Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nemáte ještě letos napečeno a vůbec nestíháte? Pokud byste měli zvládnout jen tři druhy cukroví, tak se pusťte do těch podle receptů Josefa Maršálka. Tyto ořechy, pracny a linecké patří v rodině slavného cukráře k nejoblíbenějším. Pro Toprecepty.cz poradil i to, jak je připravit, aby byly dokonalé.

Co se peče u Josefa Maršálka?

Snad každá rodina má nějaké své ověřené druhy cukroví, na které nedá dopustit a Vánoce si bez nich nedokáže představit. Slavný cukrář Josef Maršálek má v oblibě tři sladké delikatesy, které zařadil i do své nejnovější kuchařské knihy Čas na pečení II. s Terezou Bebarovou a Josefem.

Tu vytvořil společně se svou kolegyní z pořadů Buchty po ránu a Peče celá země herečkou Terezou Bebarovou, s níž jej spojuje právě láska k pečení

Všechny tři oblíbené druhy cukroví slavného cukráře patří k těm tradičnějším, vždy jsou ale něčím vylepšené, což z nich dělá delikatesu. Klasické pracny jsou růžové, neboť jsou dochucené lyofilizovanými malinami, ořechy mají v těstě místo vlašských ořechů kokos a linecké je zkrátka dokonalé samo o sobě. S tímto cukrovím si tak rozhodně vysloužíte obdiv nejen od rodiny, ale i od všech vánočních návštěv. 

Jak zpracovat těsto na linecké, prachy a ořechy?

Pokud letos nemáte na pečení čas, jsou tyto tři klasické sladkosti ideálním řešením. Jejich příprava totiž není nijak složitá a zvládnete je levou zadní i po příchodu z práce. Jak říká Josef Maršálek: „Většina vánočního cukroví má jako základ křehké těsto. To si vždy připravujeme tak, že v míse smícháme všechny sypké ingredience, ať už je to mouka, cukr, koření, sůl, kakao, ořechy a nebo jiné jádroviny.“ Do této směsi se pal přidá na kousky nakrájené studené máslo a vypracuje se drobenka.

„V momentě, kdy neobsahuje žádné viditelné kusy másla, přidáváme jakoukoliv tekutinu, která v receptu je (pokud tam je) jako např. vejce, mléko, smetana, víno, pivo a tak dále. Následně zamíchání je poté rychlé, krátké a rázné. Těsto dáme na 15 minut odpočinout do lednice a můžeme ho ihned zpracovávat,“ doporučuje ještě pro Toprecepty oblíbený cukrář. A zde jsou ony slibované recepty:

Kokosové ořechy čokoládovou náplní

Budete potřebovat: 250 g cukru moučky, 100 g hladké mouky, 140 g másla, 150 g jemně mletého kokosu, 3 g prášku do pečiva, 2 g soli. Na náplň: 150 g másla, 150 g hořké čokolády, 50 g cukru moučky, 25 g kakaa a 25 g rumu. 

  1. Z mouky, cukru, kokosu, prášku do pečiva a soli vypracujte těsto a nechte je odležet v chladu. 
  2. Do formiček na ořechy namačkejte malé kousky těsta tak, aby formičky byly po stranách zaplněny maximálně z poloviny. Pečte ve vyhřáté troubě při 160 °C dokud nezezlátnou. Ještě horké je vyklepněte z formiček. Pokud používáte silikonové formy, můžete je nechat vychladnout v nich. 
  3. Na náplň ušlehejte dohladka máslo s cukrem a rumem, přidejte sůl a nakonec rozpuštěnou, ale ne horkou čokoládu. Šlehejte, dokud nezískáte hladký a objemný krém. Ten přeneste do sáčků s ozdobnou špičkou a ořechy k sobě po dvou slepte. Dejte do lednice vychladnout a uložte do krabice na studené místo.

Linecké s džemem 

Budete potřebovat: 280 g hladké mouky, 30 g kukuřičného škrobu, 100 g cukru moučky, 10 g vanilkového cukru, 200 g másla, 1 žloutek M, 2 g soli a 200 g pikantní džem z červeného ovoce. 

  1. Ze všech ingrediencí kromě džemu vypracujte těsto a nechte je chvíli odležet v chladu. 
  2. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na sílu asi 3 mm a vykrajujte z něj tvary a odkládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Do poloviny tvarů udělejte otvor. Pečte ve vyhřáté troubě při 160 °C, dokud lehce po okrajích nezvládnou. 
  3. Vychladlé kousky k sobě spojte pikantním džemem a lehce pocukrujte. Skladujte v suchu a chladnu v dobře uzavíratelné dóze.

Malinové pracny

Budete potřebovat: 190 g hladké mouky, 75 g mandlové mouky, 125 g cukru krupice, 140 g másla, 10 g mrazem sušených malin, 2 g soli. Na obalení: 100 g cukru moučky a 10 g mrazem sušených malin. 

  1. Z ingrediencí vypracujte těsto a nechte odležet v chladu.
  2. Připravte si malinový cukr tak, že do sekačku navažte všechny ingredience a mixujte, dokud nezískáte růžový pudrový cukr.
  3. Těsto namačkejte do formiček na pracny až po okraj a pečte při 160 °C dozlatova. Ještě za horka vyklepněte pracny z formiček a poté je obalujte ve směsi malinového cukru. Uložte je do dobře uzavíratelné vzduchotěsné dózy, v níž vydrží až několik týdnů.

Jak už jsme uvedli, všechny tři recepty pocházejí z nové kuchařské knihy herečky Terezy Bebarové a cukráře Josefa Maršálka Čas na pečení! Jde již o druhý díl, přičemž v knize tentokrát najdete více než šedesát skvělých receptů na sladké i slané delikatesy, které jsou připraveny tak, aby si s nimi poradil nejen začátečník, ale aby potěšily i pokročilé pekařky a pekaře. Autoři mysleli rovněž na ty, kteří chtějí péct bez mouky – pro ně je tu celá kapitola alternativních receptů. 

Náš tip: Linecké vonící citronem si můžete upéct také podle našeho video receptu

Na fotku všech druhů cukroví a na to, jak Josef Maršálek pekl s Terezou Bebarovou v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Fotogalerie - Tři nejoblíbenější druhy cukroví Josefa Maršálka: Ořechy vylepšené kokosem, pracny s malinami a dokonalé linecké vás dostanou

Ukázat 7 fotografií


 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více