Jaké ořechy použít do Masarykova cukroví? Vlašské, lískové nebo snad mandle? Sáhněte po těch správných
27. 11. 2025 Vaření
Oblíbené cukroví prezidenta Masaryka je báječně jednoduché a přitom lahodné. Na talíři okamžitě zaujme vzorem z plátků ořechů, kontrastujících svou barvou s těstem. Poradíme vám, jaké ořechy použít do Masarykova cukroví, aby chutnalo jako od babičky.
Masarykovo cukroví
Na Vánocích milujeme jejich atmosféru, vůni i skvělé jídlo, často servírované jen v tomto období. A cukroví hraje jednoznačně hlavní roli. Recepty si často předáváme navzájem v rodině a dědíme je po generace. Masarykovo cukroví patří k takovým klenotům. V české kuchyni se objevuje už přes sto let.
Vlastně se nejedná o cukroví, ale o sušenku amerického typu, což dokládá tvar a neuvěřitelně snadná příprava. Chceme-li cukroví měkčí, pečeme ho nejpozději v polovině prosince, aby se stihlo rozležet. Pokud preferujeme tvrdší, křupavé sušenky, můžeme ho připravit i až na poslední chvíli. Nepotřebujeme formičky ani vykrajovátka. Z těsta vytvoříme šišku, kterou už pak jen krájíme na stejné plátky a ty skládáme na plech.
Na talíři udělá dojem svou strukturou a čistým, a přesto ozdobným řezem. Jeden z nejoblíbenějších vánočních druhů je plný oříšků a jejich výběr je to nejtěžší, co nás na přípravě čeká. Právě ořechy mají totiž hlavní vliv na chuť i na vzhled.
Mohlo by vás zajímat
Jaké ořechy do Masarykova cukroví
Do cukroví používáme nejčastěji mandle, vlašské ořechy či lískové oříšky. Pro to Masarykovo saháme obvykle po posledních dvou variantách. Která je ta typická?
- Lískové oříšky – tradiční a spolehlivá volba
Původně se Masarykovo cukroví peklo s lískovými oříšky, které patří k jeho charakteru. Mají jemnou, lehce nasládlou chuť a ve spojení s těstem tvoří vynikající kombinaci. Na řezu pak vytvoří krásnou pravidelnou mozaiku, která je pro tento druh cukroví typická. - Vlašské ořechy – modernější alternativa s intenzivnější chutí
Vlašské ořechy se v Masarykově cukroví objevují spíše v novějších úpravách. Jejich chuť je výraznější a v těstě tvoří zajímavou mozaiku.
Oba druhy ořechů musí být v perfektní kvalitě – čisté, čerstvé, voňavé. Ořechy na vzduchu často rychle žluknou, jakmile máme u některých kousků pochybnosti, do cukroví je nedáme.
Proč předem namáčet ořechy
Jedním z kroků, které jsou nezbytné v tomto receptu, je namáčení ořechů, zejména lískových. Jde o detail, který výrazně ovlivní to, jak těsto půjde krájet. Suché ořechy mají tendenci těsto trhat, zatímco namočené lehce změknou a při krájení plátků jimi hladce projede nůž, aniž by se narušila struktura kousku a válečku.
Jak namočit ořechy? Ořechy zalijeme teplou vodou a necháme je tak hodinu až dvě stát. Pak je usušíme a zapracujeme do těsta.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit Masarykovo cukroví
Na jednu dávku potřebujete: 150 g lískových oříšků (celých), 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíci kakaa, 1 žloutek a moučkový cukr na obalení (možno vynechat).
Jak na to?
- Nejprve namočte celé lískové oříšky na 1 hodinu do misky s vodou.
- Z mouky, cukru, kakaa, žloutku a másla nakrájeného na menší kousky zpracujte těsto.
- Do takto připraveného těsta zapracujte osušené lískové oříšky.
- Z těsta utvořte 5–6 válečků dlouhých asi 8–10 cm. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny ztuhnout do ledničky.
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Po odpočinutí válečky nakrájejte na 8mm plátky, skládejte je s dostatečným odstupem (roztečou se) na připravený plech.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 8–10 minut.
- Upečené cukroví můžete obalit v moučkovém cukru. Není to však nutné, protože je výborné i bez obalování.
Náš tip: Připravte si pravé Masarykovo cukroví podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více