Jak nás šidí výrobci potravin
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ hazel, před 4 hodinami
„Prosím inspirujte- nápady při kombi dietě“ Nadja, 11. 6. 2024 12:41
„Přání a gratulace“ Anna Kocikova, 7. 6. 2024 19:28
Poslední příspěvky
„Dobry den' u nas byly torttillas, plnene kurecim masem…“ hazel, před 4 hodinami
„Dobrý večer, dnes som pracovala v záhrade, tak som si…“ Julia Oskerova, před 8 hodinami
„Pěkné sobotní odpoledne , my dnes k obědu ricottové noky s…“ MarcelaPa, před 15 hodinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 7 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 8 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 20 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Přečtěte si Zobrazit více
6. 6. 2017 22:08
6. 6. 2017 15:47
http://www.infovojna.sk/article/video-potraviny-so...
26. 5. 2016 15:15
5. 8. 2013 13:56
Podělte se i vy se svými zkušenostmi a tipy na dobrý oběd...
26. 7. 2013 21:18
9. 5. 2013 13:28
http://knava.blog.idnes.cz/c/327164/Pozor-na-etike...
26. 2. 2013 15:14
17. 2. 2013 21:04
17. 2. 2013 19:28
Víte co doopravdy jíte? Někteří výrobci potravin se nás snaží pořádně obelstít. Aby co nejvíce ušetřili, používají laciné náhražky, nebo některé tradiční suroviny zcela vypouštějí.
BUŘTY
Kde jsou ty časy, kdy v tradičních českých buřtech bylo namleté kvalitní maso ze svaloviny a špek. Většina výrobců teď do špekáčků semelou, co jim zbude (šlachy, kůži, sádlo). Kvalitního materiálu je teď v buřtech asi jen 8 procent.
GUMOVÍ MEDVÍDCI
Součástí oblíbených gumových medvídků byla do roku 1990 želatýna vyráběná z přírodního materiálu (hovězí kližky). Pak ale přišel skandál s nemocí BSE. Výrobci nahradili želatýnu umělými látkami (takzvanými Éčkami) nebo želatýnou z vepřového.
OVOCNÉ ŠŤÁVY A DŽUSY
Tyto nápoje jsou nyní většinou už jen směsí vody, cukru a velmi malého podílu ovocné nebo zeleninové složky. Od ovocného nektaru, nápoje nebo limonády už rozhodně nečekejte nic dobrého. Maximální podíl ovocné složky je 25 %, často je ale podíl mnohem menší. Pouze ovocná šťáva by měla mít 100% podíl ovocné nebo zeleninové složky a může být označena jako džus.
Potraviny Výrobci nás chtějí obelstít. Některé produkty nezdražily, ale mají menší hmotnost
ČOKOLÁDOVÝ PUDING
Jestli si myslíte, že v čokoládovém pudinku máte velké množství kakaa, mýlíte se. Tato pochoutka musí obsahovat pouze jedno procento kakaového prachu. Ostatní složení jsou aromata, želatýna, emulgátory a tuky.
OVOCNÝ JOGURT
Chcete si spolu s jogurtem pochutnat na ovoci? Tak si raději nechte zajít chuť. V jogurtu totiž musí být pouze minimálně šest procent ovoce. A výrobci většinou více ovoce do jogurtu nedávají.
BALKÁNSKÝ SÝR
Myslíte si, že balkánský sýr pochází z Řecka? Jste na omylu. Není žádný předpis, že balkánský sýr musí být vyroben z mléka z Balkánu. Většina těchto sýrů se tak vyrábí u nás nebo v Polsku.
TMAVÉ PEČIVO
Pozor, tohle je jeden z nejzáludnějších triků. V tmavém pečivu totiž nehledejte žádné celozrnné složky. Pekaři většinou dosáhnou tmavosti pečiva tím, že ho obarví karamelem. Místo toho, aby toto pečivo bylo zdravější, spíše nám ještě škodí.
MOZZARELA
Podobný případ jako s balkánským sýrem. Ani mozzarela nemusí pocházet z Itálie. Většina sýrů s tímto označením pochází z českým mlékáren.