Jak udělat dětem radost? Upečte s nimi Mikuláše a čerta z kynutého těsta. Názorné video předvede tvoření postaviček
Venku je chladno a tak máme konečně více času na pečení. Děti nám určitě rády pomohou, zvlášť když se bude jednat o oblíbené kynuté pečivo ve tvaru mikulášských figurek. Postavičky si mohou vzít třeba na svačinu do školy a ukázat je kamarádům.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mikuláš a čert z kynutého těsta (pajtáše)
Těsto je nenáročné na použité suroviny, přesto pečivo výborně chutná a je krásné na pohled.
- Potřebujeme 30 g čerstvého droždí, 100 g cukru, 2 vanilkové cukry, 50 g změklého másla, 40 g oleje, 1 lžíci citronové kůry, 2 vejce, 1/3 lžičky soli, 740–760 g hladké mouky a 200 g vody. Pokud z těsta budeme péct i vánočku, přidáme navíc rozinky.
- Uvedené množství surovin bude stačit na 10 postaviček, které rozložíme při pečení na 2 plechy. A pokud nám bude stačit jen 5 postaviček, upečeme z druhé poloviny těsta menší vánočku.
- Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
- Po vykynutí těsto propracujeme a nakrájíme na dílky, z každého dílku vytvoříme váleček. Následující video nám ukáže jednoduchý, rychlý a srozumitelný postup, jak z každého válečku vymodelovat postavičku.
- Hotové postavičky položíme na plech vyložený pečicím papírem, necháme je ještě nakynout a pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Upečeme v předem vyhřáté troubě.
Jak ozdobit mikulášské pečivo
Ke zdobení použijeme především sušené ovoce (rozinky) a ořechy nebo semínka. Při zdobení zapojíme svou fantazii, pomáhat nám mohou i děti - určitě pak budou pyšné na svoje výtvory. Můžeme zkusit i bíločervené zdobení podle dalšího receptu. V tom případě zdobíme vychladlé pečivo citronovou polevou, kterou obarvíme potravinářskou barvou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Manuál pečení cukroví: Jak používat pečicí papír, na kolik rozžhavit troubu a co s plechem?
Klasicky pletená vánočka z 9 pramenů. Víte, jak správně postupovat?
Přemýšlíte, co dát dětem do mikulášského balíčku? Ať už to bude mlsání, nebo zdravá nadílka, máme pro vás hned několik tipů
Komentáře