Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léčivka - články, postupy a rady

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Yzop lékařský

Yzop lékařský se od starověku používá jako léčivá rostlina a koření. Volně roste v zemích kolem Středozemního moře, ale pěstuje se i u nás. Má diuretické účinky, je účinný proti zánětům a nadýmání. V gastronomii se používá k ochucení mletého masa, protože má lehce nahořklou chuť a příjemnou vůni. Také je vhodný k zelenině, omáčkám a zvěřině.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Zázvor lékařský

Zázvor lékařský pochází z Číny nebo z Indie. Je to rostlina z čeledi zázvorovitých, jako koření se používá oddenek, který je vlastně všelék. Pikantní chuť dává zázvoru gingerol, je zdrojem vitaminů a minerálních látek. Pomáhá při zažívacích potížích, při problémech s ledvinami, tiší bolesti v krku a umí vyřešit mnoho dalších zdravotních problémů. Oblíbený je zázvorový čaj. Koupit, nebo doma udělat, lze zázvor sušený kandovaný. Velké využití má zázvor v kuchyni, zejména v asijské. Hodí se pod maso a do omáček. Nechybí ani ve vánočním cukroví, ve voňavých zázvorkách.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská je pro zahradníky nepříjemný plevel, pro nemocné lidi cennou léčivkou. Má pozitivní vliv na trávení, játra, dnu, poruchu metabolismu a mnoho dalších zdravotních problémů. Jarní listy, které nejsou tolik hořké, používáme na salát, z květů vaříme pampeliškový med. Přímo konzumovat můžeme i kořen, ale častěji se z něj vaří čaj.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kukuřice setá

Kukuřice setá se od pradávna používá zejména jako potravina. V lidovém léčitelství je užitečná jako léčivka, využívaná je i v kosmetice a v gastronomii. Ze Severní Ameriky se rozšířila do celého světa. Některé druhy se pěstují jako krmivo. Kukuřice sladká má široké využití ve formě polévek, salátů, do těstovin a jako příloha k masům. Připravuje se z ní kukuřičná mouka, popcorn a kukuřičné lupínky.

1 2

Další témata

Další recepty