Vánoční rybí polévka s citronovými knedlíčky

Suroviny

POLÉVKA:
Hlava, ocas, ploutve a vnitřnosti z 1 kapra (já si vždycky u rybářů vyprosím ještě trošku jiker, pokud můj kapřík je mlíčňák nebo naopak trochu mlíčí, pokud mám jikrnáče. Ideální polévka obsahuje totiž oboje, jikry i mlíčí. A je spousta lidí, kteří vnitřnosti ani hlavu nechtějí)
sůl
asi 7 kuliček pepře
asi 5 kuliček nového koření
1 větší stroužek česneku
kousek cibule
asi 100 g kořenové zeleniny (směs mrkve, celeru a petržele)
petrželka
podle chuti muškátový oříšek
NA JIŠKU:
30 g másla
30 g hladké mouky
KNEDLÍČKY:
20 g másla
1 větší vejce - bílek zvlášť
1 vrchovatá lžička strouhané citronové kůry
špetka soli
1 lžíce mléka
asi 50-60 g čerstvé strouhanky
na špičku nože muškátového květu
KRUTONKY:
máslo
bílé pečivo

Postup přípravy receptu

  1. Hlavu bez žaber a očí (dle zvyku, někdo oči nechává) spolu s ocasem a ploutvemi dáme vařit do osolené vody s pepřem, novým kořením, oloupaným celým stroužkem česneku a kouskem oloupané cibule. Vaříme doměkka. Vývar z hlavy scedíme a nevyléváme!! Necháme zchladnout. Maso obereme a pokrájíme na menší kousky.

  2. Na máslo dáme mouku a usmažíme růžovou jíšku. Zalijeme chladným vývarem a rozmícháme. Vložíme zeleninu nakrájenou na kostičky (můžeme ji také předem opéct na kousku másla, bude chutnější), na kousky nakrájené omyté vnitřnosti a vaříme doměkka. Vložíme obrané maso, dochutíme solí, strouhneme muškátový oříšek (jen malinko). Vmícháme sekanou petrželku. Na talíři doplníme knedlíčky a (nebo) kostičkami žemle smaženými na másle.

  3. Knedlíčky:
    Změklé máslo utřeme se žloutkem, přidáme muškátový květ a citronovou kůru. Z bílku a soli ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové směsi přidáme mléko a opatrně zahustíme strouhankou. Zlehka vmícháme sníh z bílku. Podle potřeby ještě dohustíme strouhankou. Tvoříme malé knedlíčky, obalíme ve zbytku strouhanky a vaříme je v rybím vývaru nebo ve vodě 7 minut. Scedíme a vložíme do hotové polévky. Knedlíčky jsou nadýchané a voňavé. Lze je připravit den předem a uchovat dobře zakryté - aby neoschly - v chladnu.

Poznámka od kuchařky

Další moje recepty najdete na

http://www.mlsoty.estranky.cz/

Komentáře k receptu Vánoční rybí polévka s citronovými knedlíčky

  • zizala zizala(autorka receptu)

    casino: Děkuji, ale to jste nemusel :-*
    To máte pravdu, já na to vždycky brejlím zblízka, protože ten tuk mi též vadí a trvá mi dlouho, než ho odstraním. Jestli při mé skleróze nezapomenu, hned letos vyzkouším Vaši vychytávku, dík :-):yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    zizala:
    Onu krásnou rybí hlavičku, co byla v polívčičce jako živá, jsem smázl:-*
    *****
    Vychytávka, která se v rcp často nepíše (vlatně jsem ji ještě nikde nečetl):
    Kapří vnitřnosti jsou obvykle obaleny tukem, který má nepříjemnou chuť:no: Opticky se obtížně rozlišuje; stačí ale hodit pajšl do studené vody a vše co vyplave na hladinu je tuk, který vyhodíme.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    casino: :-D Rošťáku. Mdlo se mi nedělá, ale příjemněji se kouká na něco jiného. Takhle "vyzdobený" talíř by na mém stole místo neměl.
    Kostičky žemle smažím na másle zvolna, zůstanou křupavé poměrně dlouho, čas jsem neměřila :-)) - v době konzumace se věnujeme konzumaci a stát nad stolem se stopkami v ruce mě ani nenapadne ;-)


    maiva: Možná ještě nějaká telecí polévka, telecí nemám, tak neposoudím. K té rybí se ty knedlíčky hodí perfektně :-p;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Vařívám stejnou (bez knedlíčků). Kořeny samozřejmě oprančím na másle. Kapry míváme minimálně dva a protože někteří nepřízpůsobiví jedinci navdory zdavému trendu zarputile vyžadují smaženého kapra bez kůže, tak s hlavami vařím i rybí kožuch.
    Rybí pohled mi nevadí, ale vařené čočky mi přijdou příliš al dente:-D
    Žábry vařit či nevařit?
    Pokud jsou rudé, tak vařím.
    Pokud rudé nejsou a navíc mnohdy i zahleněné, tak nevařím - vyhodím
    Krutonky?
    Konečně se mi, po letech marných pokusů, ASI (musím ještě ověřit) podařil kruton, který i po dvou minutách v polévce křupe a je tvrdý jako nevařený krupon:-D http://www.labuznik.cz/diskuse/krutonky-43257/

    Dovolil jsem si přidat fotečku kapřího oka. Pokud by se dělalo mdlo, tak smáznu;-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Polévka je určitě vynikající, znám, jedla jsem s opraženou houskou. Rybí polévka není u nás doma v kurzu:-D, ale knedlíčky by se jistě daly použít v jiné:-p+:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    cathleen: :-)) Rybám oči vždy odstraním, nemám ráda, když na mě "vyčítavě" koukají. A žábry - četla jsem tu knihu taky, ale mně se stalo, že se žábry rozvařily a zaneřádily mi zbytek masa:-8. Tak je raději vyndám a je pokoj ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Opět něco nového na vánoční stůl :-) :yes: U nás bych se knedlíčky do druhého dne bála nechat :-// bylo by dost možné, že by pak do polevky nebylo co vložit :-D (jsou hrozní, na knedlíčky obzvlášť!)
    Rybí hlavy vařívám s očima a už hodně roků nevytahuju ani žábry (poradil M. Štěpnička ;-) )

    Odpovědět

Tématické fráze: knedlíčky z jiker jak dlouho vařit jikry rybí knedlíčky jak dlouho varit jikry a mlíčí knedlíčky z mlíčí jak dlouho vařit rybí hlavy polévkové knedlíčky z jiker knedlíčky z rybího masa jak dlouho vařit kapří hlavu knedlíčky z rybích jiker kapr jikrnáč jak dlouho vařit vnitrnosti z kapra jak dlouho vařit rybí polévku jak dlouho vařit rybí vývar jak dlouho vařit kapra jak dlouho vařit rybí hlavu žábry vařit či nevařit jak dlouho vařit kapři hlavu?? knedličky s jiker jak dlouho vařit mlíčí