Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý knedlík

Nad párou vařený nadýchaný kynutý knedlík jako od maminky je jako peří a dobře saje omáčku. Recept je sice určen zkušenějším kuchařkám, které přípravu kynutého těsta ovládají. Ale nemějte obavu, s tímto návodem se vám knedlík určitě podaří, i pokud jste méně zkušení.

Hodnocení receptu je 4,9 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min + 45-60 minut kynutí

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava, + 45-60 minut kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2-3 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 049 kJ /
3 836 kcal
Bílkoviny114,98 g
Tuky39,98 g
Vláknina33,36 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 128 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy737,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme lžičkou cukru a přidáme 100 ml vlažného mléka. Důkladně rozmícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Krok 2: Mezitím z části mouky, vejce, soli, oleje a mléka vymísíme v robotu těsto. Použijeme hákový nástavec. Mléka by mělo být tolik, aby těsto bylo řidší, lépe se vymíchá dohladka. Krok 3: Potom přidáme kvásek, zbytek mouky a mléka a uhněteme hustší těsto. Těsto je dobře vymísené, až se začne odlepovat od stěn nádoby. Krok 4: Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě vykynout do dvojnásobného objemu. Krok 5: Po vykynutí budeme knedlíky napařovat ve velkém hrnci s více klenutou poklicí, nebo hrnec přikryjeme adekvátně širokou mísou či jiným hrncem. Krok 6: Z těsta vytvarujeme na pomoučené pracovní ploše 2-3 podlouhlé šišky. Délku knedlíků upravíme podle velikosti hrnce. Krok 7: Do hrnce nalijeme vodu do výšky asi 5 cm a přivedeme ji k varu. Na hrnec připevníme pomocí provázku nebo gumy bavlněnou utěrku nebo plátýnko. Můžeme použíti i klasický pařáček a potřít ho olejem nebo na něj umístit pečicí papír, aby se knedlíky nepřilepily. Krok 8: Plamen stáhneme na minumum a na plátýnko položíme knedlík. Hrnec ihned přiklopíme a zkontrolujeme, zda nikde neuniká pára. Knedlík napařujeme asi 20-25 minut. Krok 9: Poklici nebo hrnec odklopíme, knedlík vyjmeme, a 2-3 x propícháme vidličkou, aby se nesrazil. Krok 10: Stejným způsobem napaříme další knedlík(y). Krok 11: Hotové knedlíky nařežeme nití nebo nožem na plátky a podáváme.

TIP: Jak krájet knedlíky nití?

Zveřejněno 12. 9. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý knedlík

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR5z

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý knedlík

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR5z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (49)

Electra: Ďakujem, teší ma, že chutí. :-K

Zatím nejlepší knedlík. ;-)

Jsou výborné a chutnají skvěle i samotné,přesně tak jak uvádí autorka<3:-)

Veronika.Hrozna: ;-) To si ma potešila, pozdravujem manžela. ;-)

tejaja: manzel knedliky nerad,dnes dostal 1 kousek a sam si jeste jeden pridal, neuveritelne.:-O

Veronika.Hrozna: Veronika ďakujem, som rada, že ti chutí. ;-)

Jsou naprosto luxusní, teraz som dovarila, obláčik v papuľke ,ku kôprovej omáčke - báseň ! Doporučujem!:yes::-K

Můj první domácí knedlík a výborný :) Moji kluci se mohli utlouct. :-8:yes:

Robaci20: Ďakujem, pozdravujem chlapcov. ;-)

ziji uz 40 let v Nemcích, ale varím stale "ceskoslovensky":-D. Konecne jsem nasla recept na knedlíky, který pouzivala moje maminka :-* pri varení ovocných knedlíku - boruvkové <3, tresnové, merunkoé a svestkové....se strouhaným tvarohem anebo mákem....pohádka :-Q. Tak jsem vcera varila knedlík podle receptu....vynikající, jednoduchý, perfektní!
Dnes ho budu servírovat k segedínu, ohreju ty knedlíky na páre a jsou jak cerstvé...mnam, mnam, mnam!
Dekuji tejaja <3 :-K :yes:

Libuse: Vemi ma teší, že sa vám knedlík vydaril. :-) Prajem dobrú chuť. ;-)

Dnes jsem tyto knedlíky vyzkoušela a musím říct, že lepší jsem opravdu nejedla. Dají se jíst samotné. :yes: Jiné už opravdu dělat nebudu.:-K

Irena R: Ďakujem, teší ma, že vám chutilo. Skutočne tieto knedlíky sa dajú jesť samotné. Pamätám sa ako deti sme boli najedené vďaka knedlíkom ešte pred obedom. U nás na východe sa iné knedlíky nerobia. V obchode dostať tiež len parené z kysnutého cesta, ale nie sú zďaleka takého ako domáce. Ešte raz ďakujem za pekný komentár.;-)

Tyto knedlíky doporučuji :-), výborné jednoduché těsto, dobře se s ním pracuje, dobře kyne. Knedlíky jsou velké, měkké a nesrazí se. Takže :yes::yes:

ja tomu dam tedy jeste sanci, mozna ze voda malo vre...uvidime, drzte mi pesti a dekuji za pomoc :-)

Mishmish77: Nechápem a neviem, čo vám k tomu napísať. :-) Toto je tradičný knedlík u nás a varíme ho nielen v našej rodine, ale aj ostatní pokolenia. A vôbec nerozumiem, ako môže po 20 min v horúcej pare kysnúť. Máš tú vodu vo vriacom stave? Musí pomaly vrieť, aby bol dostatok horúcej pary. Keby si bola bližšie, tak ťa pozvem a urobím názornú ukážku. Ťažko takto na diaľku. :-/

ne ne, je syrovy, dokonce mi zacal po vyndani kynout :-S asi se budu muset vratit k tradicnimu vareni, vse jsem delala, jak pisete v receptu, napnuta uterka na hrnci, priklopim misou, ktera tesni a dam plamen na minimum.

Dobrý den, musím dát za pravdu Mishmish77. Právě mám knedlík nad párou, uplynulo dvacet minut, ale knedlík je svrchu ještě zcela syrový. Je to možné přílišným zeslabením "plamene"? Zespodu vypadá knedlík ok.

Tématické fráze:
kynutý knedlík, kynuty knedlik recept, kynuté knedlíky, knedlik kynuty, kynuté knedlíky recept, domácí kynuty knedlík, recept na kynutý knedlík, kynuta knedla, knedlik recept, recept kynuty knedlik, recept na kynuté knedlíky, knedlik, recept na výborný domácí kynutý knedlík, kynuty knedliky, kysnuty knedlik, knedlíky kynute, recepty kynuty knedlik, kynuté knedle, kysnutá knedla, kynuti knedlik

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí, mléko, vejce, sůl, cukr, olej

Přidat fotografie receptu