Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Michelinské hvězdy rozdány! Obhájila restaurace Field Radka Kašpárka, nejlepší podnik v Česku je ale mimo hlavní město
Zdroj: Profimedia

Před pár okamžiky byla rozdaná michelinská ocenění a v Česku se už slaví. Svého „michelina“ obhájil Radek Kašpárek a ocenění získala třeba i třeboňská restaurace Šupina a Šupinka. Dvě hvězdy pro jednu restauraci ovšem překvapivě putovaly mimo očekávanou Prahu.

Hvězdy nad Českem

Na českém gastronomickém nebi bude nově zářit devět hvězdných restaurací, přičemž jedna z nich má michelinské hvězdy hned dvě. První dvouhvězdičkovou restaurací se v České republice stal restaurant Papilio, sídlící ve středočeské vesničce Vysoký Újezd. 

Po jedné hvězdě se poštěstilo získat hned osmi dalším místům. Dosud se inspektoři uznávaného gastronomického průvodce Michelin zaměřovali jen na Prahu, kde michelinskou hvězdu měly podniky La Degustation Bohême Bourgeoise pod vedením Oldřicha Sahajdáka a Field Radka Kašpárka. Oba šéfkuchaři a jimi vedené restaurace svou hvězdu obhájili.

Další michelinské hvězdy získaly restaurace Levitate s šéfkuchařem Christianem Chu, jihomoravská Essens s šéfkuchařem Ottou Vašákem, olomoucká Entrée Přemka Forejta, zlínská La Villa, pražská Casa De Carli a rovněž pražský podnik Štangl s šéfkuchařem Martinem Štanglem.

Dalších 18 podniků se může chlubit oceněním Bib Gourmand, jenž vyzdvihuje místa, kde se nabízí výjimečné jídlo za rozumnou cenu. Tohle ocenění získaly mimo jiné třeboňský podnik Šupina a ŠupinkaLong Story Short Eatery & Bakery v Olomouci, vinohradský Výčep v Praze nebo Babiččina zahrada v Průhonicích. 

Co je to Michelin v gastronomii 

Návštěva luxusní michelinské restaurace, tedy restaurace zařazené do některého z průvodců pana Michelina, známých pod francouzským názvem Le Guide Michelin, je určitě snem každého milovníka dobrého jídla. Michelinská hvězda představuje garanci špičkové kvality a slib, že restaurace, která ji získala, nabídne nejen výtečné pokrmy, ale také výjimečný gastronomický zážitek

Průvodce Le Guide Michelin vydává společnost Michelin, jejímž maskotem je bílý panáček pojmenovaný Bibendum. První publikace (průvodce po Francii) vyšla již v roce 1900 a byla určena motoristům. Společnost, jejímž zakladatelem byl André Michelin, určitě všichni znají jako výrobce pneumatik.

V průvodci ovšem nebyly jen adresy benzinových pump, autoopraven, garáží a ceny paliv, ale také tipy na místa, kde bylo možné se dobře najíst a ubytovat. V roce 1926 bylo zavedeno hodnocení hvězdami, které získají jen výjimečné podniky. Hvězdičky jsou totiž nejvyšší ocenění, v průvodci je tak zařazena také spousta podniků bez hvězdiček.  

Hvězdičky nebo příbory?

Právě systém hvězdiček, které jsou udělovány nejlepším z nejlepších, je pro michelinské průvodce typický. Jedna hvězda se uděluje restauraci, která stojí za návštěvu, dvě hvězdy patří podnikům, které stojí za zajížďku, a třemi hvězdami se pyšní restaurace, do nichž stojí za to si zajet, i kdybyste byli daleko od nich. 

Kromě kvality jídel se posuzuje i celková atmosféra restaurace. K tomu slouží symboly příborů (vidličky a lžíce). Restaurace mohou mít od 1 do 5 příborů: 1 znamená příjemné a pohodlné prostředí, 5 pak tradiční vysoký komfort a luxus. Tyto příbory nemají žádný vliv na hvězdičky.

U podniků nabízejících menu za určitou cenu odpovídající cenovým standardům země nebo nižší, můžete najít i symbol mince. U restaurací, které se mohou chlubit zajímavým vinným menu, se zase objevuje obrázek hroznů. Speciální ikonku mají i restaurace, z nichž se vám naskytne nějaký výjimečný výhled.

Kromě toho může restaurace získat i ocenění Bib Gourmand, jak už jsme uvedli výše. To je zárukou, že dostanete kvalitní jídlo za dobrou cenu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli