Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborák nemusí být za každou cenu kalorickou bombou.
Zdroj: Pixabay, easycooking

Bramboráky, známé také jako cmunda nebo vošouch, jsou oblíbenou pochoutkou nejen u nás, ale v málokteré kuchyni mají až tak velké zastoupení. Křupavá placka z brambor, kterou si rádi dáme se zelím a uzeným, naplníme ji masovou směsí nebo ukusujeme samotnou, však pro někoho může znamenat strašáka v podobě mnoha kalorií. Přitom lze lehce vykouzlit daleko zdravější verzi.

Strašák pro žlučníkáře

Bramboráky jsou výborné jako příloha k tradičním českým jídlům, jako jsou guláš či katův šleh, dobře slouží i jako doplněk k opékanému kachnímu masu. Díky své výrazné chuti také skvěle doplňují méně kořeněné pokrmy.

Klasicky se bramboráky připravují na oleji, a i když je po usmažení většinou dáváme na ubrousek, aby „pustily“ přebytečný tuk, někdo se jich stále „bojí“. Například lidé, kteří mají problémy se žlučníkem, si na mastná jídla musí dávat pozor, stejně tak ti, kteří se snaží držet si linii.

Horkovzduch jako pomocník

Proto existuje způsob, při jehož použití není třeba si bramboráky odepírat. Celé kouzlo je v tom, že nepoužijete pánev s tukem, ale obyčejnou troubu. Stejně tak se nabízí použití horkovzdušné fritézy, ale tu doma nemá každý, navíc je třeba použít i speciální vložku, aby těsto nevytékalo tam, kam nemá.

Polovina kalorií

Kalorie v bramborácích se mohou lišit v závislosti na způsobu přípravy a množství použitého oleje. Tradiční středně velký na oleji smažený bramborák může mít až kolem 200 kcal, což se ještě lehce navýší, pokud použijete více tuku.

Oproti tomu při pečení speciální verze bramboráku v troubě se podle videa z instagramového účtu marketkaplanova údajně můžete dostat na pouhých 90 kcal, což je i pro dietáře akceptovatelná hodnota. Navíc jde o tak jednoduchý recept, že se do něj pustí i ti, které od přípravy klasického bramboráku odrazuje například strouhání brambor.

Bramborák z rozmačkaných brambor

Na přípravu jednoho bramboráku budete potřebovat: 50 g brambor (cca 1 středně velká brambora), 1 lžičku olivového oleje, 1 lžičku koření na brambory, 1 lžičku sušeného česneku, špetku soli
kmín a majoránku podle chuti.

Jak na to?

  1. Brambory uvařte ve slupce do měkka. Na plech dejte pečicí papír. Pomocí skleničky udělejte placku a dorovnejte tvar vidličkou. Čím tenčí, tím budou výsledné bramboráky křupavější.
  2. Pokapejte olivovým olejem, přidejte koření a vše rozetřete mašlovačkou.
  3. V horkovzdušné troubě vyhřáté na na 180 °C pečte zhruba 20 minut dokřupava.

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu také pravý šumavský bramborák:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více