Uhlířina se zelím (po mém)

Suroviny

500 g brambor
400 kysaného zelí
120 g uzeného bůčku nebo slaniny
1 velká cibule
sádlo podle potřeby
sůl
kmín
Noky:
hrnek polohrubé mouky
2 velká vejce
1-2 lžíce mléka
na špičku nože kypřící prášek
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Dáme vařit do osolené vody s kmínem. Mezitím smícháme mouku s vejci, zbytkem surovin a uděláme tužší těstíčko. Chvíli ho necháme odpočinout.

  2. Nakrájenou slaninu vyškvaříme a přidáme zelí. Dusíme doměkka a dochutíme. Cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na sádle dozlatova a dokřupava.

  3. Když jsou brambory téměř měkké, vykrajujeme mokrou lžíci noky a vkládáme k vařícím bramborám. Dovaříme a scedíme. Vodu můžeme uchovat jako základ pro česnečku nebo bramboračku.

  4. Zelí se slaninou, brambory s noky a osmaženou cibuli smícháme. Společně krátce prohřejeme a ihned podáváme.

Komentáře k receptu Uhlířina se zelím (po mém)

  • mika59 mika59(autor receptu)

    Dycky: Děkuji moc za zprávu :-K:-K

    Odpovědět

  • Dycky Dycky

    Tak jsme po zabíjačce a už jsem měla chuť na něco....něco.....
    Naprostá trefa! Ještě, že jsem si vzpomněla, měla jsem recept déle uložený. Výborné pochutnáníčko a vzpomněla jsem si na svojí prababičku, dělávala to sice bez zelí, ale ty nočky:-Q (dovolila jsem si je vylepšit zbytkem nastrouhaných vařených brambor-výborné). Prostě mňam:yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Olinka5555: tak tak...oblíbené "zbytkové" jídlo mého dětství - zbyly brambory a fleky nebo kolínka, šup na pánev s cibulkou na sádle, trocha papriky, lehce osmahnout...:yes: ( a v pondělí zbytky knedlíků na kousky, zbytek zelí a do pekáče se zbytkem šťávy z nedělní pečeně a chvíli zapéct...snad neznám nic lepšího....)

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    sikulka7: já znám grenadýrmarš od kamarádky, které ho vaříval dědeček, co měl zájezdní hostinec. Základ byly uvařené brambory smíchané s uvařenou těstovinou a osmaženou cibulkou na sádle se spoustou červené papriky, která se přidávala těsně před dokončením, aby nebyla hořká. K tomu kyselá okurka. Jednoduché a výborné.
    Uhlířinu znám sice bez zelí a slaniny, ale se zelím i slaninou musí být boží a určitě jí vyzkouším.

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autor receptu)

    TytyM: Tak tahle zpráva mně hodně potěšila. Moc děkuji za vyzkoušení a důvěru..:-K:-K

    Odpovědět

  • TytyM TytyM

    Dělala jsem o víkendu, protože manžel si vzpomněl, že uhlířinu jako malý kluk neměl rád, až s věkem si ji oblíbil a básnil o tom, jak by si ji zase dal. Přiznám se, že já ani netušila, že takové jídlo existuje. U nás doma se nedělalo. Manžel trval na tom, že ji chce bez zelí a slaniny, tak jsem mu půlku udělala "po staru" a půlku přesně podle Vašeho receptu. Výsledek? Vaše uhlířina se snědla hned, ta "po staru" je ještě v lednici...:-) Děkuji za úžasný recept, manžel už jinak uhlířinu nechce.

    Odpovědět

  • Karofka Karofka

    sikulce7...grenadýrmarš je běžné jídlo a nepatří do něho zelí ani noky, jen brambory, vařené těstoviny a koření, např. mletá paprika, popř. i nějaká uzenina

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Toto jídlo vaříval můj děda už před 65 lety a říkal tomu grenadýrmarš.My jako děti jsme to jedly s velkou chutí.

    Odpovědět

  • Svobodova Hana Svobodova Hana

    Přesně tak to vařila moje teta, ke které jsem jezdila na prázdniny. Bylo to moje nejoblíbenější prázdninové jídlo

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes::yes: tohle jídlo miluji, ani nemusím mít uzené stačí pár škvarků a dobrota je hned i ta česnečka nemá chybu :-K Krásný den.:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na uhlířinu uhlířina s klobásou uhlirina se kysaným zelím uhlířina recepty uhlířina uhlířina recept uhlirina s uzenym uhlířina z brambor a se zelím recepty se zelím uhlirina se slaninou uhlířina se s kysanym zelim uhlířina se s kysanym zelim uhlirina kysané zelí uhlířina sklobásou recepty- uhlířina