Bylinky
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ tara23, před 1 hodinou
„Jak odstranit starou fotku u receptu?“ Hella, 20. 5. 2024 08:52
„Přání a gratulace“ maris, 17. 5. 2024 06:05
Poslední příspěvky
„Simona Skolakova: mám cukání jí dát do rýžovaru . Děvčata…“ tara23, před 1 hodinou
„tara23: četla jsem vody jako na rýží a pak nechat ještě…“ Simona Skolakova, před 1 hodinou
„Simona Skolakova: jo to jsem četla taky, ale na sáčku píší…“ tara23, před 1 hodinou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Placičky s kopřivami
Přidáno před 2 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 4 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 7 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 8 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno 20. 5. 2024 15:20
Přečtěte si Zobrazit více
V USA povolili prodej masa vypěstovaného v laboratoři z buněk živých zvířat. K dostání bude zatím jen v luxusních restauracích
Slow food – iniciativa zbrojící proti hamburgerům
Pečeme s Ivou: Božsky nadýchané, jako pírko lehounké plundrové loupáčky neodolatelně voní po másle
20. 7. 2019 09:00
19. 7. 2019 22:17
16. 7. 2019 20:54
14. 7. 2019 14:18
Bývají tady dotazy nad bylinkou či zeleninou zvanou šrucha. Protože jsem si svého času opsala z časopisu Katka něco o této rostlině a připadá mi to zajímavé, přidávám i pro pobavení i pro poučení.
Šrucha neboli portulaka má díky svým okrouhlým masitým lístkům v malawském jazyce kouzelný název "zadek náčelníkovi ženy". Tato listová zelenina byla již před 3500 lety vysoce ceněna jako léčivý prostředek. U nás se někdy objevuje jako plevel na vinicích jižní Moravy. Dnes existuje přes 40 různých odrůd. Některé z nich dokonce pěstujeme vyšlechtěné pro jejich půvabné kvítky ve skalkách. Na 5-10 cm dlouhých šťavnatých výhoncích "divoké šruchy" vyrůstají okrouhlé masité lístky. Ty se spolu s konci výhonů sklízejí ještě před květem. Mají příjemnou ostrou až nakyslou chuť.
Šrucha obsahuje: Mnoho vitamínů A a C a mimo to hojně draslíku, hořčíku, vápníku a železa. Lístky mají až 93% vody. Portulák je výrazně močopudný prostředek, utišuje křeče a kašel, pročišťuje organismus. Nevhodný je ale pro těhotné ženy. Sezóna: od března do října. Stonky lístků musí být pružné, výhony ne delší než 3-5 cm. Uchování: v chladničce v perforovaném mikroténovém sáčku uchováváme ne déle, než 1 den. Použití: syrové mladé lístky používáme do míchaných zeleninových salátů, polévek, omelet a bylinkových omáček.