Karamelová šlehačka

Hella Kuchařka: Hella

5 minut Moučníky , Krémy, polevy, náplně, Ostatní 31 názorů

Suroviny

Smetana ke šlehání
cukr
Recept si zatím oblíbilo 40 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si připravíme: cukr v kastrolku se silnějším dnem necháme zkaramelizovat. Pokud máme sklokeramickou desku, nemusíme míchat, pokud máme plyn, raději mícháme, aby se to nezačalo od jednoho místa připalovat.

  2. Když začne na okrajích roztávat, stáhneme z ohně a asi za minutu zalejeme šlehačkou. Nevadí, když nebude všechen cukr rozpuštěný. Pozor, může prskat nebo vzkypět. Vrátíme na oheň a za stálého míchání rozvaříme zatuhlý karamel ode dna. Nevadí když zůstanou kousky, časem se rozpustí. Pokud se karamel přilepí na lžíci, nechte jí v kastrolku. Převařenou smetanu uložíme do chladu, nejlépe do rána.

  3. Pak smetanu vyšleháme. Použijeme do větrníků, dortů, pohárů, rolád, atd.

  4. Já upřednostňuji trvanlivou šlehačku v krabičce, mám špatné zkušenosti se šlehačkou z kelímku. Pokud jsme zvolili nevhodnou(méně tučnou) šlehačku, která se nechce našlehat, tak do napůl ušlehané stačí po kouskách přidat změklé (né tekuté) máslo (asi 2 lžíce nebo 1 cm plátek tj. 20 g, ale můžeme i víc) a vyšleháme karamelový krém.

Poznámka

Já dávám na každých 100 ml šlehačky jednu rovnou lžíci cukru krystal nebo krupice.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 001 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Karamelová šlehačka

  • casino casino

    Jana:
    No, logické by bylo dát množství do surovin, že;-)
    Ale avšak autorka to napsala až dole do poznámky...

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    prosím,kolik toho cukru? :-O děkuji ;-)

    Odpovědět

  • lucille lucille(neregistrovaný)

    Ano, to vím jen to chci dát jako náplň mezi korpusy. Ale bojím se toho co myslíte spadne nebo vydrzi? Ztužit ztužovačem nebo nemusím?

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    lucille: asi se bojíš oprávněně - pokud chceš použít potahovací hmotu, stejně nemůžeš potahovat na šlehačku, pod potahovku musí být krém

    Odpovědět

  • lucille lucille(neregistrovaný)

    Ahoj, je možné karamelovou šlehačku použít i jako náplň do dortu? Bojím se že by spadla pod tou tíhou korpusů a potahovací hmoty. Nebo k ní mám přidat ztužovač šlehačky?

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Mirka: Recept je na Topreceptech.sk : http://www.toprecepty.sk/recept/833-orechova-rolad...Někdy dávám místo ořechů stejné množství polohrubé mouky. Roláda je tenká, proto se neláme a vždycky se podaří. ;-)

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Pani Hello, muzu od Vas prosim pekne dostat recept na celou roladu?
    Predem moc dekuji!:-K

    Odpovědět

  • emi emi(neregistrovaný)

    asi nikto tu už neni:)
    :-O

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Kriss: Nerozehřívat, hmota musí být úplně studená, jde to dobře rozšlehat.

    Odpovědět

  • Kriss Kriss

    Asi se budu ptát úplně blbě, ale když už mám karamelovou směs v lednici, a zítra už budu šlehat, aby z toho byla šlehačka, tak to musím zase rozehřát? Mám to totiž úplné tuhé, jak to vychladlo. Díky moc za odpověď! :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Než psát do komentáře, raději jsem vložil nový recept...
    http://www.toprecepty.cz/recept/38473-karamelova-s...

    Odpovědět

  • Veronika12 Veronika12

    Zdravím, šlehačku jsem měla tekutou ale chutově dobré ;-(

    Odpovědět

  • Daranea Daranea

    Terka: Tak to jsem nepobrala :-D Hlavně jsem si nevšimla, kde se píše 200g cukru na 400ml šlehačky.
    Hella píše, že na 100ml šlehačky dává lžíci cukru, to je asi 20 g, takže na 250ml asi 50g cukru.
    Já dávám do všeho cukr od oka, takže je mi to celkem jedno :-))

    Odpovědět

  • Terka Terka(neregistrovaná)

    200ml kelímek krát dva = 400ml šlehačky, na to 200g cukru.
    250ml šlehačky - x gramů cukru.

    snad počítám správně, x = (250/400)*200,
    tedy x = 125g cukru.

    Doufam že to tak sedí;-)

    Odpovědět

  • Hovatka Hovatka

    Parádní receptík :o) Děkuji :o):-K

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: šlehačka jak správně ušlehat šlehačku jak udělat šlehačku karamelová šlehačka do větrníků šlehačka recept karamelová šlehačka na větrníky jak se dela šlehačka recept na karamelovou šlehačku karamelový krém ze šlehačky domaci slehacka recepty ze slehacky jak ušlehat šlehačku recept na šlehačku jak udělat karamelovou šlehačku převařená šlehačka domácí šlehačka recept šlehačka s karamelem jak nejlépe ušlehat šlehačku šlehačka domácí šlehačka recepty

Zapomněl/a jsem heslo