Steaky "nadivoko"

isindy Kuchařka: isindy

Hovězí maso 12 názorů

Suroviny

5 hovězích steaků (vysokých 2-3cm hovězí roštěnec, svíčková, kýta)
marináda:
1 lžička sušeného tymiánu
10 kuliček jalovce
10 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
1 lžička jablečného octa
3 dl portského vína
olej
redukce:
(zbytek marinády po vyjmutí masa)
1cm plátek 82% másla
2 lžíce zavařených brusinek či brusinkového pyré
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Koření utlučeme v hmoždíři na drobnou směs, promícháme s octem do husté kašičky a vmasírujeme do plátků masa.

  2. Maso naskládáme do misky, zalijeme portským vínem, aby bylo potopeno, uzavřeme a vložíme na 48 hodin do lednice. Maso nesolíme!

  3. Maso vyjmeme z lednice cca 1 hodinu před zpracováním, lehce osušíme od marinády a necháme v pokojové teplotě odležet.

  4. Zbývající marinádu slijeme do malého kastrůlku a na mírném ohni vaříme, dokud se obsah nezredukuje na 1/3, pak přidáme máslo, krátce provaříme.

  5. Do zhoustlé omáčky vmícháme brusinky.

  6. Pánev rozpálíme, maso lehce potřeme olejem a zprudka orestujeme, z každé strany 3-4min.

  7. Necháme několik minut odpočinout, aby se šťáva "usadila". Servírujeme s opečeným bramborem, vhodná je i restovaná zelenina. Před servírováním položíme na steak plátek bylinkového másla.

Poznámka

Použity byly steaky z bizoního masa, ale hodí se na všechny druhy kvalitního hovězího.

Maso nesolíme, sůl vytahuje šťávu.

Alkohol a ovocný ocet zkřehčí maso, pokud nebylo primárně skladováno a dostatečně dozráváno pro potřeby steakové úpravy.

Konečný výsledek má lehce "divokou" chuť podtrhnutou jalovcem, brusinkami - záměrně použito na bizoní maso, které je také chutí trochu jinde než čisté hovězí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 275 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Steaky "nadivoko"

  • isindy isindy(autor receptu)

    Paul Sulc: pokud maso nemarinujete a rovnou jej po osolení dáte na pánev, pak je to ok - ale nakládat maso na den do soli je blbost... a tento recept je o marinovaném steaku.

    Odpovědět

  • Paul Sulc Paul Sulc(neregistrovaný)

    Kdyz maso posolim a , rekneme, do minuty hodim na panev, kolik te "stavy" sul vytahne? Toto je naprosto neoverena povera, rada kucharu soli steak chvilku pred pecenim. Jestli sul neco vytahuje, pak je to spise mozek.

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p:yes: nádhera:-K

    Odpovědět

  • maiva maiva

    :-Onádhera:-p+:yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Neumím a smekám:yes:Isi,krása:-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    krása, aj s tým bylinkovým maslom...:yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    steaky vypadají úžasně:yes::-D moc bych si pochutnala;-)

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Vypadá dobře:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krásné :yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Jitu, také si myslím, že mohlo pár kousků do úterý počkat v marinádě, vypadá to skvostně :-p;-):-K +4:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Všechno do úterý sníte, achjo:-//:yes:;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

Tématické fráze: marináda na hovězí steak steak nakládání masa na steaky steaky nakládání steaků bizoní steak marináda na steaky stejky nakládání masa do alkoholu marinada na steak marinády na steaky nakládání steaků z hovězího recept stejk jak na steaky steak recept recepty na steaky marinády na hovězí steaky marinada na hovězi steaky hovězí steak brusinky steak recepty