Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliška lékařská

yanull yanull
Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská je pro zahradníky nepříjemný plevel, pro nemocné lidi cennou léčivkou. Má pozitivní vliv na trávení, játra, dnu, poruchu metabolismu a mnoho dalších zdravotních problémů. Jarní listy, které nejsou tolik hořké, používáme na salát, z květů vaříme pampeliškový med. Přímo konzumovat můžeme i kořen, ale častěji se z něj vaří čaj.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Dubáček

Dubáček je listový salát, který dostal tento název proto, že jeho listy jsou podobné dubovým. Někdy… Číst dál

Dýně

Dýně je tykev obecná, známá také jako turek. Jednoletá popínavá rostlina pochází z Jižní Ameriky, u… Číst dál

Dýně

Džem

Džem je řidší ovocná hmota, podobná rosolu. Jsou v něm kousky ovoce, drobnější plody mohou být i… Číst dál

Džem

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus

Džuveč

Džuveč je pokrm, který pochází z Turecka a rozšířil se postupně po celém Balkáně. Připravuje se z… Číst dál

Džuveč

Eintopf

Eintopf spojujeme hlavně s německou kuchyní, ale najdeme jej i v kuchyních jiných zemí. Jedná se… Číst dál

Eintopf

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Máslo

Máslo je mléčný výrobek, který musí obsahovat nejméně 80 % mléčného tuku. Dobrá kuchyně se bez něho… Číst dál

Máslo

Mléko

Mléko je produkt mléčných žláz samic savců během laktace a je to první potrava, kterou dostává (až… Číst dál

Mléko

Pribiňák (Pribináček)

Pribináček je tradiční našlehaný dezert pro děti, z tvarohu a smetany, vyráběný pod tímto názvem od… Číst dál

Sójové mléko

Sójové mléko ve skutečnosti mlékem není. Používají je lidé, kteří nesnáší laktózu, ovšem živočišné… Číst dál

Sójové mléko

Termix

Termix je termizovaný tvarohový dezert husté, smetanové konzistence. Základními surovinami jsou… Číst dál

Zmrzlina

Kornout se zmrzlinou patří k letnímu osvěžení, ale tuto dobrotu si můžeme v obchodech koupit po… Číst dál

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více