Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jíška

cathleen cathleen
Jíška

Jíška (zásmažka) je potřebná k zahuštění některých polévek, omáček a šťáv pod maso i k masu. Skládá se pouze ze dvou surovin, z tuku (z másla, rostlinných olejů, sádla nebo vypečeného tuku z masa) a mouky (nejčastěji hladké). Mouku osmažíme na rozehřátém tuku, zalijeme vlažnou vodou, vývarem nebo mlékem (podle připravovaného pokrmu), za stálého míchání přivedeme k varu a dobře provaříme. Barvu jíšky volíme podle pokrmu, do kterého jíška patří - krátce smažená světlá (bledá) jíška se hodí např. do zeleninových polévek, tmavá, déle pražená jíška se přidává do polévek gulášových a omáček.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Glazování pečiva

Glazování pečiva znamená potření vytvarovaného pečiva před pečením. Glazujeme vejcem (pak upečeme… Číst dál

Glutaman sodný

Glutaman sodný najdeme v celé řadě průmyslově zpracovaných potravin nebo polotovarů, a to pod kódem… Číst dál

Gnocchi

Gnocchi jsou italské bramborové knedlíčky a jejich správná výslovnost je ňoky, ostatní názvy jsou… Číst dál

Gnocchi

Grahamová mouka

Grahamová mouka je druhem celozrnné mouky, ale oproti celozrnné má ještě hrubší strukturu. Je… Číst dál

Granátové jablko

Granátovníky jsou menší stromy, rostoucí ve Středozemí, ze kterých se sklízí granátová jablka. Ta… Číst dál

Granátové jablko

Grapefruit

Grapefruit je kříženec jamajské odrůdy pomeranče a pomela. Známe bílé, žluté, růžové a červené… Číst dál

Grapefruit

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza

Naposledy jste si prohlédli