Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlorid vápenatý

MarieMala MarieMala
Chlorid vápenatý

Chlorid vápenatý (CaCl₂) je látka, která se často používá při výrobě sýrů ke zlepšení srážení mléka a ke stabilizaci struktury sýřeniny. Jeho hlavní úlohou je doplnění vápníku v mléce, ten je klíčový pro správné působení syřidla a tvorbu pevné sýřeniny. Ve správném množství nemá chlorid vápenatý žádný významný vliv na chuť výsledného sýra.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Bramborový salát

Bramborový salát je velmi známé jídlo, které se podává jako příloha, nejčastěji k řízkům,… Číst dál

Bramborový salát

Brambory

Lilek brambor je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovitých, Pěstuje se jako jednoletá plodina… Číst dál

Brambory

Bránice

Bránice je hladká, příčně pruhovaná svalovina, která odděluje orgány savců od hrudi a břicha.… Číst dál

Bridírování

Bridírování v gastronomii znamená, že pomocí nitě pečlivě ovazujeme suroviny, aby při tepelné… Číst dál

Bridírování

Brokolice

Brokolice je zelenina podobná kapustě a květáku. Obsahuje mnoho vitamínů C, B, E, kyselinu listovou… Číst dál

Brokolice

Brunch

Brunch je anglické označení pro přesnídávku, jídlo, které se podává později ráno nebo časně… Číst dál

Brunch

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza

Nori

Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů… Číst dál

Nori

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového… Číst dál

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus