Velký test větrníků v Praze: Pod dohledem šéfcukrářky jsme našli skvělý za 69 Kč a tři překvapení. Známé firmy zklamaly
27. 11. 2025 Rozhovory a reportáže
Milujete větrníky? S šéfcukrářkou Andreou Annie Kubiňanovou jsme se rozhodli otestovat devět větrníků z nejvyhlášenějších cukráren v Praze. Kdo nás mile překvapil, kdo naprosto pohořel a z koho jsme si sedli na zadek? Přečtěte si v našem testu. Jen pozor, nejspíš si pak budete chtít hned jeden zákusek taky objednat.
Jak jsme větrníky testovali
S šéfcukrářkou Annie z pražského hotelu Prague Marriott, o jejímž příběhu jsme psali v předchozím článku, jsme za redakci magazínu Toprecepty.cz vybrali 9 cukráren z celé Prahy a postupně testovali jejich větrníky. Hodnotili jsme vzhled zákusku, první sousto a jednotlivé vrstvy a porovnávali jsme i cenu a hmotnost.
Našli jsme kousky za 69 Kč i za 235 Kč, od 109 g do 250 g. Nejlevnější však vůbec nebyl nejhorší a naopak největší nijak neoslnil.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalý větrník
Ač se to nezdá, historie větrníku je poměrně dlouhá. Začíná ve Francii v 16. století, kde se na dvoře královny Kateřiny Medicejské pekly dortíčky podobné profiterolkám (plněné odpalované těsto). Říkalo se jim chou à la crème a tento název jim vydržel dodnes. V Čechách větrník zdomácněl koncem 19. století, kdy se česká cukrařina rozvíjela a přebírala světové vlivy, hlavně tedy francouzské.
Základem větrníku je odpalované těsto, které je plněné žloutkovým a karamelovým krémem a přelité karamelovou polevou. „I mezi cukráři existují dva tábory. Jedni tvrdí, že pálené těsto má být po naplnění křupavé, a proto ho po upečení potřou téměř neviditelnou vrstvou kakaového másla. Druzí preferují vlhčí těsto, které změkne působením krému. Proto těsto pečou dopředu, naplní ho a nechají odležet. Dort se pak lépe krájí,“ popisuje Annie.
Žloutkový krém by měl být připravený ze žloutků, cukru, másla a pravé vanilky, karamelový krém pak z domácího karamelu z cukru, případně z mléčného karamelu. Místo karamelového krému může být i karamelová šlehačka. „Poleva by měla být měkká, ale zároveň pevná, aby nelepila a z dortu nestékala. Správně vymíchaná je lesklá, hladká a akorát sladká s patrnou chutí karamelu,“ popisuje šéfkcukrářka.
A my už vám teď představíme námi testované cukrárny a jejich větrníky.
Cukrář Skála
V roce 2017 vzbudila cukrárna ve Šporkovském paláci s černobílým artdeco logem doslova poprask. Cukrář Lukáš Skála představil kolekci tradičních českých zákusků v moderním pojetí. Od známých klasik se lišily dokonale vyladěným vzhledem, použitím špičkových surovin a tomu odpovídající chutí a cenou. Úspěch to byl velký, protože ani ne do roka otevřel další pobočku v Dlouhé ulici.
Větrník od Skály má hezký vzhled, matná poleva drží na středně světlém těstě a to odhaluje dvě vrstvy krému – žloutkového a karamelového. Dort není moc vysoký, při krájení se tak nerozjede. „Poleva je bledá, takže nebude moc hořká. Není ani moc přeslazená. Žloutkový krém voní po másle a žloutcích a chutná lehounce po karamelu, karamelový krém je překvapivě lehký a nepřeslazený. Dobře balancuje polevu,“ popisuje své dojmy Andrea Kubiňanová. Větrník má 144 g a stojí 87 Kč.
Hodnocení: 9/10 bodů dáváme za klasický vzhled, řemeslně špičkové provedení a vyváženou chuť v jednom soustě i každé vrstvy zvlášť. „Pro tu boží chuť by si ho člověk dal hned znovu,“ shodli jsme se.
