Chléb konzumní

Suroviny

420 g žitné chlebové mouky
210 g pšeničné chlebové mouky
2 lžíce sušeného droždí
5-6 lžic kvas (dodá chlebovou chuť)
2 lžíce oleje
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
asi 400 ml teplé vody

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme trochu cukru, mouky, droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kmín, sůl, olej, kvásek a kvas.

  2. Přilijeme vodu a vypracujeme tuhé těsto, zapracováváme, dokud se lepí na mísu (lepší řidší těsto a pak přidat mouku než naopak). Přikryté necháme kynout 3 hodiny.

  3. Na vál nasypeme trochu hladké mouky a propracujeme těsto z mísy (pomoučněnýma rukama, těsto lepí), jakmile máme těsto spojené, vytvarujeme bochánek, potřeme lehce hladkou moukou a vložíme do ošatky vysypané moukou smíchanou se škrobem nebo kukuřičnou moukou.

  4. V ošatce nechám kynout dalších 30 minut a zapínáme troubu i s plechem na 250°C (mně se vyhřeje tak za 20 minut – těsto ještě dokyne, poznáme tak, že když uděláme důlek, těsto se nevrací nebo velmi pomalu).

  5. Vyndáme plech, posypeme ho lehce moukou a rychle překlopíme chleba na plech, vložíme do trouby, okamžitě chrstneme 3/4 hrnku vařící vody na dno trouby a hned zavřeme (pozor na opaření).

  6. Po 2 minutách vyvětráme páru (asi půl minuty na 1 cm otevřu dvířka) a 10 minut pečeme na 250°C a poté 20-25 minut na 210°C (záleží na troubě).

  7. Vyndáme, poklepeme zespodu, pokud zní dutě a má hnědou kůrku, je hotov. Přendám na mřížku a po vychladnutí opráším moukou.

Komentáře k receptu Chléb konzumní

  • janinapa janinapa(autorka receptu)

    Dobrý den, myslím, že je to věc chuti, někdo má rád lehčí, někdo zase hutnější. Mně tento poměr vyhovuje.

    Odpovědět

  • chleb chleb(neregistrovaný)

    Neni te mouky zitne moc,není moc tezky?

    Odpovědět

  • janinapa janinapa(autorka receptu)

    pekárna: Dobrý den, pekárnu nemám, tak nedokážu bohužel odpovědět. :-(

    Odpovědět

  • pekárna pekárna(neregistrovaná)

    Dobrý den,prosím dá se těsto udělat v pekárně program:základní nebo jen těsto.
    Děkuji.

    Odpovědět

  • janinapa janinapa(autorka receptu)

    osatka: Dobrý den, těsto spadne, ala pak se zvedne. Těsto nesmí být překynuté, pak stačí péct dle postupu výše. :-)

    Odpovědět

  • osatka osatka(neregistrovaná)

    jak to děláte,že vám se nerozjede pri otoceni na plech.

    Odpovědět

  • janinapa janinapa(autorka receptu)

    Werdula: mám velkou radost, že se povedl :-)

    Odpovědět

  • Werdula Werdula

    dnes jsem pekla chlebík, je vynikající a vzhledově vypadá jako z obchodu, nechala jsem kynout v ošatce:-)

    Odpovědět

  • janinapa janinapa(autorka receptu)

    Pajaska: Díky :-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Ten je tedy nádherný,opravdu.:yes::yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    ten je úžasný:-D:yes:

    Odpovědět

  • janinapa janinapa(autorka receptu)

    Tonda: opravdu je "uhňácaný" a upečený vlastníma rukama.

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois

    http://www.toprecepty.cz/recept/31128-chleba--z-praveho-kvasku/ upečte chleba podle receptu bez kvasnic a uvidíte je super.:yes:

    Odpovědět

  • Tonda Tonda(neregistrovaná)

    To je kupovanej,doma dělanej vypadá jinak,peču si chleba doma,nádhera na 1- tady toto 4-;-(

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    ten teda je:-!:-! to bych asi nesvedla ještě nikdy jsem nepekla žádné pečivo jen moučníky:-)). Máš ho krásný jsi šikulka:yes::yes::-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: recept na chleba složení chleba chléb složení chleba recept recept chleba recepty na chleba chléb recept složení konzumního chleba top recepty chleba chleb konzumní chléb pšenično-žitný top recepty domácí chleba konzumni domácí konzumní chleba top recepty chleb složení chléb konzumni chleb z domaci pekarny domácí konzumní chléb konzumni domácí chléb recept na domaci chlwb konzumni