Co použít místo cibule? Vyzkoušejte 8 výborných alternativ, a to zcela bez slz
Cibule je v kuchyni nepostradatelnou surovinou a často také tím prvním, co jde do hrnce jako základ pro většinu pokrmů. Její velkou výhodou je nízká cena a možnost dlouhodobého skladování, takže bývá základní výbavou spíže.
Ať už vaříme jakoukoliv světovou kuchyni, klasická žlutá cibule patří k těm nejpoužívanějším a nejdůležitějším zeleninám v kuchyni. Používáme ji zasyrova do salátů, ve kterých vynikne její štiplavost, dušenou jako základ pro další vaření, a nasládlou karamelizovanou cibuli jako gró mnoha slaných delikates. Zkrátka, cibule se zdá být nenahraditelnou, nebo ne?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co použít místo cibule
Důvodů, proč nahradit cibuli, můžeme mít hned několik: pustili jsme se do vaření a spíž je prázdná, cibule nám chuťově nesedí nebo způsobuje potravinovou intoleranci, jako je pálení žáhy, nadýmání a další obtíže. Přinášíme proto několik tipů, které cibuli jak chuťově, tak i texturou v pokrmech dokonale nahradí.
- Šalotka: Žluté cibuli nejblíže je šalotka, jen má jemnější a méně štiplavější chuť. Také však méně nadýmá. V pokrmech zachová cibulovou chuť a je skvělým základem i zahuštěním, protože se v omáčkách dokonale rozvaří.
- Jarní cibulka: U jarní cibulky můžeme v pokrmech použít jak zelenou nať, tak i její bílou část, která je chuťově výraznější, ale stále jemnější než cibule.
- Pórek: Výbornou jemnější alternativou k cibuli je pórek, který využijeme do hlavních jídel, polévek i zapékaných pokrmů, jednoduše všude tam, kde bychom použili cibuli.
- Pažitka: Pažitka je bylina rostoucí téměř na každé zahrádce. Přezdívá se jí také "malá cibulka" kvůli jemné, cibulové chuti, proto je skvělou náhradou cibule, a to především do salátů, pomazánek nebo jako závěrečný posyp. Při vaření ji přidáváme až na konec, protože by jinak ztratila chuť. Můžeme dokonce využít i pažitkové květy, které mají štiplavou chuť.
- Cuketa: Cuketa je zelenina, která cibuli chuťově nenapodobí, nicméně zastane její funkci jako zahuštění polévek, omáček nebo dušených jídel. Cuketu nastrouháme najemno, během vaření se tak rozvaří, pokrm zahustí a chuť přitom nijak nezmění.
- Česnek: Pokud potřebujeme pikantnost a štiplavost cibule, je vhodnou surovinou česnek. Nakrájený česnek necháme v počátku vaření rozvonět na pánvi, čímž vytvoříme základ chuti. Pro jemnější česnekovou chuť zvolíme listy medvědího česneku.
- Mrkev a celer: Netradiční duo, které však společně funguje jako náhrada cibule více než dobře. Mrkev a celer vytvoří vlastní aroma, dodají pokrmu sladkost a zároveň i zemitou chuť cibule. Po uvaření obě suroviny změknou a postarají se o objem pokrmu i jeho zahuštění. Mrkev dodá jídlu krásnou oranžovou barvu. Doporučuje se 1 díl celeru a 1 díl mrkve jako náhrada za 1 středně velkou cibuli. Zeleninu krájíme na co nejmenší kousky.
- Řapíkatý celer: Řapíkatý celer má zasyrova lehce štiplavou a křupavou chuť, proto zejména v salátech a pomazánkách cibuli fantasticky zastoupí. V dušených jídlech, zapékaných a polévkách zase vytvoří aromatický základ a přidá objem i jemnou texturu jako cibule. Strouháme ho v pokrmech najemno nebo krájíme na malé kostičky.
Tip: Intenzivní cibulovou chuť a vůni dodáme pokrmu přidáním sušené cibule, kterou si můžete připravit i doma, a mít ji tak vždy po ruce. Má dlouhou trvanlivost.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře