Perníkové pracny podle perníkářky Terezy: Plněné povidly a s voňavým kořením chutnají fantasticky
6. 12. 2024 Vaření
Milujete perníčky, ale ty klasické už vás tak trochu nudí? Pokud chcete vyzkoušet letos něco nového, možná vás osloví tyto plněné perníčky od zkušené perníkářky Terezy, které sázejí na prověřenou kombinaci perníkového koření a povidel.
Tradiční voňavé cukroví
Perníčky patří k oblíbeným druhům vánočního cukroví. Za ta dlouhá léta, co se pečou, se mnohokrát proměnily – od perníčků vytlačovaných do speciálních vyřezávaných dřevěných forem, přes vykrajované perníčky zdobené jen mandlí až po perníčky malované bílou či obarvenou bílkovou polevou.
I perníčky podléhají trendům, jak dokládají různé současné netradiční techniky zdobení v podobě různých dekorů připomínajících dřevo nebo kůru stromů.
Mohlo by vás zajímat
Překrásné perníčky od Terezy
Přímo mistryní na zdobení perníčků je Tereza Semerádová z Liberce, která má své internetové stránky a facebookový profil Perníčkování a stejně se jmenuje i její kniha plná receptů a nápadů na zdobení perníčků. Přestože má Tereza jinak úplně jiné povolání, z perníkového těsta vytváří malé voňavé umělecké skvosty. Perníčky zdobí různými způsoby, a to nejen barevnou polevou, ale třeba i potravinářskými fixami, perleťovými barvami nebo kakaem.
Speciální plněné perníčky
Velkým hitem jsou rovněž její plněné perníčky s povidly. Dělá je v několika verzích, nás nejvíc zaujaly ty pečené ve formičkách na pracny. Jejich příprava je poměrně jednoduchá, připravují se z těsta na ihned měkké perníčky. Vypadají ale velmi efektně a není nutné je ani nijak zdobit.
Úplně stačí je nechat jen tak, případně je obalit v moučkovém cukru. Vzhledem k tomu, že je těsto poměrně tučné, není nutné formičky ani předem vymazávat, což rovněž usnadní přípravu. Udělat si je můžete ve dvou variantách - klasické medové a kakaové. Do té druhé se pak místo povidel výborně hodí třeba nutella.
Recept na perníkové pracny
Budete potřebovat: 280 g cukru moučka, 4 vrchovaté lžičky perníkového koření, 1 necelou lžičku sody, 250 g tuku (např. máslo, nebo Zlatá Haná atd.), 4 vejce, 3 vrchovaté lžíce medu, 800 g hladké mouky. Pro kakaovou verzi: navíc 1 lžíci medu a místo 800 g mouky 60 g kakaa a 740 g hladké mouky. Na náplň si připravte: povidla (nejlépe domácí).
- Všechny ingredience dejte do mísy a jednoduše z nich vypracujete těsto na perníčky.
- Z těsta si pak vždy utrhněte kousek těsta a namačkejte je do formiček na pracny nebo ořechy. Vrstvu je třeba udělat co nejtenčí, neboť perníkové těsto nabyde. Jednu formičku od každého tvaru si nechte prázdnou, použijete ji jako vykrajovátko.
- Do zdobicího sáčku s velkou kovovou špičkou si připravte povidla (použít se dá ale třeba i nutella). Pomocí zdobicího sáčku pak do každé formičky s těstem naneste trochu náplně.
- Zbylé těsto rozválejte na tenký plát a odloženými prázdnými formičkami vykrojte zadní stranu perníčků. Tu pak položte na náplň a přitiskněte k těstu ve formičce.
- Perníčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut (záleží na velikosti formiček). To, zda je perníček upečený, poznáte podle horní strany. Když je upečená, jsou upečené celé perníčky.
- Perníčky nechte nejprve vychladnout a teprve pak je vyjměte z formiček. Případně je můžete ještě obalit v moučkovém cukru. Hotové perníčky je dobré nechat aspoň den odležet. Skladujte je v nějaké dobře uzavíratelné krabici.
Náš tip: Při přípravě těsta na perníčky můžete postupovat podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, kdy naplnit linecké: Když to uspěcháte, cukroví brzy vyschne a náplň ztvrdne, říká
Ihned měkké perníčky potřebují vejce a správný tuk. Dekor březové kůry, kterým se zdobí, je efektní a úplně jednoduchý
Putování za perníčky. Vydejte se za vůní perníkového koření do všech koutů naší vlasti!