Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů
Zdroj: Toprecepty

Sezona černého bezu se pomalu rozjíždí, tedy aspoň jeho kvetoucí podoby. Chcete-li z bílých voňavých kvítků připravit i něco jiného než klasický sirup, pusťte se do kosmatic. Voňavé květy v křupavém těstíčku se krásně vyjímají na talíři a ještě lépe chutnají.  

Kosmatice jako nejen staročeská pochoutka

Názvem kosmatice se v současnosti obvykle označuje speciální pokrm v podobě květenství černého bezu smažených v těstíčku dozlatova. Dřív se tak říkalo květům černého bezu obecně, za starých časů se ovšem jako kosmatice označovala i obecně smažená vajíčka.

Ta se ostatně dávají i do těstíčka, v němž se smaží květy. I když kosmatice považujeme za staročeskou specialitu, zajímavostí je, že je pokrm známý i v Německu, kde se mu říká Hollerküchlein

S chutí a vůní černého bezu

Kosmatice jsou vynikající a zajímavou chuťovkou a také báječnou možností, jak využít květy bezu, pokud vám zrovna kvete na zahradě nebo jste jich jen nasbírali víc, než upotřebíte na bezový sirup či limonádu.

Navíc jde o vynikající zpestření běžných lívanců, palačinek a dalších podobných placiček, které jsou oblíbeným pokrmem na rychlou večeři. Kosmatice mají oproti nim příjemné bezové aroma a i efektněji vypadají. 

Dokonalé kosmatice by měly být trochu načepýřené a načechrané. Měli byste na nich zkrátka poznat, že jde o květy (neměly by vypadat jako placky). Ostatně název kosmatice prý možná pochází ze staročeského výrazu kosmatý, což znamená chlupatý nebo zarostlý. I když otázka je, jak s tím názvem vlastně opravdu je, protože se tak kdysi říkalo i lívancům s květy černého bezu, které rozhodně placaté byly.

Jaké květy na kosmatice

Příprava tohoto pokrmu je poměrně snadná. Natrhaná květenství černého bezu jen stačí osmažit v jednoduchém těstíčku z vajec, mouky a mléka (případně kefíru či podmáslí), které by se hustotou mělo podobat tomu na kapání do polévky.

Na kosmatice se nejvíc hodí méně rozvité květy, rozhodně by neměly být nahnědlé. Květy by se měly sbírat za suchého slunečného počasí a je lepší je před namáčením do těstíčka oprat, případně, chcete-li, aby si uchovaly lepší aroma, stačí je jen lehce oklepat nebo nechat chvíli ležet, aby z nich vylezl případný hmyz. 

Sladké nebo slané kosmatice?

Základní těstíčko na kosmatice je chuťově neutrální, záleží tedy jen na vás, zda si je pak dáte sladké, posypané moučkovým či skořicovým cukrem jako dezert, nebo naopak do těsta přidáte sůl a vychutnáte si je naslano. K druhé verzi stačí jen přidat vařené brambory a zeleninu a máte rychlý oběd.

Pokud byste chtěli slané těstíčko trochu vylepšit, můžete do něj přidat třeba nastrouhanou nivu nebo bylinky. Pak už jen stačí květy osmažit ve vyšší vrstvě oleje dozlatova a můžete si pochutnávat. 

Jak na kosmatice nasladko?

Pokud už dlouho uvažujete, že byste chtěli kosmatice vyzkoušet, je na to ideální čas. Ty nasladko si můžete připravit podle našeho receptu: 

Budete potřebovat: 10-12 bezových květenství, 150 g mouky, 3 vejce, 200 ml mléka, 200 ml vody (lepší je perlivá, případně použijte bílé víno nebo pivo), slunečnicový olej na smažení, 1 balení vanilkového cukru, moučkový cukr a skořici. 

  1. Květy bezu podle potřeby opláchněte a nechte okapat. V míse smíchejte mouku se žloutkem, mlékem, vodou (nebo jinou tekutinou) a špetkou soli a vypracujte tekuté těsto, které nechte 20-30 minut odpočívat. 
  2. Bílky ušlehejte s vanilkovým cukrem dotuha a sníh vmíchejte do těsta. Na pánvi rozehřejte olej. Květy namočte jednotlivě do těsta a smažte je na pánvi dozlatova. Smažené kosmatice posypejte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým nebo se skořicí a ihned podávejte třeba s čerstvým ovocem nebo jablečnou omáčkou. 

Náš tip: Pokud by vás lákalo připravit z bezových květů ještě něco dalšího, zkuste tuto perlivou bezovou limonádu podle našeho video receptu

Zdroje informací:
Rejzek, J.: Český etymologický slovník
Wikipedia.org: Kosmatice

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více