Den světlého ležáku
Národní den
Den světlého ležáku připadá na 10. prosince. Málokterý nápoj zažene žízeň lépe než orosená sklenice perlivého zlatého moku s vysokou čepicí pevné bílé pěny na povrchu. I proto není divu, že se Češi již desítky let drží na nejvyšší příčce celosvětového žebříčku spotřeby piva na osobu.
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých teplotách (10-12 °C). Po procesu kvašení minimálně měsíc leží – odtud pochází označení “ležák”. Mezi nejznámější druhy ležáků patří české plzeňské pivo, vídeňský ležák, nebo německý Bock.
Mohlo by vás zajímat
Pivo využijeme i při vaření
Přidáme-li trochu piva do kynutého pečiva, podpoříme tím kynutí. Na výsledné chuti nic nepoznáme a hotové pečivo bude nadýchanější. Pivem můžeme i potřít povrch pečiva před upečením, pak bude mít krásnou tmavou barvu a bude lesklé. Marináda s pivem maso nejen zkřehčí, ale po upečení nebo ugrilování bude mít jemně karamelovou chuť. Pivo můžeme přidat také do různých těstíček, ve kterých pak maso smažíme. A kdo by neznal klasické české buřty na pivu?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den světlého ležáku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 16 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma dovolená: Připravte si na letní dny dobré a jednoduché jídlo
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“