Po jedné hvězdě se poštěstilo získat hned osmi dalším místům. Dosud se inspektoři uznávaného gastronomického průvodce Michelin zaměřovali jen na Prahu, kde michelinskou hvězdu měly podniky La Degustation Bohême Bourgeoise pod vedením Oldřicha Sahajdáka a Field Radka Kašpárka. Oba šéfkuchaři a jimi vedené restaurace svou hvězdu obhájili.
Další michelinské hvězdy získaly restaurace Levitate s šéfkuchařem Christianem Chu, jihomoravská Essens s šéfkuchařem Ottou Vašákem, olomoucká Entrée Přemka Forejta, zlínská La Villa, pražská Casa De Carli a rovněž pražský podnik Štangl s šéfkuchařem Martinem Štanglem.
Dalších 18 podniků se může chlubit oceněním Bib Gourmand, jenž vyzdvihuje místa, kde se nabízí výjimečné jídlo za rozumnou cenu. Tohle ocenění získaly mimo jiné třeboňský podnik Šupina a Šupinka, Long Story Short Eatery & Bakery v Olomouci, vinohradský Výčep v Praze nebo Babiččina zahrada v Průhonicích.
Mohlo by vás zajímat
Co je to Michelin v gastronomii
Návštěva luxusní michelinské restaurace, tedy restaurace zařazené do některého z průvodců pana Michelina, známých pod francouzským názvem Le Guide Michelin, je určitě snem každého milovníka dobrého jídla. Michelinská hvězda představuje garanci špičkové kvality a slib, že restaurace, která ji získala, nabídne nejen výtečné pokrmy, ale také výjimečný gastronomický zážitek.
Průvodce Le Guide Michelin vydává společnost Michelin, jejímž maskotem je bílý panáček pojmenovaný Bibendum. První publikace (průvodce po Francii) vyšla již v roce 1900 a byla určena motoristům. Společnost, jejímž zakladatelem byl André Michelin, určitě všichni znají jako výrobce pneumatik.
V průvodci ovšem nebyly jen adresy benzinových pump, autoopraven, garáží a ceny paliv, ale také tipy na místa, kde bylo možné se dobře najíst a ubytovat. V roce 1926 bylo zavedeno hodnocení hvězdami, které získají jen výjimečné podniky. Hvězdičky jsou totiž nejvyšší ocenění, v průvodci je tak zařazena také spousta podniků bez hvězdiček.