Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masarykovo cukroví je plné ořechů. Jejich výběr určuje chuť i vzhled.
Zdroj: Toprecepty.cz

Oblíbené cukroví prezidenta Masaryka je báječně jednoduché a přitom lahodné. Na talíři okamžitě zaujme vzorem z plátků ořechů, kontrastujících svou barvou s těstem. Poradíme vám, jaké ořechy použít do Masarykova cukroví, aby chutnalo jako od babičky.

Masarykovo cukroví

Na Vánocích milujeme jejich atmosféru, vůni i skvělé jídlo, často servírované jen v tomto období. A cukroví hraje jednoznačně hlavní roli. Recepty si často předáváme navzájem v rodině a dědíme je po generace. Masarykovo cukroví patří k takovým klenotům. V české kuchyni se objevuje už přes sto let.

Vlastně se nejedná o cukroví, ale o sušenku amerického typu, což dokládá tvar a neuvěřitelně snadná příprava. Chceme-li cukroví měkčí, pečeme ho nejpozději v polovině prosince, aby se stihlo rozležet. Pokud preferujeme tvrdší, křupavé sušenky, můžeme ho připravit i až na poslední chvíli. Nepotřebujeme formičky ani vykrajovátka. Z těsta vytvoříme šišku, kterou už pak jen krájíme na stejné plátky a ty skládáme na plech.

Na talíři udělá dojem svou strukturou a čistým, a přesto ozdobným řezem. Jeden z nejoblíbenějších vánočních druhů je plný oříšků a jejich výběr je to nejtěžší, co nás na přípravě čeká. Právě ořechy mají totiž hlavní vliv na chuť i na vzhled. 

Jaké ořechy do Masarykova cukroví

Do cukroví používáme nejčastěji mandle, vlašské ořechy či lískové oříšky. Pro to Masarykovo saháme obvykle po posledních dvou variantách. Která je ta typická? 

  • Lískové oříšky – tradiční a spolehlivá volba
    Původně se Masarykovo cukroví peklo s lískovými oříšky, které patří k jeho charakteru. Mají jemnou, lehce nasládlou chuť a ve spojení s těstem tvoří vynikající kombinaci. Na řezu pak vytvoří krásnou pravidelnou mozaiku, která je pro tento druh cukroví typická. 
  • Vlašské ořechy – modernější alternativa s intenzivnější chutí
    Vlašské ořechy se v Masarykově cukroví objevují spíše v novějších úpravách. Jejich chuť je výraznější a v těstě tvoří zajímavou mozaiku.

Oba druhy ořechů musí být v perfektní kvalitě – čisté, čerstvé, voňavé. Ořechy na vzduchu často rychle žluknou, jakmile máme u některých kousků pochybnosti, do cukroví je nedáme.  

Proč předem namáčet ořechy

Jedním z kroků, které jsou nezbytné v tomto receptu, je namáčení ořechů, zejména lískových. Jde o detail, který výrazně ovlivní to, jak těsto půjde krájet. Suché ořechy mají tendenci těsto trhat, zatímco namočené lehce změknou a při krájení plátků jimi hladce projede nůž, aniž by se narušila struktura kousku a válečku.

Jak namočit ořechy? Ořechy zalijeme teplou vodou a necháme je tak hodinu až dvě stát. Pak je usušíme a zapracujeme do těsta. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit Masarykovo cukroví

Na jednu dávku potřebujete: 150 g lískových oříšků (celých), 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíci kakaa, 1 žloutek a moučkový cukr na obalení (možno vynechat).
Jak na to? 

  1. Nejprve namočte celé lískové oříšky na 1 hodinu do misky s vodou.
  2. Z mouky, cukru, kakaa, žloutku a másla nakrájeného na menší kousky zpracujte těsto.
  3. Do takto připraveného těsta zapracujte osušené lískové oříšky.
  4. Z těsta utvořte 5–6 válečků dlouhých asi 8–10 cm. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny ztuhnout do ledničky.
  5. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  6. Po odpočinutí válečky nakrájejte na 8mm plátky, skládejte je s dostatečným odstupem (roztečou se) na připravený plech.
  7. Pečte v předehřáté troubě zhruba 8–10 minut.
  8. Upečené cukroví můžete obalit v moučkovém cukru. Není to však nutné, protože je výborné i bez obalování.

Náš tip: Připravte si pravé Masarykovo cukroví podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli