Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Becherovka

Becherovka je nejznámější hořký bylinný likér, jehož výrobní recepturu znají pouze dva lidé, a ta je přísně střežená. Vyváží se do 40 zemí světa. Servíruje se jako aperitiv nebo digestiv, dají se z ní připravovat i koktejly, např. Beton. Becherovka je oblíbená barmany, vysloužila si přezdívku 13. pramen.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Bouquet garni

Bouquet garni je francouzský výraz doslova znamenající "zdobená kytice". Je to svazek bylinek, svázaný nití nebo provázkem, který se vkládá do polévky nebo do vařeného pokrmu. Bylinky se vybírají tak, aby se k jídlu hodily, a zvýraznily jeho chuť. Bylinky spolu s kořením se též mohou vložit do sáčku z jemné gázy, nebo do vajíčka na vaření čaje. Po uvaření se vždy z pokrmu vytáhnou.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Provensálské bylinky

Provensálské bylinky je směs bylinek původem ze slunné jihovýchodní Francie. Název je odvozen od oblasti Provence. Poměr bylin není pevně daný, směs hlavně obsahuje rozmarýn, bazalku, tymián, někdy i oregano, estragon, majoránku, saturejku i levanduli. V kuchyni má široké použití, hodí se jak na přípravu masa a ryb ke grilování, tak se používá i do zeleninových a těstovinových pokrmů, do salátů, polévek, omáček i jinde.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k němu se přidá alkoholový výluh z bylinek a koření. Mezi bylinkami nesmí v žádném případě chybět pelyněk. Ale i ostatní byliny, např. skořice a hřebíček mu dodají tu správnou chuť. Podle obsahu cukru ho rozdělujeme na suchý - extra-dry, suchý - dry a sladký - bianco.

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům