Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moučníky bez cukru: Sladké má každý rád, ale bez cukru se můžeme obejít
Zdroj: Pexels, Suzy Hazelwood

Bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy rafinováním. Při výrobě se z cukru vytratí řada minerálních látek a vitamínů. Konzumace cukru ve větším množství je proto nevhodná nejen ze zdravotního, ale i z výživového hlediska.

Důvod, proč naše moučníky a dezerty neobsahují cukr, jsou různé. Někdo ho odmítá, protože má cukrovku, jiný drží redukční dietu, další preferuje zdravý život bez cukru - a někdo ho prostě zapomněl koupit nebo ho nemá doma dost.

Jak připravit moučník bez bílého cukru

Máme několik možností, jak moučníky osladit:

  • Zvolíme těsto neutrální chuti, které kombinujeme se sladkým ovocem - zralými jablky, placatými broskvemi, banány. Nejpoužívanějším těstem bez cukru je těsto listové, odpalované a tažené.
  • Použijeme náhražku cukru, kterou koupíme v každém obchodě. Dávkování je potřeba dodržet, každá náhražka sladí jinak. Některá umělá sladidla se nesmí vařit ani péct - musíme číst pečlivě etikety.
  • Přírodní sladidla můžeme konzumovat v omezené míře - včelí med, stévii, sladké sirupy (javorový, datlový, čekankový), březový cukr Xylitol, fruktózu. Jejich použití je nevhodné při redukční dietě.
  • Sladké ovoce osladí nejen moučník, ale i kaše, pěny a krémy. Nejpoužívanější jsou banány a přezrálé ovoce - jablka, hrušky, švestky, meruňky, které dezertům dodají sladkou, svěží chuť.
Jsou moučníky, při jejichž přípravě se bez bílého cukru nebo bez dobrých znalostí sladidel neobejdeme. Například dorty Pavlova, laskonky, pusinky a všechny dezerty z
bílkového sněhu potřebují ke svému zpevnění právě cukr.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli