Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun
12. 6. 2021 Životní styl
Bezinkovou limonádu dělanou z bezového sirupu určitě znáte. Je to osvěžující kavárenský hit, který si můžete snadno vyrobit i doma. Slyšeli jste ale o bezinkovém medu? Je to neskutečně voňavá záležitost, která má navíc úžasné léčivé účinky a rychle se stane stálicí vaší přírodní lékárničky.
Blahodárný bez
Je tu červen a to znamená, že voňavý a léčivý bez bují a kvete všude, kde může. Tato květina je nejen krásná, ale také plná prospěšných látek, díky kterým její sílu oceňovaly již naše prababičky. Jeho květy působí proti nachlazení a hořečce. Studie Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections obsahuje výsledky experimentu o šedesáti lidech s příznaky chřipky, kdy byl části z nich čtyřikrát denně podáván bezový sirup. Příznaky ustoupily nebo zcela zmizely po dvou až čtyřech dnech. U těch, kteří sirup nekonzumovali, to trvalo celý týden.
Mohlo by vás zajímat
Bez umí pomáhat také při potížích s močením, zažíváním, tlumí bolesti hlavy či zubů a působí protizánětlivě. Jak uvádí studie Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry, ve 100 gramech bezinek najdeme až 35 mg vitamínu C, což je až 60 % doporučené denní dávky dospělého člověka. Stejná studie vyzdvihuje také velký obsah vlákniny v bezinkách, která činí až čtvrtinu DDD. Další výhodou je obsah flavonolů, významných antioxidantů.
Vyrobte si bezinkový med
Výroba bezinkového medu je snadná a nestojí moc peněz, jen sběr bezových květů chce trochu trpělivosti. Potřebovat jich totiž budete asi 40 a měly by být velké a rozvité. Bez černý, který k tomuto účelu potřebujete, je u nás naštěstí velmi rozšířený, a když vychytáte hezké počasí, může být ze sběru příjemná procházka. Kromě květů si dále připravte litr vody, kilo až kilo a půl cukru krystal a tři chemicky neošetřené citrony.
A jak na to? Květy je potřeba přebrat, vybrat jen ty čisté, odstranit z nich nečistoty a drobné broučky. Je to trochu pracné, ale třeba ve dvou s kamarádkou nebo dcerou to půjde rychle a může to být i zábava. Důležité je květy neprat ve vodě, protože na nich musí zůstat co nejvíce pylu. Maximálně je můžete opatrně a lehce opláchnout. Z květů odstraňte široké stonky. Pak kytičky dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a přidejte na plátky nakrájené citrony. Nechte louhovat na tmavém místě 24 hodin.
Mohlo by vás zajímat
Na druhý den výluh přeceďte přes plátno. Přisypte k němu cukr a vařte asi hodinu a půl, dokud se obsah hrnce nezačne táhnout. Tip! Pokud chcete med voňavější, vyškrábněte do něj obsah jednoho vanilkového lusku. Pro hustští variantu zase přidejte více cukru. Hotový med nalijte do uzavíratelných, čistých a suchých sklenic a skladujte v chladu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jahody jsou choulostivé ovoce. Důležité je správně je skladovat a zpracovat, aby nedocházelo k zbytečným ztrátám. Ať už máte jahody z vlastní sklizně… Číst více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin. … Číst více
Připravte si doma výbornou kávu jako od baristy. Poradíme, jak nejlépe vybrat kávovar!
Ani sebelepší kávovar sice nenahradí jedinečnou… Číst více
Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Jak zamrazit maso? Hned po návratu z obchodu a raději naporcované
Také máte ve zvyku nakoupit jednorázově větší… Číst více
Co všechno dokážou moderní myčky? Samy si zvolí program a ještě si s nimi popovídáte!
Dobrá myčka na nádobí by měla talíře, hrnky a… Číst více
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Komentáře (3)