Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nás šidí výrobci potravin

Hella: přijde mi to úsměvné/ ironicky/,to je už přeci dávno známé,bohužel,leckterá mladá hospodyňka se chlubí jak krásnou mrkev koupila,jak je velká začátkem června u nás;-)jasně,že je plná dusičnanů,ale to není jenom Lidl,to je přeci každý supermarket,vždyť se to k nám vozí pod tlakem,ovoce + zelenina!!!!!!! Že jdou rajčata do plynových komor,aby dozrála:-O,jahody jsou podtržené kdo viděl u nás jahody v prosinci?????????????:-O:-OLeda tak v pohádce!!!!!!A přesto se to u nás nadšeně kupuje!!!!A co ty nablýskaná,voskovaná jablka??????Ty ani snad nemají nic společného s jablkem,jen na oko jsou krásná!!!!!Lidičky vzpamatujme se a šetřeme dětem i nám zdraví!!!!!!Nemusíme mít přeci jahody na vánoce,dejme přednost ovoci a zelenině u nás vypěstovaných a počkejme si až dozrají a vyrostou v na šich podmínách i když dnes asi nebudou bio,ale stále budou zdravější než ten dovoz!!!!!!Mysleme trochu na to naše a né jen naše zdraví .

Sára Adlerová

26. 5. 2016 15:15

S mužem sledujeme různé pořady o kvalitě potravin a je nám z toho všeho smutno. Snažíme se co nejvíce nakupovat na farmářských trzích, ale není to levná záležitost. Máme hodně rádi maso a masné výrobky, kvalitní maso mají celkem v Globusu v jejich řeznictví, také na trzích a z uzenin nám přijdou jako jedny z nejlepších Chodurovy šunky a salámy.

tipy co jíst a co kupovat v našich supermarketech, najdete třeba zde:http://www.ochutnavac.cz
Podělte se i vy se svými zkušenostmi a tipy na dobrý oběd...

:-((

Přidávám další odkaz jak nás šídí výrobci na ovoci, vynalézavost prodejců vskutku nezná mezí...:-//
http://knava.blog.idnes.cz/c/327164/Pozor-na-etike...

Výrobci nás šidí nejen na surovinách, ale také, a to dost podstatně na množství v balení. Ve stejném obalu a za cenu stejnou nebo vyšší je obsah podstatně menší, ani si toho nevšimnete.
;-( Máme docela rádi pytlíkovou gulášovou polévku a tak ji kupuji, když jsme v létě všichni na chatě (tedy ne tak často, abych si pamatovala množství v balení). Kupuji rodinné balení, které bylo původně určeno na 2 l vody. Když jsem asi po roce opět koupila a uvařila stejnou polévku, nestačila jsem se divit, proč je polévka tak moc řídká, když jsem si 2 l vody pečlivě odměřila. Tak jsem z koše vyhrabala sáček od polévky a jala se číst návod - a pak mi bylo vše jasné - polévka byla určena jen na 1,5 l vody, takže nás Vitana okradla o celou čtvrtinu.
:-(( A tak je to se vším, pokud výrobek nekupujete často, tak to snížení hmotnosti ani nezaregistrujete. Snad až nám za stejnou cenu budou prodávat prázdný obal.

