Co měl na vánočním stole prezident Masaryk? Kapra nahradil candát, následoval bažant a nechybělo ani speciální cukroví
24. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Většina z nás má Štědrý večer spojený se smaženým kaprem a bramborovým salátem, někdy i s vinnou klobáskou a vydatnou rybí polévkou. To bylo tradiční vánoční menu už za na první republiky. A měl takovou večeři na stole i prezident Masaryk?
Miloval topinky a škubánky s mákem
První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk pocházel z moravsko-slovenského pomezí a jeho maminka vařila jednoduchá a levná jídla. Proto si vždycky rád pochutnal na obyčejných topinkách s česnekem nebo haluškách, rád měl buřty s cibulí. Nikdy neodolal krupicové kaši, švestkovým kvedlíkům a škubánkům s mákem.
Mohlo by vás zajímat
Nikdy se nepřejídal
Jeho vztah jídlu se výrazně nezměnil ani během pobytu v cizině a zvláštní nároky neměl ani později jako hlava státu. Nepřejídal se a menu o několika chodech nijak nevyhledával.
„Mnoho lidí ale nechává svůj žaludek dřít do úmoru – přejídat se je jako nosit nad své síly těžká břemena,“ říkal T. G. Masaryk.
A nás samozřejmě zajímá, jaké pokrmy se servírovaly první rodině na štědrovečerní večeři.
Mohlo by vás zajímat
Slavnostní stolování bylo samozřejmostí
Vánoční svátky slavil prezident Masaryk nejraději na zámku Lánech, který si oblíbil a kde často pobýval. Spolu se svou rodinou si tam většinou užíval Štědrý večer.
Zmínit se musíme nejprve o stolování. Prezident Masaryk si potrpěl na slavnostně upravený stůl. Ten byl vánočně vyzdoben a pokrmy se servírovaly na luxusním porcelánu zdobeném zlatem, příbory byly masivní, sklenice křišťálové.
A co personál lánské kuchyně připravoval k slavností večeři?
Mohlo by vás zajímat
Filé z bažanta a sklenka vína
Ta začínala silným hovězím vývarem, který připravil žaludek na další chody a servíroval se v šálku. Místo kapra se podával třeboňský candát. Nebyl ale smažený, jen lehce opečený a zalitý holandskou omáčkou.
Filé z bažanta na „český“ způsob, které následovalo, bylo nepochybně velkou lahůdkou. Bažant se prošpikoval slaninou, osolil a opepřil, zalil rozpuštěným máslem a položil na pekáč do směsi cibule orestované na slanině. Někdy se přidávala i bažantí játra. Upečený bažant se v Lánech podával s malými smaženými houskovými krutony a s vařeným květákem přelitým rozpuštěným máslem.
Ačkoli náš první prezident alkohol nevyhledával, večeři zapil sklenkou vína. V tomto případě šlo o víno dodané z mělnických vinic.
Mohlo by vás zajímat
Ke kávě cukroví
Prezident Masaryk měl rád dobrou kávu. Nepil ovšem později tak rozšířeného českého turka, tedy v hrnečku spařenou mletou kávu. Moderní kávovary ještě nebyly, dobrá káva se připravovala v džezvě nebo se spařila v konvici a nechala odstát.
K vánoční kávě nesmělo chybět cukroví, na stole voněly vanilkové rohlíčky a samozřejmě prezidentova oblíbená ořechová kolečka, kterým se dnes říká Masarykovo cukroví.
Náš tip: Chcete vědět, na čem si tak rád pochutnával tatíček Masaryk? Pravé Masarykovo cukroví si můžete upéct i podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
spektrumzdravi.cz: Vánoční recepty první republiky. Na čem si mohli pochutnávat T. G. Masaryk nebo třeba Karel Čapek
ahaonline.cz: Nejoblíbenější jídla prezidenta Masaryka! +100 let české gastronomie
ahaonline.cz: Pražský hrad odtajnil Vánoce u Masaryka: To budete koukat!
rozhlas.cz: Jak se vařilo pro prezidenta Masaryka a kdo ho pozoroval při jídle?
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady a tipy na ty nejchutnější šunkofleky. Co do nich dát a jak je uvařit nejlépe
Tak jako většina obyčejných českých jídel mohou být šunkofleky opravdu pochoutkou. Záleží na výběru surovin a jejich správné přípravě. Jaké… Číst více
Uvařit uzené maso tak, abychom jeho chuť nezničili, ale spíše podtrhli, to neumí každý. Vyzkoušejte to s námi
Jak můžeme maso na uzení naložit a vyudit, to jsme popsali v jednom z minulých článků. Nyní se zaměříme na to, jak s uzeným masem zacházet. Uzené… Číst více
Jak ohřát těstoviny, aby chutnaly jako čerstvé. Ohřívání zvládneme během chvilky a skvěle si pochutnáme
Těstoviny jsou nejlepší čerstvě uvařené, ale občas nám zůstanou do druhého dne. V tom případě je krátce prohřejeme a chuť bude znovu výborná, jako… Číst více
Indické máslové kuře: Jak připravit vyhlášenou specialitu? Jeden krok nesmíte vynechat!
Indická jídla jsou si hodně podobná, většinou jde… Číst více
Jak připravit a podusit houby na nejlepší houbovou smaženici? Začátečníkům poradíme jednoduchý a osvědčený postup
Sbíráme jen prověřené druhy, které důvěrně známe, a zacházíme s nimi tak, aby nás po požití nečekaly zdravotní potíže. O tom, jak sbírat, sušit a… Číst více
4 tipy pro uzení masa: Jak z udírny vytahovat šťavnaté a voňavé pochoutky
Ideální části vepřového masa vhodné na uzení jsou krkovice, koleno, plec, bůček či žebra. Velikost a vhodný poměr tuku a masa zajistí, že se maso při… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Tři božské večeře do 50 korun: Recepty na voňavá kuřecí stehna, snadné rizoto i zapečené těstoviny
Večeře do 50 korun je pořádnou výzvou, přesto se… Číst více
Indická kuchyně: Jak na to nejlepší kuřecí kari? Potřebujete tuhle směs koření
Indická kuchyně je plná barev, výrazných chutí a… Číst více
Jak na luxusní šunkofleky: Šťavnatost zajistí dost vajec i správný druh masa, o křupavou kůrku se postará sýr
Šunkofleky jsou jednoduchým jídlem, které si… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na perníčky, které jsou hned měkké? Univerzální těsto se hodí na Mikuláše, Vánoce i na jiné svátky
Jak připravit dokonalou holandskou omáčku? Fantastickou chuť a sametově hebkou konzistenci zaručí správné šlehání másla
Vánoční hodování v době renesance: Šlechta měla na stole 39 jídel, mimo jiné pečené skřivánky a „dítě s pudinkem v břiše“
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Banana split
Přidáno před 11 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Kávovníčky z křehkého těsta: Káva se ukrývá v křehkém těstě i v lahodné polevě a cukroví chutná jako šálek dobrého espresa
Vánoce v době královny Viktorie: Ta měla na talíři pečenou labuť, poddaní hustou kaši a zeleninu, všichni pak speciální vánoční dort
Deset tipů na ty nejlepší vanilkové rohlíčky: Máslo místo margarínu, správně připravená mouka a vychytávka se žloutkem