Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Umami

yanull yanull

Umami, v překladu lahodný, tzv. 5. chuť objevil v roce 1908 japonský profesor Kikunae Ikeda v řase kombu. Je to chuť kyseliny glutamové nebo její soli. Záliba v umami je nám vrozená. Její přítomnost v jídle signalizují bílkoviny a aminokyseliny. Umami je jedinečná kombinace chutí, která se nedá přiřadit k jiné, má tři specifické vlastnosti. Nemá schopnost zasytit, zvyšuje sekreci slin a stimuluje hlad.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Kerblík

Kerblík je bylina patřící mezi miříkovité. Má listy s jemnou, anýzovo-kmínovou chutí a vůni… Číst dál

Kerblík

Kernotto, kernoto

Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a… Číst dál

Kešu

Kešu ořechy patří do zdravého jídelníčku. Jsou skvělým doplňkem stravy, protože organismu dodávají… Číst dál

Kešu

Kisir

Kisir pochází z horkého Turecka. Jeho základem je bulgur, rajčatový protlak, petržel a další… Číst dál

Kisir

Kiwano

Kiwano (rohatý meloun, africká rohatá okurka) se řadí mezi zeleninu. Rostlina je liána, která… Číst dál

Kiwano

Kiwi

Klasické zelené kiwi má oválný tvar a hnědou chlupatou slupku, kterou lidé většinou oloupou (byť… Číst dál

Kiwi

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více