Hned měkké pracny: Na tohle výborné cukroví nemusíte čekat, i bez odležení je křehké a voňavé a chutná po čokoládě
26. 11. 2025 Vaření
Hledáte cukroví, které provoní dům kořením a zároveň ho můžete hned ochutnávat? Tyhle pracny jsou hned měkké a po vychladnutí se přímo rozplývají na jazyku. Poradíme vám nejen s jejich pečením, ale i jak je skladovat, aby zazářily i na svátečním talíři.
Výborné pracny
Vánoční pečení nedoprovází pouze vůně vanilky, másla a cukru. S perníčky a pracnami se v kuchyni rozline výrazná vůně i dalších druhů koření. Toto tradiční české cukroví je oblíbené nejen kvůli své chuti, ale i roztomilému vzhledu medvědích tlapiček či svatojakubských mušlí a jednoduché přípravě.
Abychom z trouby vytáhli nejen voňavé, ale také báječně měkké kousky, potřebujeme rozumět celému postupu přípravy. S naším návodem a osvědčeným receptem zvládnete levou zadní vypracovat křehké těsto, naplnit ho do formiček, upéct akorát, vyklepnout v celku a nakonec zasněžit moučkovým cukrem s vanilkou.
Mohlo by vás zajímat
Správné složení těsta na pracny
Měkčí struktura pracen stojí především na použití másla a mletých ořechů, které dodají těstu jemnost a po upečení zajistí jeho vláčnost. Obsah tuku má přímý vliv nejen na chuť, ale i na výslednou měkkost. Tuku ale nesmí být příliš, lískové ořechy jsou totiž dostatečně tučné samy o sobě.
Aby pracny nebyly hutné, je důležité nepřidávat příliš mouky ani těsto zbytečně nehníst. Přílišná práce s těstem podporuje tvorbu lepku, což vede k tužší konzistenci. Držíme se proto zásady krátkého, rychlého zpracování.
Odležení těsta před pečením
Odležení v chladu je jeden z nejzásadnějších kroků. V praxi to znamená, že těsto zabalené v potravinářské fólii necháme v lednici několik hodin, nebo lépe přes noc. Díky tomu se ingredience lépe propojí v kompaktní těsto a koření uvolní svou vůni.
Po vychlazení se s těstem zároveň lépe pracuje – méně lepí a snadněji ho vtlačíme do formiček.
Jak správně připravit formičky
Kovové formičky zbavené špíny musíme obvykle před pečením důkladně vymazat a někdo nedá dopustit ani na vysypání moukou. Vymazání zabraňuje přichytávání těsta a vysypání pomůže vytvořit jemný nepřilnavý povrch. Pokud bychom formičky nevymazali, těsto by se přichytilo a při vyklopení se lámalo.
Tenká a rovnoměrná vrstva másla nebo sádla doplněná o vysypání zajistí, že těsto se bude snadno vyklápět. Na konci článku pro vás máme recept, který přípravu urychlí, protože není potřeba formičky vymazávat. Z mastnějšího těsta totiž uděláme kuličky, obalíme je v mouce a pak je vmáčkneme do formiček.
Jak dlouho péct pracny
Pracny pečeme při střední teplotě kolem 160–170 °C a krátkou dobu. Těsto obsahuje více tuku a ořechů, které mají tendenci se rychle připalovat. Tato teplota zajistí rovnoměrné propečení bez přílišného zhnědnutí povrchu. Cukroví je hotové už po několika minutách – jakmile okraje lehce zezlátnou a vůně koření zesílí. Dáváme si pozor, aby formičky měly podobnou velikost, pak se budou kousky péct rovnoměrně.
Důležité je pracny nepřepéct a včas je vytáhnout, na plechu ještě dojdou. Pokud bychom je nechali v troubě příliš dlouho, pracny by se vysušily a zůstaly tvrdé i po odležení. Důležité je krátké a šetrné pečení, při kterém sledujeme nejen čas, ale i jak cukroví vypadá. Protože pracny jsou tmavé, spoléháme na dotyk, cukroví bude mírně měkké a po stranách se začne lehce oddalovat od formičky. Nejsme-li si jistí, vytáhneme jednu formičku a zkusíme ji po krátkém zchladnutí vyklepnout. Pokud bude upečená, vytáhneme ven celý plech.
- Jak upéct pracny ihned měkké
Obvykle jsou pracny po vyklopení křehké a tvrdší a potřebují pár dnů na zvláčnění. My pro vás ale máme recept na kousky, které jsou hned měkké. Po posypání cukrem a úplném vychladnutí je uložíme do uzavíratelné dózy.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit hned měkké pracny
Syrové těsto je měkčí a lepivější, ale po upečení je nádherně měkké a skvěle voní jako horká čokoláda.
Na 2 velké plechy potřebujete: 200 g hladké mouky, 167 g másla pokojové teploty, 167 g moučkového cukru, 80 g lískových oříšků, 1,5 lžíce kakaa, 1 celé rozšlehané vejce, 100 g hořké čokolády, 1/2 lžičky mleté skořice, 4 kuličky nového koření, 3 hřebíčky a 3 lžíce smetany.
Jak na to?
- Nové koření a hřebíčky namelte nebo nadrťte v hmoždíři najemno.
- Do misky dejte všechny sypké suroviny a promíchejte. Přidejte na kostky nakrájené změklé máslo a rozšlehané vejce.
- Do menšího hrnce nalijte horkou vodu. Na hrnec postavte misku tak, aby její dno bylo lehce nad hladinou vody. Voda by neměla nikdy vřít. Do misky nalijte 3 lžíce smetany a nalámejte čokoládu.
- Metličkou míchejte, až se čokoláda rozpustí. Netrvá to dlouho. Rozpuštěnou, mírně zchladlou čokoládu vlijte do misky se surovinami a vypracujte kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukama.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet do druhého dne.
- Druhý den zapněte troubu na 165 °C.
- Z těsta odebírejte stejně velké kousky. Vytvarujte z nich kuličky a lehce je obalte v mouce. Vtlačte je do formiček. Formičky nevymazávejte a neplňte je až po okraj, spíše do poloviny. Těsto přitiskněte palcem k okrajům, aby uprostřed zůstal důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit. Menší tvary formiček se lépe vyklápí.
- Pečte v předehřáté troubě – menší tvary 10–11 minut a větší 12–13 minut. Pozorujte ale průběh pečení. Povrch těsta ve formičce se nejprve leskne a pak postupně od okrajů začíná matnět. Když zmatní celá plocha formičky, je těsto upečené.
- Plech s upečenými pracnami přemístěte na chladné místo, ale ne do průvanu. Nechte je chvilku zchladnout a vlažné formičky vyklopte. Kdybyste je chtěli vyklápět horké, polámaly by se. Vyklopené tvary obalujte v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkou.
Náš tip: Připravte si tradiční voňavé pracny podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více