Myšák
Ikona pražské cukrářské scény otevřela s velkou parádou na stejném místě ve Vodičkově ulici znovu v roce 2017 po celkové rekonstrukci budovy, která od roku 1911 patřila mezi nejvyhlášenější cukrárny v Praze. Síť restaurací Ambiente navázala na tehdejší slávu nejen elegantními prostory, ale i nabídkou klasických dortů. Cukrář Lukáš Pohl se inspiroval původními recepty cukráře Františka Myšáka a upravil je v duchu moderní cukrařiny. A výsledek? Skvosty, které lákají k ochutnání.
Větrník má dobře vysušené těsto a akorát krému. Krém voní sladce, mléčně. Je lehký, nadýchaný a zároveň dobře drží tvar. „Poleva z páleného karamelu je zlatá, hladká, lesklá, akorát tuhá. Větrník je do ní hezky namočený, není jí přelitý. Je vidět, že tady si dali záležet na každém detailu. Na první dojem je krém lehounce slaný a jemně karamelový. Semínka vanilky v hustém žloutkovém krému slibují plnou chuť,“ popisuje cukrářka Annie. Příjemný zážitek umocní překvapení uvnitř – všechny vrstvy jsou tak velejemné, protože uprostřed je tekutý karamel!
Hodnocení: Krásný vzhled, výborná chuť a nečekané překvapení uvnitř si zaslouží hodnocení 9,5/10. Větrník od Myšáka má skvělou a druhou nejvyšší gramáž (204 g). Stojí sice 168 Kč, ale za ten zážitek v prvorepublikové cukrárně to rozhodně stojí.
Iveta Fabešová
Vlastní pílí a nadšením pro francouzskou cukrařinu se vypracovala v jednu z nejznámějších českých cukrářek. Její dort citron se stal legendou, ale perfektně umí i klasiku. Ve svých cukrárnách dbá na elegantní design a precizní servis. Přesto nás překvapilo, že každý větrník tu má trochu jinou velikost.
„Je pěkně vidět struktura těsta, že se při pečení nerozlilo. Když je moc tekuté, nejsou vidět vlnky. Je i správně tmavé – dostatečně vysušené a ideálně upečené. Poleva má hezkou barvu, bude karamelová a sladká, krém je už na první pohled hladký, nadýchaný a s pravou vanilkou,“ ukazuje cukrářka Andrea Kubiňanová. Místo klasického karamelového krému nebo šlehačky je tu karamelová ganache, která chutná intenzivněji po karamelu, ale příjemně lehce, dobře drží tvar a ponechává si nadýchanou strukturu.
Hodnocení: Dáváme 10/10 pro vynikající čisté provedení. Perfektní vzhled, chuť jednotlivých vrstev i všech najednou v jednom soustě. Větrník se dobře krájí a žloutkový krém je hedvábně jemný, zároveň hustý a lehký. Ten bychom si chtěli vyjíst lžičkou. Větrník má 130 g a stojí 130 Kč.
Ollie’s
Příběh cukrárny Ollie’s se začal psát v roce 1999 v Ostravě, kde Olga Gondková připravila tiramisu a upekla první dorty a jejich úspěch u zákazníků ji vedl s manželem Ivem k myšlence otevřít si cukrárnu. V Praze se jejich pobočka rázem stala oblíbenou zastávkou milovníků sladkého. Jejich dorty totiž vypadají úplně jinak, než jste zvyklí. A také chutnají skvěle.
Větrník si tu můžete koupit jako celý dort nebo rozkrájený na díly. Trojúhelník zdobený minivětrníkem chutná skutečně jako větrník, který očekáváte. Sladká poleva, hladký krém, jemné těsto, chuť vanilky a karamelu. Do nebe vás vystřelí karamelizované lískové ořechy, které křupou!
„Miluju, když někdo pojme klasiku jinak a fakt si s ní vyhraje, a tady se to povedlo náramně. Netradiční vzhled, zajímavé vrstvení, promyšlené detaily a zlatý akcent na odpalovaném těstě jsou super. Oceňuji, že si pohráli i s ozdobou, není to profiterolka s polevou větrníku, ale minivětrník,“ rozplývá se Annie. Karamelový krém je nadýchaný a výrazně karamelový, šlehačka není skoro sladká, žloutkový krém s vanilkou to však vyváží. Odpalované těsto zde nahrazují piškotové pláty.
