Den bagelu
Národní den
Den bagelu připadá každý rok na 11. prosince. Snídaňové pečivo z vláčného, nedrobivého těsta s typickou dírou uprostřed je známé zejména v Americe, ale oblibu si postupně získává po celém světě.
Bagely (čteme “bejgly”) se začaly péct už okolo roku 1610 v židovské komunitě v Polsku. Těsto z pšeničné mouky je podobné rohlíkovému, je však hutnější a blíže má k těstu chlebovému. Na povrchu krásně hladký bagel je charakteristický dírou uprostřed – peče se ve tvaru prstence, který se vejde do dlaně. Díra uprostřed má také praktické důvody – pečivo se rychleji a rovnoměrněji propeče, a dírou v hotovém bagelu se dá protáhnout provázek, což usnadňuje přepravu více kusů pečiva najednou. Zvláštností tohoto pečiva je, že se jednotlivé kusy před pečením krátce povaří ve vroucí, oslazené vodě. Teprve pak se vytvarované kusy těsta rozloží na plech s pečicím papírem, potřou mlékem a posypou mákem či sezamem.
Mohlo by vás zajímat
Bagel nesmí chybět u žádné americké snídaně
Přesto že pochází z Polska, v dnešní době je bagel spíše typicky americkým pečivem, které nesmí chybět u žádné pořádné snídaně. Ty nejoblíbenější jsou promazané vrstvou krémového sýra, pokladené plátky uzeného lososa a doplněné snítkou čerstvého kopru. I proto se v Americe bagelu říká “král snídaní”. Ať už si bagel koupíte, nebo upečete doma, naplnit ho můžete podle vlastní fantazie a toho, co vám chutná. Skvělý bude jen s máslem, šunkou a sýrem i s pikantním dipem, trhaným masem a zeleninou, ale pochutnat si můžete také na sladké variantě, třeba s Nutellou a kolečky banánu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den bagelu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrovinky na adventních trzích v Praze: Čokolády za 320 Kč, skvělé cukroví na Jiřáku i perníčkový sirup na Míráku
Recepty z českých pohádek: Kynuté buchty jako z pohádky Princezna ze mlejna voní mákem a chutnají skvěle
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů