Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumajstr aneb Kočičí svatba s fazolemi: Původně postní jídlo z fazolí a krup ochucené uzeným zasytí a báječně chutná
Zdroj: Toprecepty

Velikonoce se sice blíží mílovými kroky, zatím tu ale stále máme postní období. Pokud se snažíte půst dodržovat a už vám chybí inspirace, co dobrého si připravit, zkuste třeba šumajstr z krup a fazolí. A pokud půst neřešíte, můžete si jej navíc vylepšit křupavými škvarky. 

Pokrm prostý, ale výživný

Čas půstu před Velikonocemi je poměrně dlouhý, trvá celých 40 dní a nápady na dobré postní pokrmy, které nasytí, mohou k jeho konci docházet. Postní pokrmy našich předků byly sice prosté, ale vydatné a výživné. Bylo totiž potřeba, aby se jimi nakrmila spousta hladových krků a dodaly i dostatek sil.

Obsahovaly proto levné a snadno dostupné ingredience, které ovšem byly plné živin, což byly třeba luštěniny nebo obiloviny. Odtud to již byl jen kousek ke vzniku jídla zvaného šumajstr, které se ovšem často dělá i v poměrně nepostní variantě, tedy se škvarky nebo s uzeným masem. 

Šoulet s fazolemi

Šumajstr je lehce pozměněnou variantou o trochu známějšího staročeského pokrmu zvaného šoulet, jemuž se u nás často poměrně jednoduše říkalo podle dvou základních ingrediencí i „hrách a kroupy“. Znám byl ovšem i pod názvem kočičí svatba. Předobrazem tohoto prostého pokrmu našich předků byla zřejmě židovská specialita cholent, která se jedla během židovského svátku šabatu.

Právě z tohoto názvy pak vzniklo slovo šoulet. Šoulet obecně se nepřipravuje jen z hrachu, ale přidávají se do něj i další luštěniny, třeba čočka nebo fazole. Lidová tvořivost však dala kombinaci krup a čočky jiný název, a to kočičí tanec, a kroupám s fazolemi se začalo říkat šumajstr

Regionální specialita od paní ševcové

Původ tohoto neobvyklého názvu není moc jasný, a to hlavní, co se o šumajstru ví, je fakt, že jde o regionální pokrm typický pro oblast Slovácka a Záhoří a že se mu občas říká i šulimajz. Existují sice teorie, že možná slovo vzniklo na základě podobnosti s německým výrazem Schuhmeister neboli švec. Pak už můžete jen usuzovat, zda bylo dílem nějaké paní ševcové nebo se mu tak začalo říkat na základě podobnosti třeba s ševcovským lepidlem.

Jak na šumajstr s uzeným?

Příprava šumajstru je velmi snadná. Stačí jen na tuku osmahnout cibulku, přidat předem uvařené kroupy a fazole a pak vše promíchat a ochutit majoránkou a česnekem. Značně chutnější, i když už vůbec ne postní verzí šumajstru, byla ta se škvarky.

V některých koutech naší vlasti se do jídla přidávají i brambory nebo kořenová zelenina a v novodobějších variantách se kroupy nahrazují rýží. Hotový pokrm se nakonec pro vylepšení celkové chuti podávat s nakládanou zeleninou, obvykle s okurkami kvašáky nebo s kvašeným zelím

Pokud jste na šumajstr dostali chuť, můžete se do jeho přípravy pustit podle našeho receptu. Tento sice není úplně postní, ale s uzeným masem šumajstr chutná skvěle. Jak na to? 

Budete potřebovat: 1 kg uzených kostí (žebra, nebo i maso), 2 hrnky krup číslo 7, 2 hrnky fazolí (mohou být i z konzervy), mletý pepř, sůl, 1-2 lžíce sádla a 2 stroužky česneku (možno vynechat).

  1. Uzené kosti uvařte doměkka, maso oberte, nakrájejte na menší kousky a dejte do mísy. Uvařte i fazole, které jste den předem namočili do vodě. Nesolte. Uvařené fazole pak přidejte k masu.
  2. Poté uvařte kroupy, které jste řádně oprali a den předem namočili do vody. Vařte v osolené vodě, po uvaření vodu slijte a přidejte k masu a fazolím. Nakonec přidejte sádlo a promíchejte. Podle chuti ještě osolte, opepřete a můžete přidat utřený česnek. Opět promíchávejte. Jezte samotné nebo s chlebem. 

Náš tip: Klasický šoulet si můžete připravit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více