Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven melasy a obsahuje jen prázdné kalorie. Přírodní třtinový cukr melasu obsahuje, její součástí jsou vitamíny a minerální látky. V obchodech lze koupit cukr mletý, krupici, cukr krystalový i kostkový. Místo bílého cukru je zdravější variantou používat např. fruktózu, kokosový cukr či stévii. Roční spotřeba cukru pro dospělého člověka by neměla přesáhnout 20 kg, skutečnost je však mnohem vyšší, až 38 kg. Lidé totiž zapomínají na cukry skryté, které jsou v různých potravinách.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Vejmrda

Vejmrda je směs křenu a jablek, viz Jablečný křen. Číst dál

Vejmrda

Veka

Veka patří k bílému pečivu, peče se z pšeničné mouky, je oválného tvaru a nadýchaná. Nakrájená na… Číst dál

Veka

Velouté

Velouté (veluté) je základní světlá omáčka, v níž se jíška (na rozdíl od bešamelu místo mléka)… Číst dál

Vepřová hlava

Vepřová hlava má různá využití. Lze ji uvařit a podávat jako ovar s hořčicí a křenem, při… Číst dál

Vepřová kotleta

Vepřová kotleta patří mezi oblíbené kusy masa. Kromě tukového okraje se jedná o maso libové, často… Číst dál

Vepřová kotleta

Vepřová panenka

Panenská svíčková, panenka či filet patří k nejcenějším, ale také nejdražším částem masa. Vyznačuje… Číst dál

Vepřová panenka

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Lokše

Lokše, oblíbený pokrm, který připravovaly naše babičky. Jsou to jednoduché placky z vařených… Číst dál

Lokše

Paštičky

Paštičky je druh pečiva určeného k plnění, nejčastěji masovými nebo sýrovými náplněmi. Obvykle je… Číst dál

Plundra

Plundra je pečivo z plundrového těsta. Číst dál

Plundra

Preclík

Křupavý, jemný, kynutý, slaný, sladký - ve všech těchto podobách se může preclík vyskytovat. Těsto… Číst dál

Preclík

Quiche

Quiche je tradiční francouzský slaný koláč, jehož základem je křehké těsto. Připravuje se s různými… Číst dál

Závin

Závin nebo také štrúdl je moučník pocházející z Rakouska, z 18. století. Těsto, ze kterého záviny… Číst dál

Naposledy jste si prohlédli