Jak na domácí porážku drůbeže. Poradíme postup krok za krokem
Domácí porážka drůbeže k vesnici neodmyslitelně patří. Kdo drůbež chová, měl by ji umět i co nejhumánněji zabít. Může se stát, že se drůbež poraní a je třeba ukončit její trápení. Vyřazují se starší kusy, kohouti nebo přebyteční jedinci určení na maso.
Ať už chováte drůbež na vajíčka nebo na výkrm, jednou nastane jejich čas a bude třeba slípku zabít. Chovatel by měl v této nepříjemné situaci přebrat zodpovědnost za porážené zvíře a připravit mu ty nejlepší podmínky, bez ohledu na to, jak je to pro něj samotného nepříjemné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Postup porážky krok za krokem
Nejčastěji používaným způsobem je setnutí hlavy, lze ale také drůbeži zlomit vaz a následně ji vykrvit.
- Připravte si špalek, sekyrku nebo nůž, pevný provázek a pokud máte, tak i vykrvovací trychtýř.
- Vykrvovací trychtýř je nerezový kužel bez špičky. Do jeho vrcholu se provlékne hlava drůbeže a při jejím oddělení drží tělo pevně uvnitř trychtýře. Nedojde tak k poškození drůbeže.
- Chyťte slepici za nohy a otočte ji hlavou dolů. Tento úkon má na drůbež sedativní účinek. Krev se nahrne do hlavy a zvíře omráčí. V ten moment protáhněte hlavu skrz trychtýř (tělo je uvnitř, hlava slabším koncem venku). Vezměte si nůž a dostatečně silným řezem přerušte obě krční tepny. Druhou možností je useknutí hlavy sekyrkou. To ale mnoho chovatelů nedoporučuje, protože svalová hmota zažije rychlým usmrcením šok a maso prý není tak kvalitní.
- Bezprostředně po zabití je nutné pověsit slepici za pařáty hlavou dolů, aby došlo k řádnému vykrvení.
- Slepice se bude ještě několik minut hýbat, ale nemějte obavy. Už dávno nic necítí. Pokud byste slepici neuvázali, mohla by běhat po dvorku bez hlavy nebo by si polámala křídla. A to je například u brojlerové krůty významná ztráta.
- Po 3–5 minutách, kdy bude drůbež vykrvená, následuje spaření, škubání a kuchání.
I když je tento úkon pro mnoho chovatelů velmi náročný, usmrcení zvířete v prostředí, ve kterém žilo, je pro něj nejméně stresující. Popsaným způsobem můžete porazit všechny druhy drůbeže. Vodní drůbež se tzv. zařezává, což znamená, že se ostrým nožem hluboko zařízne za hlavou, v místě, kde má prohlubeň. V tomto místě je dobré jí oškubat peří, abyste se trefili. Pak je třeba kachnu znehybnit zakleknutím, zaříznout a vykrvit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 1 hodinou
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 2 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 16 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 19 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 20 hodinami
Komentáře