Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché pohoštění na párty: Dortová lízátka pro malé, falešný tatarák pro velké
Zdroj: Unplash, Lee Myungseong

Ať už vás čeká oslava narozenin, zahradní párty nebo jiné setkání s přáteli či s rodinou, vždycky je fajn připravit pro návštěvu něco na zub. Všechno se sice dá koupit, ale solenými brambůrky a tyčinkami to zrovna nevytrhnete. Zkuste podle našich tipů připravit jednoduché, ale vizuálně zajímavé občerstvení tak, aby si mohli vybrat malí, velcí i ti, co nejí maso.

Dort na špejli

Pořádáte-li oslavu nebo party pro více lidí, vyplatí se pohoštění nemíchat a zvlášť umístit sladké a slané dobroty. Jako sladké bary se právě označují ty části stolů (nebo rovnou celé stoly), které jsou vyhrazeny jen sladkým delikatesám. Velmi dořbe se hodí na dětské večírky nebo třeba na párty pro nastávající maminky. A co na sladkých barech podávat? Jednoznačnými hity jsou cupcakes, tedy malé dortíky, které můžete ozdobit libovolným krémem, jedlými květy, marcipánem nebo cukrovým sypáním. Dalším velmi efektním občerstvením jsou cake pops, tedy dortová lízátka. Jak je udělat?

Stačí upéct libovolnou buchtu na plech, třeba perník, a po vychladnutí korpus rozdrobit, smíchat s máslem a nutellou nebo s džemem a získat tak pěkně tvarovací hmotu. Z té se následně udělají kuličky, která se napíchnou na špejli a po zmrazení polijí čokoládou. Co se týká sladkého občerstvení, nikdy nic nezkazíte čerstvým ovocem nakrájeným na kostičky a třeba i pokapaným čokoládou nebo karamelem. Takové ovocné špízy, kde se budou střídat jahody, banán a hroznové víno, si děti jistě zamilují. Pro dospělé budou zase efektní dezerty ve skleničce. Využijte klidně malé zavařovačky, které máte doma nazbyt, a navrstvěte do nich tvarohový krém, sušenky, ovoce a jiné dobroty tak, aby tento „pohár“ zvenku pěkně vypadal. Velmi jednoduché a na pohled krásné jsou třeba Míša řezy ve skleničce.

Křehké řízky v mini verzi

Grilovaná kuřecí křídla nikoho neurazí a vás to ani nebude stát moc úsilí a peněz. Pokud nemáte gril, stačí marinovaná křídla upéct v troubě. Velmi vděčným občerstvením, po kterém se zpravidla hned zapráší, je slaný závin. Rozválené listové těsto lze totiž naplnit skoro libovolnou náplní, třeba smaženými vajíčky, okurkami, šunkou a sýrem, nebo jen šunkou a sýrem, případně klobáskami a tvarůžky, slaninou. Závin lze podávat jak teplý, tak studený a jeho výhodou je, že může stát klidně i dlouho venku, aniž by se zkazil. Podobné je to s miniřízečky, zkuste je ale ozvláštnit: třeba tím, že použijete netradiční druh masa nebo zajímavě ochutíte trojobal. Takové krůtí miniřízečky v kari těstíčku vás určitě nezklamou.

Tatarák bez masa? Jde to!

Čerstvá zelenina, saláty s netradičními zálivkami, hummus nebo cizrnový falafel… Možnosti, jak připravit chutné občerstvení bez masa, jsou opravdu široké, a když jídlo zajímavě naaranžujete nebo ochutíte, jistě si pochutnají i vyložení masožravci. V nejsnazší verzi stačí nakrájet čerstvé papriky, okurku a mrkev na proužky a podávat s různými dipy. Anebo můžete udělat cuketové závitky s tofu a chilli, případně překvapit svoje hosty falešným lilkovým tatarákem, který jistě ještě nejedli. Když k tomu upečete i vlastní houstičky nebo jiné domácí pečivo, hosté vás budou milovat.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více