Nutriční hodnoty (Celozrnný chleba se záparou)
Celý recept
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 710 kJ / 1 843 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 56,53 g | 
| – z toho živočišné bílkoviny | 0,00 g | 
| – z toho rostlinné bílkoviny | 56,53 g | 
| Tuky | 10,57 g | 
| – nasycené | 1,65 g | 
| – nenasycené | 7,35 g | 
| –– mononenasycené | 1,95 g | 
| –– polynenasycené | 5,40 g | 
| ––– omega 3 | 0,50 g | 
| Vláknina | 36,48 g | 
| Cholesterol | 0 mg | 
| Sodík | 6,42 g | 
| Sůl | 16,00 g | 
| Sacharidy | 362,13 g | 
| – cukry | 14,96 g | 
| ––– laktóza | 0,00 g | 
| Zapsaná surovina v receptu | Surovina pro výpočet | Množství | 
|---|---|---|
| 25 g 25 g pravidelně krmeného žitného kvásku | Kvásek žitný | 25 ml | 
| 160 g 160 g vody | Voda | 160 ml | 
| 100 g 100 g žitné mouky celozrnné jemné | Mouka žitná celozrnná hladká | 100 g | 
| 50 g 50 g pšeničné mouky celozrnné jemné | Mouka pšeničná celozrnná hladká | 50 g | 
| – smichame dohromady a zakryte nechame 10-14 – smichame dohromady a zakryte nechame 10-14 hodin prokvasit. | ||
| 200 g 200 g pšeničné mouky celozrnné jemné | Mouka pšeničná celozrnná hladká | 200 g | 
| lžíce lžíce lněného semínka | Lněná semínka | |
| za stálého míchání zalijeme 230 g horké vody, promíchané dobře zakryjeme a necháme vlhnout (zápara je hodně hustá). Působením enzymů bude zvýrazněná chuť chleba, těsto lépe pokyne a chleba bude mít i tmavší střídku. | Chléb pšeničný kváskový | |
| 2 lžičky 2 lžičky soli | Sůl mořská | 16 g | 
| 1-2 lžičky 1-2 lžičky drceného kmínu | Kmín mletý | 7.5 g | 
| 150 g 150 g hladké mouky | Mouka pšeničná hladká | 150 g |