Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

prosinec
11

Den bagelu


Den bagelu
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den bagelu připadá každý rok na 11. prosince. Snídaňové pečivo z vláčného, nedrobivého těsta s typickou dírou uprostřed je známé zejména v Americe, ale oblibu si postupně získává po celém světě.

Bagely (čteme “bejgly”) se začaly péct už okolo roku 1610 v židovské komunitě v Polsku. Těsto z pšeničné mouky je podobné rohlíkovému, je však hutnější a blíže má k těstu chlebovému. Na povrchu krásně hladký bagel je charakteristický dírou uprostřed – peče se ve tvaru prstence, který se vejde do dlaně. Díra uprostřed má také praktické důvody – pečivo se rychleji a rovnoměrněji propeče, a dírou v hotovém bagelu se dá protáhnout provázek, což usnadňuje přepravu více kusů pečiva najednou. Zvláštností tohoto pečiva je, že se jednotlivé kusy před pečením krátce povaří ve vroucí, oslazené vodě. Teprve pak se vytvarované kusy těsta rozloží na plech s pečicím papírem, potřou mlékem a posypou mákem či sezamem. 

Bagel nesmí chybět u žádné americké snídaně

Přesto že pochází z Polska, v dnešní době je bagel spíše typicky americkým pečivem, které nesmí chybět u žádné pořádné snídaně. Ty nejoblíbenější jsou promazané vrstvou krémového sýra, pokladené plátky uzeného lososa a doplněné snítkou čerstvého kopru. I proto se v Americe bagelu říká “král snídaní”. Ať už si bagel koupíte, nebo upečete doma, naplnit ho můžete podle vlastní fantazie a toho, co vám chutná. Skvělý bude jen s máslem, šunkou a sýrem i s pikantním dipem, trhaným masem a zeleninou, ale pochutnat si můžete také na sladké variantě, třeba s Nutellou a kolečky banánu.  

 

Kdo by neměl promeškat Den bagelu?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více