Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

prosinec
13

Den kakaa


Den kakaa
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den kakaa patří každoročně k datu 13. prosince. Kakaové boby pěstovali již staří Mayové a Aztékové. Ti věřili, že kakao jim propůjčuje magickou sílu, pocházející od samotných bohů. Kakaový nápoj pili ze zlatem zdobených nádob a dochucovali ho výrazným kořením, jako je hřebíček, skořice nebo chilli.

Do Evropy kakaové boby přivezl španělský dobyvatel Hernando Cortéz až v 16. století, a od té doby se pro nás stalo nepostradatelným. Dovedete si představit život bez čokolády? Pro její výrobu jsou kakaové boby nezbytné. Málokterá hospodyňka si dovede představit sladké pečení bez kakaa. Neobešel by se bez něj tolik oblíbený vláčný Míša řez s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou, lahodná pařížská šlehačka, nádherná mramorová bábovka, ani mnoho druhů vánočního cukroví. Kakaová roláda bez mouky lehká jako vánek stojí jistě také za zmínku. Příprava je velmi jednoduchá a lehounký korpus z vajec, kakaa a cukru naplněný nadýchanou šlehačkou uchvátí každého hned na první ochutnání. 

Na pultech obchodů se běžně setkáváme s alkalizovaným kakaem, které se prodává nejčastěji s označením “kakao holandského typu” - je méně kyselé a má sytou tmavou barvu. Ne každý ale ví, že existuje i kakao přírodní, nealkalizované. To je světlejší, lehce nakyslé, a obsahuje velké množství antioxidantů. Dnes už známý a velmi oblíbený červený dort s bílým krémem “Red Velvet” získává svou sytě červenou barvu právě díky nealkalizovanému kakau. Spojením tohoto kakaa, jablečného octa, podmáslí a sody proběhne v těstě při pečení chemická reakce a z trouby vytáhnete nádherně červený, sametový dort. Red Velvet můžete upéct ale i z kakaa klasického, jen je v takovém případě třeba do těsta přidat mnohem více červeného potravinářského barviva. 

Jak se kakao vyrábí

Vyrobit kakaový prášek není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vzniká poměrně složitým výrobním procesem ze semen plodů kakaovníku. Kakaové boby jsou v syrovém stavu velmi trpké, proto musí nejdříve projít fermentací, a teprve pak, po pečlivém usušení, se mohou opražit a nadrtit. Tím vznikne kakaová drť, ze které jemným namletím získáme kakaovou hmotu. Teprve vylisováním kakaové hmoty dostaneme dva hlavní produkty – kakaové máslo, které je nezbytné pro výrobu čokolády, a kakaový prášek. 

 

Kdo by neměl promeškat Den kakaa?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Nejnovější recepty Více