Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrášek patří k nenáročným druhům zeleniny, hodí se i do malých zahrádek a při dobré péči přinese bohatou úrodu, na které si rády pochutnají děti i dospělí. Nejlepší je syrový a ještě mladý, tehdy je svěží a jeho vylupování je zábavné. Přebytek snadno zmrazíme na zimu.

Hrášek je luskovina, jejíž pěstování se na zahradě opravdu vyplatí. Do celého procesu navíc můžeme zapojit i menší děti, péče o hrách je bude bavit. Většina druhů zeleniny potřebuje před konzumací očistit, umýt, někdy i uvařit, ale hrách mohou děti ochutnávat hned u záhonu
Tato zelenina nám na zahradě mnoho práce nepřidá
  • Hrášek vyséváme od druhé poloviny března a v průběhu celého jara přímo na stanoviště, rostliny se nepřesazují. Při nákupu semen se více vyplatí koupit větší balení - vyjde výrazně levněji než několik menších sáčků.
  • Záhon dobře připravímeokopeme, důkladně odplevelíme a uhrabeme. Hrachu se daří lépe na vlhčím stanovišti, ale na živiny je nenáročný. Vyhovuje mu osluněné místo s dobře propustnou půdou. Řadí se mezi rostliny, které zlepšují a zúrodňují půdu.
  • Tip: Možná je některý z vašich záhonů zaplevelený z předchozí sezóny a přes všechno úsilí se plevelů nedaří zbavit - v tom případě na něj můžete vyset právě hrách, který si s plevely poradí, v jeho porostu nebudou mít šanci.
  • Řádky udržujeme pomocí provázku, který natáhneme mezi dvěma tyčkami. Mezi řádky ponecháme přibližně 20–25 cm.
  • Hrách vyséváme buď po jednotlivých zrnkách do řádku nebo po více kusech do hnízd.
  • Jak vysévat do hnízd? V řádku hloubíme důlky, do kterých dáváme vždy několik semínek (obvykle 4–8 semen do hloubky cca 4–6 cm). Na důlky použijeme buď kolík nebo jen špičatou kovovou lopatku. 
  • Tip: Vyplatí se hrách vysévat postupně, aby i sklizeň pokryla delší časové období, nebo kombinovat různé odrůdy (velmi rané, rané, polopozdní a pozdní). Nejprve vyséváme raný hrášek, který bude dorůstat dříve, potom pozdnější odrůdy.
  • Osetý záhon upravíme hráběmi a přikryjeme bílou netkanou textilií. Ta urychlí klíčení hrachu, ale také výsev ochrání před ptactvem.

Jak se starat o hrách

Máme pro vás ještě několik rad pro správnou péči o hrášek.

  • Jakmile je hrách asi 4–6 cm nad zemí, sundáme z něj textilii, řádky okopeme, rozrušíme půdní škraloup a zbavíme záhon plevelů, později bychom se k nim už hůře dostali.
  • Když mají rostliny přibližně 10–15 cm, je už nejvyšší čas dát k nim tyčky, aby nepoléhaly - stačí kratší a nemusí být u každé rostliny.
  • Tip: Přivazování je zbytečné, rostliny se uchytí svými úponky tyček i vzájemně.
  • Hrách zaléváme hlavně zpočátku, aby začal pěkně růst. Později jen při suchém počasí a pouze ke kořenům. Rostliny zbytečně nepoléváme, aby se do nich nedostaly houbové choroby.

Kdy sklízet hrášek

Hrášek sklízíme přibližně za 65–85 dní od výsevu. Raný hrášek dorůstá do sklizňové velikosti rychleji než pozdní.

  • Vzrostlý hrášek brzy začne kvést a potom dáváme pozor, kdy se začnou tvořit v luskách baculaté hrášky. Mladé jsou nejchutnější, ale pokud promeškáme správný čas ke sklizni, začnou sesychat a ztrácet svou sladkost.
  • Tip: Hrách pro podzimní sklizeň vyséváme od poloviny července, vybíráme rané odrůdy. V létě vysetý hrách bude potřebovat více vláhy než jarní a ne vždy se vydaří, bývá náchylnější k houbovým chorobám.

Podle následujícího videoreceptu si z mladého hrášku uvaříte báječný hráškový krém. Využití hrášku v teplé kuchyni je ale daleko širší. Hodí se do rizot a zapečených pokrmů, do bramborového salátu i do báječných omáček, výborně také obohatí naše polévky.

Přejeme úspěšné pěstování.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli