Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš z hovězího krku na feferonce a pivě

prosciuto(neregistrovaný)

8. 12. 2016 11:21:22

smazat

Dajda:
Uvazujem, na koho sa mám obrátit v mojej obci, pretoze má 5 miliónov obyvatelov.
Chcete mi poradit?
Dakujem.

vybusna

8. 12. 2016 08:31:56

smazat

Takyto pivny gulas poznam z Bavorska a je absolutne uzasny...skoda, ze ho v restikach nerobia palivy, ale moja suseda, echt bavoracka , ked ma ho ucila , tak ta sa s tym neparala, tam tam hadzala stiplave papricky, len taky fukot...Ona ale nejako cielene nezahustovala chlebom, len ked krajala chlieb, tak tie omrvinky z dosky vsypala do hrnca. Aha....a majoranku nedavala. . Chlebom zahustujem na priane manzela, ale len ked varim pre nas dvoch, do vacsieho mnozstva by som sa tak nejako bala, zeby mi ten gulas prekysol.
Ostalo mi smutno....moja stara pani susedka je mrtva uz 10 rokov a strasne vela ma naucila o bavorskej kuchyni.
btw....foto nadherne...krasna farba...ja by som si pochutila:yes:

nanny(neregistrovaný)

7. 12. 2016 19:15:04

smazat

casino: ja sem politiku netaham,pouze odpovidam .Me politika prakticky nezajima,ale kazdy se snad diva denne na zpravy.A kdyz jsem dnes cetla ten komentar,tak to snad ani neni mozne ,aby nekdo normalni,neco takoveho tahal na verejnost,ne jenom do receptu,ale na verejnost,je to skandalni.Preji hezky vecer

casino(neregistrovaný)

7. 12. 2016 18:43:19

smazat

Dajda: níže píše:
Tvrdit, že německá kuchyně je jedna z nejhorších na světě, je podle mě prostě klišé.
Souhlasím, jen bych místo "německá" napsal "kterákoli" :-)

prosciuto:
Tůhle tu byl anglický synovec s kamarádem z Itálie... Zrovna v době jídla navštívili mou neteř... Podávala jahodové knedlíky, tak návštěvu pozvala... Prý to byl trošku trapas... Ital že nemá hlad atd., atd. a kroutil se jak had až z něho vypadlo: A proč bych měl jíst sladké!!! gnocchi???
Myslíte, že ragazzo bude po návratu doma vykládat něco jiného než že ta naše kuchyně je nejhorší na světě?:-)

K receptu:
Líbí se mi Poznámka:yes: Vyzkouším!
S tmavým pivem zmíněným v kometářích by to asi bylo jak cumel:-D Na použité množství cibule bych to ještě zastříkl octem:yes:
V rcp stojí: "restujeme za stálého míchání do ztmavnutí masa i cibule (aby se maso pěkně zatáhlo)"
Jj, ztmavlé maso je OK:yes: ale "zatáhnuté (nakostkované) maso je kuchařské ptydepe :-D

nanny:
"Je vubec mozne,aby i kdyz je neregistrovany,mohl dale v Topkach pokracovat?"
Koukám, že už začínáte kádrovat:-!
A proč sem znovu taháte politiku, he:-?

nanny(neregistrovaný)

7. 12. 2016 18:06:31

smazat

Dajda: Presne neco takoveho jsem chtela podotknout take.Ale ,co me strasne vzalo dech,i kdyz to patri do te politiky,je.Kdo se modli za to ,aby se stal v Americe ,sexsista a rasista,prezidentem,je sam sobe nebezpecny.Ale radeji pojdme zase varit.Preji moc pekny vecer;-)

Dajda

7. 12. 2016 17:55:17

smazat

prosciuto: Jenže všechno má své jeviště. Tento web je určený pro recepty a vaření, které - doufám - nemají s politikou nic do činění, i když u některých projevů to tak opravdu nevypadá. :-// Jiná jeviště jsou zase určená pro politické otázky: zkuste nabídnout do politické rubriky jakýchkoliv novin svůj recept nebo s ním vystoupit na zasedání zastupitelstva ve Vaší obci! Nejspíš by si o Vás nepomysleli nic lichotivého. Ale v podstatě je to totéž! :-*

prosciuto(neregistrovaný)

7. 12. 2016 17:41:36

smazat

cathleen:
Dakujem za pochopenie a objasnenie.
V budúcnosti sa budem snazit vyhnút
politike, aj ked je, hlavne od zmeny rezimu,
súcastou násho zivota.
Predtým sme "drzali" hubu...
Vase predchodkyne neoplývali Vasou inteligenciou.
To Vás ctí a stavia na vysoký piedestál.
Blahozelám, z celého srdca.

cathleen

7. 12. 2016 16:54:48

smazat

prosciuto: ne každý může (musí?) Vaše názory v politice sdílet, i proto to sem nepatří.
Tady se vaří a sdílí rady kolem vaření - budu ráda (a nejen já sama), když se toho budete držet. Děkuji.

nanny(neregistrovaný)

7. 12. 2016 16:35:39

smazat

cathleen: Ten posledni komentar me tedy uplne vyrazil dech.Ten clovek je rasista a plete politiku do receptu.Je vubec mozne,aby i kdyz je neregistrovany,mohl dale v Topkach pokracovat?::no::no::no:

prosciuto(neregistrovaný)

7. 12. 2016 16:25:11

smazat

cathleen:
Ospravedlnujem sa. Môj príspevok nemal za ciel niekoho podcenit, skôr objasnit hlavne pre mladsie generácie situáciu, aká bola v case komunistického terorizmu.
Vy ste osoba, ktorá hodnotí, alebo znehodnotí, obsah komentára a Vy ste osoba, ktorá rozhodne, ci tam ten-ktorý komentár zostane, alebo ho vymazete.
Pre mna to nie je ziadny problém.

prosciuto(neregistrovaný)

7. 12. 2016 16:19:44

smazat

Dajda:
Co sa týka gulásu, máte svoju pravdu. Kazdému chutí to, co si zvykol prakticky od narodenia.
Moja matka pochádzala z rodiny, ktorá mala rakúsko-madarský pôvod a stará mama varila (vtedy som este nebo ani pionier - ak to este niekomu nieco hovorí) tak, ako sa varilo vtedy, ked bola mladá.
Ked porovnávam recety s tým, ako varila a neskôr tak varila moja matka, tak je to rovnaké, alebo skoro rovnaké, ako sa dnes varí v Madarsku (na Youtube môzete nájst, v madarcine, spôsob, ako sa varí gulyás, bográcsgulyás, pörkölt, paprikás, tokány, atd. Nevadí, ze nerozumiete, stací vidiet. Niektoré sú casovo prílis dlhé, vyberte si tie, na ktoré máte trpezlivost pozerat. To nie je reklama, to je jedna z mozností, mozno tá najjednoduchsia, ako vidiet prípravu urcitého jedla. Urcite tento spôsob pomáha pri príprave napr. Vepro, knedlo, zelo pre iných zacínajúcich domácich "kuchárov".)

cathleen

7. 12. 2016 16:19:04

smazat

prosciuto: pardon, ale Váš poslední komentář se pod recept opravdu nehodí, smazala jsem ho.
Tady by se Vám ta registrace opravdu vyplatila v tom, že byste tyto věci, co máte na srdci a nepatří k receptu, mohl posílat v soukromé zprávě...

prosciuto(neregistrovaný)

7. 12. 2016 15:51:55

smazat

nanny:
Netvrdím, ze vsetky nemecké restaurácie pripravujú nejedlé jedlá.
To nie je len otázka restaurácií.
Dôlezité je, co sa varí doma.
Ráno vajce na tvrdo - 5-krát do týzdna. Dalej nepokracujem...

nanny(neregistrovaný)

7. 12. 2016 06:30:25

smazat

<3:-8:-K

Dajda

7. 12. 2016 05:43:40

smazat

prosciuto: Tvrdit, že německá kuchyně je jedna z nejhorších na světě, je podle mě prostě klišé. Co takhle kuchyně bavorská, která je velmi podobná s kuchyní českou a rakouskou? Trochu jiná je zase kuchyně severoněmecká nebo naopak švábská, ale každá má své zajímavé regionální nabídky. Znám německou kuchyni jako turista i z pracovních pobytů, a to především z menzy, ty jsou opravdu na vysoké úrovni, kéž by takové byly i v Čechách! Také chování personálu je v německých restauracích a hotelích na vysoké úrovni, rozhodně jsem si nevšimla, že by mi někdo někdy dával najevo, že jsem "Ausländer", a to ani v případě, že jsem sjednávala jídlo pro celý zájezd. Oni jsou zcela normálně na cizince zvyklí, mají jich v Německu spoustu, a to nejen turistů, kšeft je kšeft, tak proč by se měli chovat nepřístojně?
Já si prostě německou kuchyni ráda užívám - stačí jen porovnat, jaký je rozdíl mezi snídaní třeba jen v malém německém penzionu a běžném českém hotelu. Je to jako s každým jídlem, někdo má německou kuchyni rád, jiný ne, podle chutí jednotlivce však nelze usuzovat, jestli je nejhorší na světě. :-*
Ovocný (malinový) nebo mátový sirup se dává do piva v Berlíně taky, ale nesmíte si představit, že se lije do plzeňského nebo něco podobného. Taky mě to odrazovalo, až mi tuto specialitu dala ochutnat berlínská kamarádka - jde o naprosto speciální druh piva s nevýraznou nakyslou chutí a speciální sirup. Vůbec to nebylo špatné! :-p

Co se týče diskuse o zahušťování guláše, je jistě všeobecně známé, že maďarský guláš je polévka, která se nezahušťuje, ale jak píše magdalenka, vedle guláše tu máme různé perkelty, paprikáše a další speciality, které se už zahušťují, i když třeba jen hustou smetanou. Kromě toho nesmíme zapomínat, že recepty kolují světem a každý si k nim přidá něco z vlastních chutí a zkušeností. Vůbec mě nerozčiluje, že si v Maďarsku mohu dát gulášovou polévku nezahuštěnou a v Berlíně naopak hustou a pikantní, hlavně když chutná. A kdo chce, tak ať si klidně skočí v Budapešti i v Německu k Italům na pizzu, zločin to, jak píše nanny, určitě není. My si svoje chutě a způsoby přípravy guláše s dovolením ponecháme taky. ;-)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Přání a gratulace“ Julia Oskerova, před 1 hodinou

„Co dnes uvařit?“ tara23, před 3 hodinami

„Problémy s odstredivým odšťavňovačem“ MarcelaPa, 7. 4. 2024 17:27

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více