ivulinka: Většinou to všichni víme, Ivo. Viděla jsem i pořad-nevím, snad Střepiny, jak se dělají ty hnusné párky třeba. Dnes jsem dostala email, jak nezdravá a hnusná je Rama, prý to nechtějí ani krysy a bez barviva je to jen šedá hmota.:-(( O pečivu to taky vím, ale u nás v Alberu mají jen kaiserky a sojové rohlíky, nebo ještě dalamánky. Bílé pečivo nekupuji, ale kdo ví, třeba je nakonec zdravější. Ze salámu už kupuji tak 100g Prsciuta, jinak málokdy cokoliv, ale někdy to nejde. Naše vláda by za to měla být hnaná k zodpovědnosti, protože toho, co je kvalitní je málo a střední a nižší vrstva si to skoro nemůže dovolit:-//. Zelenina je drahá, vlastně všechno, co je zdravé, je hrozně drahé. Ryby ani nemluvím. 1 filet chlazeného lososa 100kč! Se zbláznili, nebo co? Copak tohle si může koupit 4 členná rodina?:-O. A pangas, který je cenově dostupný je prý další hnus, tak nevím, co bychom měli jíst? I v jahodovém kompotu jsou éčka! Děsné..:-S A o sýrech raději nemluvím. No, vidíš, zrovna jsem si na Mozarellu zvykla...:-//:no:

Píše se na TN.CZ
Víte co doopravdy jíte? Někteří výrobci potravin se nás snaží pořádně obelstít. Aby co nejvíce ušetřili, používají laciné náhražky, nebo některé tradiční suroviny zcela vypouštějí.

BUŘTY
Kde jsou ty časy, kdy v tradičních českých buřtech bylo namleté kvalitní maso ze svaloviny a špek. Většina výrobců teď do špekáčků semelou, co jim zbude (šlachy, kůži, sádlo). Kvalitního materiálu je teď v buřtech asi jen 8 procent.

GUMOVÍ MEDVÍDCI
Součástí oblíbených gumových medvídků byla do roku 1990 želatýna vyráběná z přírodního materiálu (hovězí kližky). Pak ale přišel skandál s nemocí BSE. Výrobci nahradili želatýnu umělými látkami (takzvanými Éčkami) nebo želatýnou z vepřového.

OVOCNÉ ŠŤÁVY A DŽUSY
Tyto nápoje jsou nyní většinou už jen směsí vody, cukru a velmi malého podílu ovocné nebo zeleninové složky. Od ovocného nektaru, nápoje nebo limonády už rozhodně nečekejte nic dobrého. Maximální podíl ovocné složky je 25 %, často je ale podíl mnohem menší. Pouze ovocná šťáva by měla mít 100% podíl ovocné nebo zeleninové složky a může být označena jako džus.

Potraviny Výrobci nás chtějí obelstít. Některé produkty nezdražily, ale mají menší hmotnost

ČOKOLÁDOVÝ PUDING
Jestli si myslíte, že v čokoládovém pudinku máte velké množství kakaa, mýlíte se. Tato pochoutka musí obsahovat pouze jedno procento kakaového prachu. Ostatní složení jsou aromata, želatýna, emulgátory a tuky.

OVOCNÝ JOGURT
Chcete si spolu s jogurtem pochutnat na ovoci? Tak si raději nechte zajít chuť. V jogurtu totiž musí být pouze minimálně šest procent ovoce. A výrobci většinou více ovoce do jogurtu nedávají.

BALKÁNSKÝ SÝR
Myslíte si, že balkánský sýr pochází z Řecka? Jste na omylu. Není žádný předpis, že balkánský sýr musí být vyroben z mléka z Balkánu. Většina těchto sýrů se tak vyrábí u nás nebo v Polsku.

TMAVÉ PEČIVO
Pozor, tohle je jeden z nejzáludnějších triků. V tmavém pečivu totiž nehledejte žádné celozrnné složky. Pekaři většinou dosáhnou tmavosti pečiva tím, že ho obarví karamelem. Místo toho, aby toto pečivo bylo zdravější, spíše nám ještě škodí.

MOZZARELA
Podobný případ jako s balkánským sýrem. Ani mozzarela nemusí pocházet z Itálie. Většina sýrů s tímto označením pochází z českým mlékáren.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ Julia Oskerova, před 6 hodinami

„Přání a gratulace“ Simona Skolakova, 8. 5. 2024 22:20

„Jak zmírnit ostrost guláše?“ durmanCZ, 5. 5. 2024 15:35

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více