Hodnocení: Extra body udělujeme za kreativitu. Celkově ale hodnotíme 7/10. Dort chutná jako větrník pouze v případě, že si dáte všechny vrstvy najednou, což je u skoro 10 cm vysokého řezu skoro nemožné. Jednotlivé vrstvy pak nemají téměř chuť a působí fádně. Bavila nás poleva z čokoládové karamelové ganache a netradiční spojení větrníku s ořechy. Větrník má 160 g a stojí 149 Kč.
Sladká dílna
Malá rodinná cukrárna z Čakovic peče tak výborné klasické české a mezinárodní dorty, že bylo jen otázkou času, kdy se rozšíří i na druhý konec Prahy. Druhou pobočku najdete na Petřinách a je stejně plná jako ta první. Cukrárna působí mile domácky, ale zároveň stylově čistě a elegantně.
Větrník klasického střihu má trochu tmavší těsto, takže je sušší a hůř se krájí. Karamelový krém chutná trochu jako karamelový pudink. „Připadá mi, jako by v krému byl ztužovač, to se projeví vanilkovou pudinkovou chutí a krém působí mastně. Ale vlastně to chutná dobře domácky. V polevě křupe cukr, který asi nebyl dokonale rozmíchaný dohladka, poleva je proto hodně cukrová, ale ne přeslazená,“ říká Annie. Větrník patří mezi těžší, tučnější kousky.
Hodnocení: Ač jsme větrníku nejdříve vytkli hodně detailů, ve výsledku nás bavila jeho poctivá karamelová chuť. Pořád jsme ho museli jíst a jíst, až na talířku nezbylo nic a vlastně nás to mrzelo. Takže hodnotíme 8/10 a radíme se nedělit. Váha větrníku je 150 g a stojí 69 Kč.
Votre Plaisir
Manželský pár Gabriela a Michal Hrubcovi se před 12 lety rozhodli zcela změnit obor a místo hašení požárů rozdmýchávají sladkou vášeň. Cukrárna Votre Plaisir v Klimentské ulici vypadá jako designový butik a jednotlivé dorty jako klenoty. Vycházejí z tradiční francouzské cukrařiny, kterou manželé upravují podle svých chutí, sezony a aktuálních trendů. Již legendárním se stal třeba pivní větrník nebo větrník se slaným karamelem a perníkem, který jsme otestovali.
Nemá úplně tradiční vzhled českého větrníku, naopak zdůrazňuje francouzské kořeny kombinací odpalovaného těsta s křehkým sladkým těstem navrchu, díky čemuž je křupavý. Bohužel tím pádem se moc dobře nekrájí. Proč, to musíte zjistit sami, ať vám nezkazíme překvapení. „Tmavé těsto nádherně vizuálně kontrastuje se světlou šlehačkou, kterou zjemňuje asi mascarpone. Tečky vanilky dodávají ty milé detaily. Pecka je karamelový krém, asi nejlepší ze všech testovaných větrníků. Je výrazný, ale jemný, nepřeslazený, ani ne hořký, tuhý, ale ne těžký, dobře drží tvar a přitom je lehký. Slaný karamel perfektně koresponduje s jemně perníkovým těstem,“ hodnotí Annie.
Hodnocení: Není to klasický větrník, ale to vůbec nevadí. Zaujala nás netradiční chuť těsta, výjimečně dobrý karamelový krém a kouzelný vzhled. Body ubírá to, že se dost špatně jí, rozděluje se na jednotlivé vrstvy, které zvlášť působí poněkud nesourodě. Plus body ale získal za nečekané překvapení uvnitř. Dáváme 8/10. Za 109 g zde dáte 195 Kč.
Mohlo by vás zajímat
Ovocný Světozor
Klasika, kterou není třeba dlouze představovat. Zmrzlinové poháry, jahodovo-banánová točená zmrzlina a klasické české dorty lákaly davy mlsalů za socialismu, po revoluci i nyní. Konkurence je sice ostřejší, ale Ovocný Světozor na ni reaguje rozšířením dortové nabídky i množství poboček. My jsme otestovali větrník z té na Florenci.
