Jak nás šidí výrobci potravin
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ Julia Oskerova, před 6 hodinami
„Přání a gratulace“ Simona Skolakova, 8. 5. 2024 22:20
„Jak zmírnit ostrost guláše?“ durmanCZ, 5. 5. 2024 15:35
Poslední příspěvky
„Dobrý večer dievčatá, ja som dnes behala po úradoch a obed…“ Julia Oskerova, před 6 hodinami
„Hezky vecer, u nas dnes kroupova - zeleninova polevka a…“ hazel, před 7 hodinami
„Dobrý večer dnes jsme tak různě dojídali. Jen jsme upekli…“ MarcelaPa, před 7 hodinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 15 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 16 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
6. 6. 2017 22:08
6. 6. 2017 15:47
http://www.infovojna.sk/article/video-potraviny-so...
26. 5. 2016 15:15
5. 8. 2013 13:56
Podělte se i vy se svými zkušenostmi a tipy na dobrý oběd...
26. 7. 2013 21:18
9. 5. 2013 13:28
http://knava.blog.idnes.cz/c/327164/Pozor-na-etike...
26. 2. 2013 15:14
Máme docela rádi pytlíkovou gulášovou polévku a tak ji kupuji, když jsme v létě všichni na chatě (tedy ne tak často, abych si pamatovala množství v balení). Kupuji rodinné balení, které bylo původně určeno na 2 l vody. Když jsem asi po roce opět koupila a uvařila stejnou polévku, nestačila jsem se divit, proč je polévka tak moc řídká, když jsem si 2 l vody pečlivě odměřila. Tak jsem z koše vyhrabala sáček od polévky a jala se číst návod - a pak mi bylo vše jasné - polévka byla určena jen na 1,5 l vody, takže nás Vitana okradla o celou čtvrtinu.
A tak je to se vším, pokud výrobek nekupujete často, tak to snížení hmotnosti ani nezaregistrujete. Snad až nám za stejnou cenu budou prodávat prázdný obal.
17. 2. 2013 21:04
17. 2. 2013 19:28
Víte co doopravdy jíte? Někteří výrobci potravin se nás snaží pořádně obelstít. Aby co nejvíce ušetřili, používají laciné náhražky, nebo některé tradiční suroviny zcela vypouštějí.
BUŘTY
Kde jsou ty časy, kdy v tradičních českých buřtech bylo namleté kvalitní maso ze svaloviny a špek. Většina výrobců teď do špekáčků semelou, co jim zbude (šlachy, kůži, sádlo). Kvalitního materiálu je teď v buřtech asi jen 8 procent.
GUMOVÍ MEDVÍDCI
Součástí oblíbených gumových medvídků byla do roku 1990 želatýna vyráběná z přírodního materiálu (hovězí kližky). Pak ale přišel skandál s nemocí BSE. Výrobci nahradili želatýnu umělými látkami (takzvanými Éčkami) nebo želatýnou z vepřového.
OVOCNÉ ŠŤÁVY A DŽUSY
Tyto nápoje jsou nyní většinou už jen směsí vody, cukru a velmi malého podílu ovocné nebo zeleninové složky. Od ovocného nektaru, nápoje nebo limonády už rozhodně nečekejte nic dobrého. Maximální podíl ovocné složky je 25 %, často je ale podíl mnohem menší. Pouze ovocná šťáva by měla mít 100% podíl ovocné nebo zeleninové složky a může být označena jako džus.
Potraviny Výrobci nás chtějí obelstít. Některé produkty nezdražily, ale mají menší hmotnost
ČOKOLÁDOVÝ PUDING
Jestli si myslíte, že v čokoládovém pudinku máte velké množství kakaa, mýlíte se. Tato pochoutka musí obsahovat pouze jedno procento kakaového prachu. Ostatní složení jsou aromata, želatýna, emulgátory a tuky.
OVOCNÝ JOGURT
Chcete si spolu s jogurtem pochutnat na ovoci? Tak si raději nechte zajít chuť. V jogurtu totiž musí být pouze minimálně šest procent ovoce. A výrobci většinou více ovoce do jogurtu nedávají.
BALKÁNSKÝ SÝR
Myslíte si, že balkánský sýr pochází z Řecka? Jste na omylu. Není žádný předpis, že balkánský sýr musí být vyroben z mléka z Balkánu. Většina těchto sýrů se tak vyrábí u nás nebo v Polsku.
TMAVÉ PEČIVO
Pozor, tohle je jeden z nejzáludnějších triků. V tmavém pečivu totiž nehledejte žádné celozrnné složky. Pekaři většinou dosáhnou tmavosti pečiva tím, že ho obarví karamelem. Místo toho, aby toto pečivo bylo zdravější, spíše nám ještě škodí.
MOZZARELA
Podobný případ jako s balkánským sýrem. Ani mozzarela nemusí pocházet z Itálie. Většina sýrů s tímto označením pochází z českým mlékáren.