Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aspik

yanull yanull
Aspik

Aspik je vlastně rosol, kterým se zalévají různá, již předem připravená masa, ryby, uzeniny, saláty a zelenina. Široké uplatnění má především ve studené kuchyni. U nás jsou jídla v aspiku oblíbená, nicméně má to svá úskalí. Aspik je totiž živnou půdou pro bakterie, proto se hodí ke konzumaci pouze čerstvý a před konzumací musí být uložený v chladu. Jídla s aspikem, použitá na výstavách, se z tohoto důvodu vyhazují.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Bůček

Vepřový bůček se považuje obecně za méně kvalitní, přesto značně oblíbené maso. Obsahuje větší… Číst dál

Bůček

Bufet

Pod názvem bufet si většinou představíme stůl, na němž jsou různé vkusně upravené pokrmy i nápoje,… Číst dál

Bufet

Bulgur

Bulgur je nalámaná a předvařená celozrnná pšenice, která se vypere, usuší a nadrtí na menší kousky.… Číst dál

Bulgur

Burrito

Burrito je charakteristické pro mexickou kuchyni, i také moderní kuchyni USA. Základem je tortilla,… Číst dál

Burrito

Bylinkové máslo

S máslem se dá různě čarovat, a díky tomu můžeme připravit i tuto jednoduchou delikatesu. Do… Číst dál

Bylinkové máslo

Campari

Campari je typický italský hořko-sladký nápoj, který se řadí mezi bylinkové likéry. Vyrobil jej… Číst dál

Campari

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza