Marmeláda - rosol z černého rybízu - nevařená

Martina U. Kuchař: Martina U.

Zavařeniny 15 názorů

Suroviny

1 kg vylisované šťávy z černého rybízu
1 kg cukru
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Odváženou šťávu z černého rybízu dáme do mísy a spolu s cukrem vařečkou 1 hodinu poctivě třeme. Cukr se rozpustí a směs začne mírně houstnout.

  2. Poté naplníme do vypařených a usušených skleniček a ty uzavřeme celofánem: nastříháme si čtverečky z celofánu zhruba o 3 cm větší než je průměr sklenice, lehce namočíme vodou (celofán zvláční) a přiložíme na sklenici. Povázat můžeme provázkem nebo stačí natáhnout gumičku.

Poznámka

Další z receptů po mé babičce, takto rybíz připravujeme "leta letoucí" a ještě se nestalo, že by zkvasil nebo se do něj pustila plíseň. Samozřejmě je nutné mít dobře umyté a vypařené sklenice. O konzervaci se pak postará cukr. Rosol časem ztuhne a určitě si zachová maximální obsah vitamínu C.

U nás se tento rosol vždy uzavíral pod celofán, nevím, jestli to má nějaký praktický význam (babičky už se na to zeptat nemůžu) nebo jestli se mohou sklenice uzavřít normálním víčkem.

Výborný je pak např. do jogurgu nebo do tvarohu, můžeme jej rozmixovat nebo našlehat s mlékem a připravit si osvěžující koktejl.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 57 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Marmeláda - rosol z černého rybízu - nevařená

  • AniCiz AniCiz

    :-Oproč se to tiskne 2X..?

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes::-K:-K:-*delikatesa..děkuji za recet a rady

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes::-K:-K:-*delikatesa..děkuji za recet a rady

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    hotovo,jen jsem celé ovoce rozmixovala a promíchávala z cukrem..maliny a trochu rybízu..krásně zhoustlo

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :-K:-K:-*moc děkuji..jdu na to..

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-ONevařené neznám:-8a moc se mi líbí:yes:+4:yes:

    Odpovědět

  • Martina U. Martina U.(autor receptu)

    Díky za ohlasy a za inspiraci - dodnes jsem žila v přesvědčení, že tohle "umí" jen černý rybíz ;-) Maliny podle Pavly mě moc lákají, ale letos už je stačily ozobat děti, na tvoření jich moc nezbylo...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Nebo taky zkombinuj maliny s rybízem, jednak to ztuhne líp a jednak je to velice mňam:-p

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    AniCiz: z malin to jde na 1000000% a je to velice vynikající a zdravá záležitost. Takovýto rosol z malin máme rok co rok připravený na zimu, a dáváme ho do čaje, je to neskutečně léčivá věc. A každý, komu udělám čaj s malinama, se po tom může utlouct a po vypití čaje maliny lžičkou vyjídá ze dna hrníčku :-D:yes: Jen z malin to bývá hodně řidké, tak to občas zahustíme gelfixem.

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

  • AniCiz AniCiz

    :yes:zajíámalo by mně,jestli by to šlo i z malin..:-?:-?

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    To taky znám, je mooc dobrý. Dělám skoro stejně i z josty.:-p:-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    JJ, to jsem ještě chtěla dopsat:-), v dospělosti jsem používala jen víčko,to dělám u všeho dodnes.

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Tohle znám, to je opravdu vynikající, naše maminka to taky dělá do dneška. Ale celofán nedáváme, jen víčko. Taky to používáme do jogurtu, nebo i normálně jako marmeládu na chleba :yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Znám a měli jsme na zahradě černého rybízu (i jiných keřů) vždycky plno,a tyhle rosoly, džemy, marmelády ze všech těch křovin:-D,, sice sběr strašný:-/, ale pak ta chuť :-p:-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: konzervace černého rybízu černý rybíz konzervace zpracování josty rybízový rosol černý rybíz s cukrem konzervace rybízu nevařený džem z černého rybízu nevařená marmeláda z černého rybízu marmelada z josty rosol z josty rosol z černého bezu štáva z josty nevařená šťáva z černého rybízu vylisovaná štáva z rybízu rosol z červeného rybízu recepty na zpracování černého rybízu šťáva z černého rybízu šťáva z černého rybízu nevařená rybíz konzervace marmeláda z černého rybízu

Zapomněl/a jsem heslo