pozvolné pečení zajistí, že cukr příliš rychle nezkaramelizuje a hned nezhnědne. Tak si těsto zachová svou světlou barvu a jemnou křehkost, aniž by přeschlo nebo se v troubě deformovalo. Když teplotu zvýšíme například na 180 °C, může se stát, že okraje rychle tmavnou, zatímco střed je ještě nedopečený. A my toužíme po tom nejlepším cukroví, vyváženém v chuti i na pohled.

V elektrické troubě nastavíme horní/dolní ohřev a plech s lineckým cukrovím umístíme doprostřed trouby. Tento režim zahřívá těsto rovnoměrně a šetrně. Pokud se přece jenom rozhodneme pro horkovzduch, je potřeba snížit teplotu zhruba na 150 °C. 

Jak dlouho linecké péct a jak poznáme, že je hotové

Při teplotě okolo 160 °C obvykle lineckému stačí 8–12 minut pečení podle velikosti a výšky tvarů. Menší srdíčka nebo hvězdičky budou hotové rychleji, větším tvarům to trvá o chvíli déle. Důležité je řídit se nejen časem, ale hlavně vzhledem cukroví. Linecké nemá hnědnout, má nazlátlou barvu. Nejlepší je jen velmi jemný náznak barvy, nejčastěji po okraji nebo na spodní straně.

Hotové linecké zůstává na plechu ještě poměrně měkké. Zpevní se až po vychladnutí, proto je dobré s ním nemanipulovat příliš brzy. Pokud jej necháme jen nepatrně světlé, odvděčí se nám po odležení nejen chutí, ale i krásně jemnou strukturou. Pro vánoční cukroví je právě tato světlost jedním z hlavních znaků dobře upečeného lineckého

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit linecké cukroví

Na jednu dávku lineckého těsta potřebujete: 280 g hladké mouky, 210 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vejce a trochu citronové kůry. Dále: marmeláda na slepování.
Jak na to? 

  1. Na vál nasypte mouku, cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Důlek zakryjte na kousky nakrájeným máslem. Vše zpracujte v těsto.
  2. Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  3. Těsto rozválejte na tenký plát o síle asi 2–3 mm a vykrajujte různé tvary.
  4. Vykrojené tvary skládejte na připravený plech a pečte při 170 °C přibližně 8–10 minut.
  5. Po upečení a vychladnutí tvary slepujte marmeládou

Náš tip: Připravte si vynikající linecké cukroví podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku