Kančí svíčková (i z jiné zvěřiny)

Scathy Kuchařka: Scathy

Doba přípravy: 3 hodiny 4 porce Omáčky 7 názorů

Suroviny

kančí kýta (nebo jiná libovější zvěřina) min 500 g
(kořenová zelenina)
3 větší mrkve
1 menší celer
2 kořenová petržel
2 cibule
kousek špeku
višňový kompot
sklenička brusinek
2 kelímky smetany ke šlehání
1 citrón
jalovec
nové koření
bobkový list
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zvěřinu je nutné alespoň dva dny předem naložit.

  2. Maso odblaníme, prošpikujeme špekem, ze všech stran osolíme, opepříme a vložíme do pekáče.

  3. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na jemno a dáme k masu. Přidáme pět kuliček nového koření, tři bobkové listy, asi deset kuliček jalovce a zhruba dvacet višní. Pokapeme šťávou z půlky citrónu, zalijeme vodou a vložíme do ledničky.

  4. Když je maso pěkně uleželé, vyndáme jej z pekáče a slijeme vodu ze zeleniny (nevylíváme, necháme si na podlévání).

  5. Do hrnce si dáme asi čtvrt kostky másla a zeleninu orestujeme i s kořením a višněmi. Zelenina by měla mít lehce nahnědlou barvu.

  6. K zelenině přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran.

  7. Vše pak vložíme do pekáče a pečeme do měkka asi na 180 °C, podléváme vodou z naloženého masa.

  8. Když je maso měkké, nakrájíme ho na plátky.

  9. Zeleninu propasírujeme přes cedník, přidáme brusinky (asi dvě lžíce) a pak ještě rozmixujeme.

  10. Přidáme třičtvrtě kelímku smetany a dolijeme vodou aby byla omáčka tak akorát hustá. Nemělo by být potřeba jí zahušťovat.

  11. Dosolíme, dopepříme a protože má být omáčka lehce do kysela, tak dochutíme šťávou z citrónu.

  12. Do hotové omáčky vložíme maso a necháme prohřát.

  13. Podáváme s domácím houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

  14. Ozdobíme šlehačkou ze zbytku smetany a brusinkami.

Poznámka

Tento recept mám od maminky a i jako kuchařka začátečník jsem to zvládla. Je to dobrota :)

Fotky nejsou nic moc, je to z mobilu. Dodám lepší :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 66 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kančí svíčková (i z jiné zvěřiny)

  • jana jana(neregistrovaná)

    Zvěřinu dělám dosti často. Jelikož bažantů se u nás na podzim sejde hodně, tak jsem zkoušela hodně receptů, ale většinou jsou to pečené varianty a druhý den je bažant tvrdý, takový nechutný. Proto jsem asi před čtyřmi lety, vymyslela tuto variantu (možná ji někdo vymyslel přede mnou, ale já jí fakt nikde nevyčetla, prostě mě to napadlo)a od té doby, jsem bažanty jinak nedělala. Bažantí maso je šťavnaté, křehoučké a v pohodě se to dá ohřát a jíst i druhý den. Samozřejmě jako každou zvěřinu i bažanta si předem naložím (klasika jako na svíčkovou + jalovec), potom přidám ty švestky a dám péct. Já svíčkovou i z hovězího peču. Vyzkoušej, fakt je to mňamka, opravdu nejlepší příloha jsou ty bavorské knedlíky.

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Hm, s tím višňovým kompotem je to mooc zajímavý, to jsem ani nikdy neslyšela. Určitě to zkusím, kančí je v mrazáku. Škoda že to neznám.Dneska je u nás poslední leč, syn má hosty, bývala bych jim to udělala, tak holt někdy jindy.:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-D:-D:-K:-K:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • Scathy Scathy(autor receptu)

    Jana: to máš pravdu. Tenhle recept se dá použít na cokoliv, ale bažant by mě teda nenapadl. Ten tvůj recept se švestkami se mi líbí. Mám kance plný mrazák, tak to příště vyzkouším ;-) děkuju za tip :-)

    Odpovědět

  • jana jana(neregistrovaná)

    Paní Klárko, vy asi zvěřinu často nevaříte,toto je recept na normální svíčkovou a na víc je zde přidán jalovec, který ke zvěřině samozřejmě patří, višňový kompot a brusinky. Obecně svíčkovou můžete dělat kromě snad ryb z jakéhokoliv masa.
    Já dělám s tímto základem: mrkev, celer, kořenová petržel, cibule, špek, nové koření, bobkový list, pepř, sůl, jalovec (na dochucení citron) svíčkovou z kance, srnce, jelena, daňka.
    Dokonce i BAŽANTY dělám na tomto dá se říci, univerzálním základu, k němu přidám asi 10 ks nakrájených, sušených švestek, necelou 1/4 lžičky mletého badyánu a dám péct do trouby. Když je maso měkké, omáčku propasíruji, přidám 2 lžíce švestkových povidel, povařím, pak ještě pomixuji, přidám smetanu ke šlehání, popřípadě zahustím, dochutím citronem. Jako přílohu podávám Bavorské knedlíky, na talířek dám místo brusinek lžičku švestkových povidel rozmíchaných s troškou šlehačky. Všichni, kdo ochutnali, měli boule za ušima, opravu mňamka

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já si letos snad to kančí maso koupím :-):yes:

    Odpovědět

  • Scathy Scathy(autor receptu)

    určitě :-) maminka to dělala i ze srny ;-)

    Odpovědět

  • Klara Klara

    Mám mäso z jeleňa, môžem ho použiť? Recept dávam do oblúbených, páči sa mi:-p;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: kanci svickova na smetane svíčková z kančího masa svíčková z kančí kýty svíčková na smetaně ze zvěřiny nejlepší recepty na zvěřinu svíčková z divočáka svíčková z kance s brusinkami kančí kýta jako svíčková jak naložit zvěřinu svíčková z bažanta svičkova omačka ze zveřiny svíčkova z kančího nejlepší recepty ze zvěřiny recepty ze zvěřiny svíčková z daňka recept na kančí svíčkovou bažant na svíckovou jak naložit kančí maso na svickovou recept na svíčkovou ze zvěřiny kančí maso svíčková