Karamelové větrníky

Montanka Kuchařka: Montanka

cca 54 ks o průměru 4-5 cm Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 27 názorů

Suroviny

Odpalované těsto:
8 vajíček
250 ml vody
100 g másla
špetka soli
1-2 lžíce vanilkového cukru
250 g hladké mouky
špetka kypřícího prášku
Karamelový krém:
100g cukru krupice
350 ml smetany ( ke šlehání)
40 g vanilkový pudinkový prášek
50 g cukru moučka
1 žloutek
200 g másla
1/2 vanilkového cukru
Šlehačka:
400 ml smetany ( ke šlehání)
ztužovač
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme vodu s máslem, solí a van. cukrem a přivedeme k varu.

  2. Najednou vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se utvoří z těsta koule a nelepí se na stěny.

  3. Těsto necháme zchladnout a poté do něj postupně vmícháváme vajíčka a kypř. prášek.

  4. Těsto naplníme do cukrářských sáčků a stříkáme na plech kolečka. Začínáme od kraje směrem ke středu.

  5. Pečeme v předehřáté troubě cca 15-20 min zhruba při 220°C. TROUBU NESMÍME OTEVÍRAT!

  6. Když větrníčky vyndáme - jsou zlatavé - rychle je propíchneme, jinak nám klesnou. Ještě teplé je prořezáváme.

  7. Karamelový krém: Krupicový cukr roztavíme na zlatočervený karamel, zalijeme 2 dl smetany a za stálého míchání rozvaříme. - Pozor, může prskat, vzkypět - karamel vám ihned ztvrdne, ale teplem se zase skoro všechen rozpustí. Pokud zbyde ztvrdlý kousek, tak ho vyndáme.

  8. V hrnci rozmícháme ve zbylé smetaně pudinkový prášek a žloutek, přelijeme karamelem se smetanou a za stálého míchání uvedeme do varu.

  9. Povaříme 2 minuty, sejmeme z plotýnky a za častého míchání necháme vychladnout.

  10. Krém našleháme (ručním mixérem), přidáme moučkový cukr, potom po částech změklé máslo a vanilkový cukr. Ušleháme lehký krém.

  11. Naplníme si tento krém do cukr. sáčku a stříkáme do rozřízlých vychladlých větrníků.

  12. Na tento krém ještě nastříkáme ušlehanou šlehačku a přiklopíme.

  13. Na povrchu pocukrujeme nebo jak kdo má rád třeba polít čokoládou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 464 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Karamelové větrníky

  • Jarka Jarka(neregistrovaná)

    Těsto jak na žloutkové věnečky 500mlvody,250g oleje,másla,hera,nebo sádla co chcete.Nechat projít varem a přidat 250g hl mouky.Při stálém míchání nad ohněm vznikne hladké těsto.Nechá se za občasného zamícháni vychladnout.Postupně do vlažného těsta vmícháme 7 vajiček a špetku kypřícího prášku do pečiva.Střikám na pečící papír dvakrat nad seboů.trouba musí být předehřátá,peču na 220°.Nesmí se otevřit.NIC NEPROPICHUJEME!!!!!!:yes:

    Odpovědět

  • Zdeněk Do Zdeněk Do(neregistrovaný)

    Kamča:Těsto nikdy nepropichovat, přece ta pára ty věnečky nadzvedává, vždyť to sáma píšete, že po propíchnutí spadly.:-D

    Odpovědět

  • Michaela Michaela(neregistrovaná)

    Pekla jsem je a jsou výborné,uděluji :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Alča: to si nemyslím, úplně hnědé:-S, to by asi nebylo moc dobré. Já se přiznám, že jsem je dělala jednou v životě a hned napoprvé se mi povedly. A nebyly tmavé. neměla jsi třeba málo vyhřátou troubu? Někdy to může být důvod splasknutí.

    Odpovědět

  • Alča Alča(neregistrovaná)

    tak jsem taky udělala,větrníčky se musí vyndat až když jsou hodně ale hodně hnědé,jinak spadnou na placky a krém se mě roztekl na řídkou kaši.Musela jsem udělat svůj pudinkový s karamel. salkem,tento je zbytečně složitý a nepovedl se.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Kamča:Je nedopečené. Voda se z větrníku vypařuje a tím je zvedá,když se podíváte do trouby tak na nich naskakují bublinky! Když přestanou naskakovat to je podle trouby asi 10 až 15 minut ,tak stejnou dobu dopékat. Neubírat teplotu a dopéct !
    Nic se nestane,když jsou navrchu trochu tmavší, naopak jsou chutnější,ale hlavně se nesmrsknou.Stalo se mi to taky víckrát než mně to došlo! Ale opravdu, ani za nic troubu neotevírat!
    ;-)

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Právě jsem větrníčky dodělala a jsou úúúúúúúúúúžasné. Moc díky za recept. Dělala jsem poprvé a pěkně se podařily, manžílek bude mít určitě radost, až přijde z práce:-)

    Odpovědět

  • Daniela Daniela(neregistrovaná)

    bezva11@seznam.cz: Mam stejny problem. Vody jsem dala min, myslim, ze v tom receptu je chyba. A hlavne me se testo nelepilo uz od zacatku, takze jsem netusila kdy uz je odparene.. Mel by tam byt nejaky priblizny cas..:no:

    Odpovědět

  • Montanka Montanka(autorka receptu)

    To mně mrzí ... ale mně se těsto velice vydařilo ... tak nevím, čím to je ... pochvalovala si to i moje známá ... té se to také vydařilo ...

    Odpovědět

  • bezva11@seznam.cz bezva11@seznam.cz(neregistrovaný)

    miluju větrníky a tak jsem se pustil do pečení podle tohoto receptu;-),ale jaké bylo mé zděšení:-O,když už při přípravě těsta bylo všechno špatně,těsto podle receptu bylo tekuté a ne tuhé jak by mělo být,nu přidělal jsem si další díl vypalovaného těsta a přidal k první části,po upečení než jsem stihl všechny propíchat mi spadly a byla z nich nevzhledná placka;-(,tenhle recept zdá být k ničemu:-S

    Odpovědět

  • Alcakv Alcakv

    moc děkuji za ten krém, dala jsem ho mezi dvě upečená lístková těsta a je to fantastický, dobrota, dávám bodíka a ukládám :-K:yes::yes::-p

    Odpovědět

  • janana janana

    Kamčo, málo upečené. Záleží na tom jak ti peče trouba, já bych je měla na 220 spálené a uvnitř syrové. O propichování jsem ještě neslyšeka, ale nechávám je po upečení ještě chvíli v troubě dojít, jakoby dosušit a prořezávám prochladlé. Podívej se na podobné recepty, nebo na recepty na žloutkové věnečky. :-)

    Odpovědět

  •  Kamča Kamča(neregistrovaná)

    Ať dělám co dělám, těsto mi po propíchnutí spadne.Nevíte někdo, čím to je?;-(

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    Občas dělávám,ale ne s karamelovým krémem a musím doufat,že se mi povede.Určitě vyzkouším.Posílám ti bodíka:yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Taky jsem větrníky ještě nezkoušela, máš je moc pěkné:yes: +

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: větrník recept větrník na plech vetrnik krém do větrníku karamelový krém do větrníků odpalované těsto na karamelové větrníky recept větrník krém na větrníky recept na vetrnik větrníky na plech větrník na plech videorecept karamelový krém na větrníky recept na karamelový krém na větrníky větrníky z odpalovaného těsta vetrník na plech video karamelový větrník na plech mimibazar vetrniky na plech recept pečení větrníků recept na krém do větrníků recepty větrník

Zapomněl/a jsem heslo