Podávají ho tu napůl přiklopený, takže si můžete dobře prohlédnout těsto, oba krémy i polevu. „Těsto je světlé, což značí, že bylo málo vysušené a bude žvýkavé. Poleva je hodně světlá, asi bude hodně sladká a málo karamelová. Z větrníku stéká, což nepůsobí úplně hezky,“ popisuje Annie. Chuť potvrdila první dojmy. „Karamelová šlehačka je lehce nahořklá, jako by v ní byla příměs pařížské šlehačky. Žloutkový krém kombinuje smetanu, žloutky, vanilku a pudink, což se projevuje v každém soustě trochu nesourodě,“ dodává Annie. Ve výsledku působí větrník mastně a hutně, že jsme ho ani nedojedli. Cena je lidová. Za 194 g dáte 72 Kč.
Hodnocení: Vizuálně jsme nejprve dali 6,5/10, ale chuť dojem zkazila a výsledek je 5/10. Plus body získal jen za velké množství karamelové šlehačky, pudinkový žloutkový krém a celkově domáckou chuť. Pokud doma připravujete větrníky obvyklým způsobem, nejspíš podle Československých norem, tak vám bude chuť důvěrně známá.
Kavárna Šlágr
Nostalgie první republiky dýchá z interiéru i z vitríny plné dortových řezů a klasických českých specialit jako kremrole, laskonky či likérové špičky. I díky hudbě a milé obsluze se propadnete v čase. Kavárna na Francouzské vznikla z lásky ke starým časům a je to znát na každém detailu.
I dorty jsou velké. Místní větrník váží úctyhodných 250 g. „Vizuálně nezaujme, vypadá tak narychlo sestavený. Těsto je moc světlé, nedostatečně usušené, asi bude měkké. Krém není hezky vidět, z jedné strany je úplně schovaný, z druhé vypadá moc řídce. Poleva je hodně světlá, nebude karamelová, jen sladká. Chuťově není sladký, vlastně nemá moc chuť dohromady ani v jednotlivých složkách,“ popisuje šéfcukrářka. Těsto je žvýkavé a chutná moc po žloutkách. Karamelová šlehačka je slabá, jemný nádech karamelu ucítíme až po polknutí. „To je za mě pozdě,“ dodává Annie. Za 250 g větrníku zde dáte 89 Kč.
Hodnocení: Větrník nevypadá moc lákavě a nejde ukrojit. S dortem nechceme bojovat. Ani moc dobře nechutná. Dáváme 3/10 za prostředí. Šlágr byl náš tajný tip, který bohužel zcela propadl. Mrzí nás to, protože ostatní dorty nás dosud vždy nadchly.
Garden’s Restaurant
Tohle není běžná cukrárna, proto jsme zvažovali, jestli ji do testu zařadit. Pak jsme ale viděli zdejší větrník ve vitríně a bylo jasno. Garden’s Restaurant se ukrývá ve Vodičkově ulici pár kroků od cukrárny Myšák v průjezdu plném krásných designových věcí, květin a nábytku. Dříve to byla totiž kavárna Styl & Interiér a esprit krásy tu zůstal a k tomu přibylo vytříbené menu.
Větrník je vystavený do výšky a zdobí ho měkké plátky karamelové ganache a rozmixované karamelizované ořechy, které krásně křupou. „Těsto je světlé, akorát propečené a vláčné. Chuť se pozvolna rozvíjí, je lehce karamelová, jemná a postupně se prolíná s ořechovou chutí. Karamelový krém je nadýchaný, drží tvar. Smetanový krém má výraznou mléčnou chuť. Oba krémy mají stejnou texturu. Poleva je tekutá, měkká, lesklá. Cena 235 Kč (za 163 g) je naprosto adekvátní,“ dodává šéfcukrářka Annie.
Hodnocení: Nádherný vzhled, fantastická chuť. Hoblinky karamelové ganache se rozplývají, oříšky naopak křupou. A uvnitř je polotekutý karamel! Nechcete, aby tohle skončilo. Dáváme 12/10.
Jak vypadají jednotlivé větrníky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více