Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýrová pomazánka patří mezi stálice českých kuchyní. Připravuje se rychle, suroviny jsou běžně dostupné a výsledek funguje jak na chlebu, tak na jednohubkách nebo topinkách. I u tak jednoduchého jídla ale záleží na správném poměru surovin, ten se dočtete například v legendárních Československých normách.

Základ sýrové pomazánky

Nejjednodušší varianta se dá připravit z několika málo ingrediencí. Základem je tavený sýr, máslo a jemně nasekaná cibule. Máslo by mělo mít pokojovou teplotu, aby se se sýrem dobře spojilo a výsledná konzistence byla hladká. Dochucení obvykle obstará sůl a pepř, případně malé množství plnotučné hořčice.

Jak pomazánku chuťově obměnit

Pomazánku lze snadno přizpůsobit podle chuti i příležitosti. Chuť zvýrazní přidání česneku, najemno strouhaného tvrdého sýra nebo kapky worcesterské omáčky. Dobře funguje také pažitka, jarní cibulka nebo jemně krájená sterilovaná kapie. Výraznější chuť dodá malé množství nivy či jiného plísňového sýra, který pomazánku obohatí, aniž by přebil její základ.

Na co si dát pozor 

Při přípravě je důležité hlídat poměr sýra a másla. Příliš mnoho tuku vede k těžké a mastné chuti, naopak jeho nedostatek způsobí suchou a drobivou konzistenci. Cibule by měla být opravdu jemně nasekaná, aby nerušila ve struktuře a chuti, a u česneku platí, že méně je více. Zásadní roli hraje i volba taveného sýra.

Nejvhodnější jsou neochucené varianty bez bylinek a koření, které umožní lépe kontrolovat výslednou chuť. Pokud se pustíte do receptu podle Československých státních norem, nemusíte poměr surovin řešit, vše je dané přesně tak, jak se to dříve dělávalo a chutnalo. 

Co byly normy

Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie představovaly soubor standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.

Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš. Jejich součástí totiž byly i recepty na jídla, která se objevovala ve veřejném stravování. 

Sýrová pomazánka

Na přípravu oblíbené pochoutky podle norem budete potřebovat: 418 g taveného sýra, 270 g měkkého tvarohu, 120 g másla, 180 g mléka, 10 g soli a 10 g pažitky.

Jak na to?

  1. Tavený sýr dejte do mísy a rozmačkejte ho vidličkou. Přidejte tvaroh a smíchejte ho se sýrem.
  2. Přidejte změklé máslo a vše společně dobře vyšlehejte. Při šlehání postupně přilévejte mléko a přidávejte sůl.
  3. Vyšlehejte nadýchanou, lehkou a jemnou pomazánku. 
  4. Do hotové pomazánky vmíchejte nakrájenou pažitku. Pomazánku ještě naposledy promíchejte a můžete servírovat. Nejlépe na čerstvém pečivu. 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

test

Odrážka 1 Odrážka 2 Odrážka 3 Odrážka 4     Web Toprecepty.cz se snaží být Vaším pomocníkem při pečení a vaření, v předvánočním čase to… Číst více

Moderátorský panel

  Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více