Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pistácie

yanull yanull
Pistácie

Řečík pistáciový (pistácie pravá) je malý strom z čeledi ledvinovníkovité. Vyhovuje jim suché až polopouštní subtropické klima. Pěstuje se pro oříšky, které se konzumují buď syrové, pražené, solené, nebo jsou součástí např. pistáciové zmrzliny, přidávají se do uzenin, našli bychom je v mortadelle. Jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálů, a mají méně tuku než ostatní ořechy. Pravidelná konzumace prospívá našemu zdraví.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Palmový olej

Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto… Číst dál

Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská je pro zahradníky nepříjemný plevel, pro nemocné lidi cennou léčivkou. Má… Číst dál

Pampeliška lékařská

Panáda

Panáda je kaše z bílého pečiva, která se používá jako základ na různé nádivky, i na obalení masa… Číst dál

Panettone

Panettone je sladký italský chléb původem z Milána. Peče se hlavně o Vánocích, a to nejen v Itálii,… Číst dál

Panettone

Panini

Panini jsou podlouhlé italské plněné sendviče s typickými pruhy. Chléb se rozřízne a plní se… Číst dál

Panini

Panko strouhanka

Panko strouhanka je strouhanka vyrobená z toustového chleba bez kůrky, nastrouhaná do tvaru vloček.… Číst dál

Panko strouhanka

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál

Kari pasta

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se… Číst dál

Cordon bleu

Flank steak

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je… Číst dál

Flank steak

Mouka

Mouka se mele již od paleolitu. Je to rozmělněná vnitřní část obilného zrna a umlít lze z každé… Číst dál

Mouka

Naposledy jste si prohlédli