Tandoori [tandúr]
Tandoori je asi 1 m vysoká hliněná nebo kovová kruhová pec, zapuštěná do země, ve které se topí dřevěným uhlím. Je určena na vaření a pečení, pečou se v ní masa na jehlách a pita chleba. Je známá od Turecka až po Čínu.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Tandoori je asi 1 m vysoká hliněná nebo kovová kruhová pec, zapuštěná do země, ve které se topí dřevěným uhlím. Je určena na vaření a pečení, pečou se v ní masa na jehlách a pita chleba. Je známá od Turecka až po Čínu.
Mangold je zelenina pocházející ze Středomoří. Chutná podobně jako špenát, vzhledem je barevnější.… Číst dál
Marakuja, mučenka jedlá, je teplomilný popínavý druh mučenky. Pěstuje se v mnoha zemích, např. v… Číst dál
Marcipán je cukrářská hmota, která pochází z Orientu, odkud se dále rozšířila. Skládá se z drcených… Číst dál
Marinování je určitý postup, kdy se potraviny, většinou určené k tepelnému zpracování, nakládají do… Číst dál
Marmeláda je vyráběna z lokálních ovocných plodů, a vzniká vařením a želírováním ovocné dužiny,… Číst dál
Mascarpone je měkký, čerstvý, smetanový sýr, který má vysokou tučnost, min. 78% v sušině. Lze z něj… Číst dál
Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál
Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál
Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál
Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál
Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál
Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál