Kynutý knedlík

tejaja Kuchařka: tejaja

Přílohy 42 názorů

Suroviny

1 kg polohrubá mouka
1 kostka droždi
mleko
1 vejce
sul
1 lžička cukru
olej - 2 lžice
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z trošky vlažného mlieka, cukru a droždia necháme vykysnúť kvások. Medzitým z časti múky, vajca, štipky soli, oleja a mlieka vymiesime cesto. Mlieka toľko, aby cesto bolo redšie, lepšie sa vymieša dohladka. Potom pridáme kvások a striedavo múku s mliekom tak, aby sme dostali hustejšie cesto. Nesmie byť riedke, ale ani príliš husté. Cesto je najlepšie vymiesiť na robote. Ručne sa cesto tak dobre nikdy nevymiesi. Cesto je dobre vymiesené vtedy, ak sa odlepuje od stien. Necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom na pomúčenej doske vytvarujeme z cesta šišky - podlhovasté knedlíky.

  2. Nachystáte si veľký kastról alebo kastról a misu tak, aby ste jedným kastrólom zakryli druhý. Dĺžku knedlíka urobte podľa veľkosti kastróla.
    Do kastróla nalejete asi 5 cm vody a dáte na sporák. Keď začne vrieť, čisté plátno ( utierku na riad ) priviažete naň špagátom ( dobre napnúť).

  3. Plameň úplne stíšite, na utierku dáte šišku knedle a zakryjete druhým hrncom alebo misou. Skontrolujte, aby para neunikala príliš von. Knedľu naparujete 20 min. Po 20 min odkryjete, knedľu vyberiete, zo 2x prepichnete vidličkou, uložíte na doštičku a prikryjete utierkou. Dáte naparovať ďalšiu knedľu.

Poznámka

Knedľu režete na plátky a mňamkáte a netreba k nej nič ( to samozrejme ako vtip) a žasnete nad dobrotou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kynutý knedlík

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Robaci20: Ďakujem, pozdravujem chlapcov. ;-)

    Odpovědět

  • Robaci20 Robaci20

    Můj první domácí knedlík a výborný :) Moji kluci se mohli utlouct. :-8:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Libuse: Vemi ma teší, že sa vám knedlík vydaril. :-) Prajem dobrú chuť. ;-)

    Odpovědět

  • Libuse Libuse(neregistrovaný)

    ziji uz 40 let v Nemcích, ale varím stale "ceskoslovensky":-D. Konecne jsem nasla recept na knedlíky, který pouzivala moje maminka :-* pri varení ovocných knedlíku - boruvkové <3, tresnové, merunkoé a svestkové....se strouhaným tvarohem anebo mákem....pohádka :-Q. Tak jsem vcera varila knedlík podle receptu....vynikající, jednoduchý, perfektní!
    Dnes ho budu servírovat k segedínu, ohreju ty knedlíky na páre a jsou jak cerstvé...mnam, mnam, mnam!
    Dekuji tejaja <3 :-K :yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Irena R: Ďakujem, teší ma, že vám chutilo. Skutočne tieto knedlíky sa dajú jesť samotné. Pamätám sa ako deti sme boli najedené vďaka knedlíkom ešte pred obedom. U nás na východe sa iné knedlíky nerobia. V obchode dostať tiež len parené z kysnutého cesta, ale nie sú zďaleka takého ako domáce. Ešte raz ďakujem za pekný komentár.;-)

    Odpovědět

  • Irena R Irena R

    Dnes jsem tyto knedlíky vyzkoušela a musím říct, že lepší jsem opravdu nejedla. Dají se jíst samotné. :yes: Jiné už opravdu dělat nebudu.:-K

    Odpovědět

  • monika.artimova monika.artimova

    Tyto knedlíky doporučuji :-), výborné jednoduché těsto, dobře se s ním pracuje, dobře kyne. Knedlíky jsou velké, měkké a nesrazí se. Takže :yes::yes:

    Odpovědět

  • Mishmish77 Mishmish77

    ja tomu dam tedy jeste sanci, mozna ze voda malo vre...uvidime, drzte mi pesti a dekuji za pomoc :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Mishmish77: Nechápem a neviem, čo vám k tomu napísať. :-) Toto je tradičný knedlík u nás a varíme ho nielen v našej rodine, ale aj ostatní pokolenia. A vôbec nerozumiem, ako môže po 20 min v horúcej pare kysnúť. Máš tú vodu vo vriacom stave? Musí pomaly vrieť, aby bol dostatok horúcej pary. Keby si bola bližšie, tak ťa pozvem a urobím názornú ukážku. Ťažko takto na diaľku. :-/

    Odpovědět

  • Mishmish77 Mishmish77

    ne ne, je syrovy, dokonce mi zacal po vyndani kynout :-S asi se budu muset vratit k tradicnimu vareni, vse jsem delala, jak pisete v receptu, napnuta uterka na hrnci, priklopim misou, ktera tesni a dam plamen na minimum.

    Odpovědět

  • haaanya haaanya(neregistrovaná)

    Dobrý den, musím dát za pravdu Mishmish77. Právě mám knedlík nad párou, uplynulo dvacet minut, ale knedlík je svrchu ještě zcela syrový. Je to možné přílišným zeslabením "plamene"? Zespodu vypadá knedlík ok.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Mishmish77: Nechápem, keby ste povedali, že bol surový vnútri, tak to by som pochopila, ale zvonku? Nechápem...potrebovala by som vidieť, ako ho robíte.;-) Teraz ma napadlo, nie je len zvonku príliš vlhký? To by znamenalo, že je tam veľa pary a treba znížiť plameň na minimum.

    Odpovědět

  • Mishmish77 Mishmish77

    Dnes jsem Vas knedlik zkousela a musim priznat ze jsem asi nenormalni, tohle byl uz muj druhy pokus s knedliky v pare a ikdyz vsechno delam podle Vaseho receptu, tak mam vzdycky knedliky z vrchu syrove. Nemate nejakou radu nebo tip?

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    procházela jsem recepty na knedlíky a tento recept mam moc rada. Jsou podle něj skvělé knedlíky :) Ale většinou zadělávám vodou.

    Odpovědět

  • bartijana bartijana

    vyzkoušeno-supr

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: kynutý knedlík knedlik kynuty kynuty knedlik recept kynuté knedlíky recept kynuté knedlíky domácí kynuty knedlík recept na kynutý knedlík kynuta knedla knedlik recept recept na kynuté knedlíky recept kynuty knedlik recept na výborný domácí kynutý knedlík knedlik kynuty knedliky kysnuty knedlik knedlíky kynute kynuté knedle kysnutá knedla recepty kynuty knedlik kynuti knedlik

Zapomněl/a jsem heslo