Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí maso z laboratoře údajně chutná jako to pravé.
Zdroj: freepik / koláž Toprecepty.cz

Revoluci ve stravování se pokusí odstartovat ve Spojených státech amerických. Zdejší úřady totiž navázaly na Singapur a také povolily prodej kuřecího masa, které vzniklo v laboratoři. Cílem, který společnosti, vyrábějící „buněčně pěstované“ jídlo, deklarují, je ochrana životního prostředí a zvířat. Cena laboratorního masa by měla být zatím o dost vyšší, než kolik stojí skutečné kuřecí a tak není zřejmé, zda se vůbec dostane k široké veřejnosti.

Drahá náhražka

Americké ministerstvo zemědělství udělilo povolení prodeje „novinky“ společnostem Upside Foods a Good Meat, které se výrobou „kultivovaného“ masa zabývají. Jak uvádí server APnews.com, zákazníci v supermarketech se ovšem jídla z laboratoře jen tak nedočkají, protože výrobní náklady neumožňují, aby byl výrobek nabídnut za rozumnou cenu.

Zboží pro luxusní restaurace

„Kultivované kuře je mnohem dražší než maso z ptáků z farem a zatím se nedá vyrábět v takovém měřítku jako tradiční maso,“ vysvětlil Ricardo San Martin, ředitel laboratoře na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Proto se obě společnosti nyní zaměří na prezentaci v luxusních restauracích ve Washingtonu a San Francisku.

Kultivované maso se „pěstuje“ v nádržích za použití buněk, které pocházejí z živého zvířete, či oplodněného vajíčka. Vyrobené maso se posléze tvaruje, aby získalo charakteristický vzhled. Může tak vzniknout třeba kuřecí řízek, nugety, mleté maso nebo klobása. Od roku 2020 je povolen prodej alternativního masa i v Singapuru.

Opatrní konzumenti i nadšení fanoušci

Podle zástupců firmy Upside Foods jsou lidé, kteří její výrobek ochutnali, naprosto ohromeni tím, že nejde rozeznat rozdíl mezi kultivovaným a pravým masem. Zároveň ovšem provozní ředitelka společnosti Amy Chenová přiznává, že je zatím mnoho lidí proti konzumaci masa z laboratoře. „Jakmile však pochopí, jak se maso vyrábí, jsou vstřícnější,“ říká Chenová.

Například bývalá reportérka CNN Julia Horowitzová, která ochutnala „laboratorní“ masové kuličky uvedla, že jsou sice „hutnější, ale jinak plné chutí a dají se přirovnat k jídlu z tradičního kuřecího masa. Obdobně reagovala i její kolegyně, která uznala, že by rozdíl nepoznala.

Vytištěné jídlo

Nejedná se o první jídlo „z budoucnosti“, o němž se v posledních měsících hovoří. Ve Španělsku totiž chystají prodej vegetariánských steaků, vyrobených ve 3D tiskárněSpolečnost Novameat, která se výrobou netradičních steaků zabývá, hodlá své zboží dodávat přímo do restaurací, jejichž menu dbá na rostlinnou složku. Podle manažera pro rozvoj podnikání Novameatu Alexandra Campose je už nyní o nový druh potravin, vyvinutý již před pěti lety, velký zájem.

Zdroje informací:

cnn.com - Meat without slaughter: Here’s everything you need to know about lab-grown meat

apnews.com - US approves chicken made from cultivated cells, the nation’s first ‘lab-grown’ meat

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více