spinner: Nedoporučuje se vařit fazole ve stejné vodě, ve které byly namočené, z několika důvodů:
Odstranění antinutričních látek: Fazole obsahují látky jako fytáty nebo lektiny, které mohou bránit vstřebávání některých živin nebo být těžké na trávení. Namáčením se tyto látky uvolní do vody, a proto je vhodné tuto vodu vylít.
Snížení nadýmání: Fazole obsahují oligosacharidy, které mohou způsobovat nadýmání a plynatost. Tyto cukry se při namáčení uvolňují do vody, a když ji vyměníte, snížíte riziko těchto nepříjemností.
Zlepšení chuti: Namáčecí voda může obsahovat sloučeniny, které mají hořkou nebo nepříjemnou chuť. Vařením v čerstvé vodě zajistíte, že fazole budou chutnat lépe.
Výměna vody tedy vede k lepší stravitelnosti a chutnějšímu výsledku.
Buchtu peču už po několikáté. Je naprosto skvělá, jedí jí i malí i velcí. Vždycky dělám verzi s kakaovým těstem. Nejčastěji peču jen poloviční dávku do standardní kulaté dortové formy, ale když je plný dům, tak jdu do celé dávky Díky za recept a vřele doporučuji i začátečníkům
Moc dobrý recept. Jen používám předvařenou sušenou cizrnu, nekupuji v konzervě a majoránku přidávám až na závěr vaření - mám to tak zafixováno, že majoránku vždy až na konec. Moc chutná a i děti zvládají bez řečí
Dělala jsem jen kávový krém, těsto mám své, špaldové. Do krému jsem dala o 30 g méně cukru ( i tak je sladký až až) a přidala jsem kávovou lžičku mleté kávy. Výsledek je famózní děkuji za inspiraci.
Moc dobrý a jednoduchý recept. Dělala jsem jen z 1 balení piškotů a do krému dala trochu víc cukru a navíc vanilkové aroma. I manžel chválil ( a to jen tak něco nepozře)
Naprosto skvělý!! musím říct, že do šikovné kuchařky mám ještě daleko, ale tohle je vážně moc dobrý recept. Těsto je skvělý, vážně se sním dobře pracuje a je chuťově moc dobré. Dělala jsem to na menší plech. Kulatou formu mám jen dortovou a ta je zbytečně vysoká. Jako náplň jsem použila na kostky nakrájený a podušený jablíčka se skořicí, vlašskými ořechy, trochou třitnového cukru a jeden vanilkový cukr.. moc moc moc dobrý.. Tenhle recept budu dělat častěji bodík udělen
Naprosto nejlepší perník jakej jsem kdy jedla... a to jsem nešikovná snad od přírody a povedl se mi!!!! a byl úúúúúúúúžasnej, tak nadýchanej a vláčnej!!! už sem ho dělala 3x Obrovský dík za tenhle recept zaregistrovala jsem se tu jen abych mohla kladně ohodnotit
Odstranění antinutričních látek: Fazole obsahují látky jako fytáty nebo lektiny, které mohou bránit vstřebávání některých živin nebo být těžké na trávení. Namáčením se tyto látky uvolní do vody, a proto je vhodné tuto vodu vylít.
Snížení nadýmání: Fazole obsahují oligosacharidy, které mohou způsobovat nadýmání a plynatost. Tyto cukry se při namáčení uvolňují do vody, a když ji vyměníte, snížíte riziko těchto nepříjemností.
Zlepšení chuti: Namáčecí voda může obsahovat sloučeniny, které mají hořkou nebo nepříjemnou chuť. Vařením v čerstvé vodě zajistíte, že fazole budou chutnat lépe.
Výměna vody tedy vede k lepší stravitelnosti a chutnějšímu výsledku.