

Domácí vepřovka z papiňáku (tlakového hrnce)
Suroviny cca 2 litry masové hmoty
- 2 kg vepřové plece vcelku (bez kosti)
- 250 g vepřového škvařeného sádla
- 300 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíci soli
- 2 snítky rozmarýnu
Postup přípravy receptu
Do papiňáku (nejlépe 5-6-ti litrového) dáme kostku sádla a necháme ji povolit. Poté přidáme rozmarýn, sůl a vývar.
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na drobnější kostky. Nakrájené maso dáme do papiňáku, vše promícháme, hrnec uzavřeme a pod tlakem, od doby varu, na mírném plameni vaříme 15 minut.
Poté hrnec ochladíme, otevřeme a promícháme. Hrnec opět uzavřeme a pod tlakem vaříme dalších 15 minut. Pak hrnec odstavíme ze sporáku a necháme dojít.
Po ochlazení otevřeme, odstraníme rozmarýn a měkké maso se šťávou šťouchadlem na brambory rozmělníme na nám vyhovující kousky. Horké naplníme do sklenic, uzavřeme víčkem a po vystydnutí uložíme do chladna.
Podáváme namazané na pečivu.
Poznámka od kuchařky
Je tady hodně receptů na rillettes v pomalém hrnci, ale já jsem chtěla vyzkoušet, zda-li by to bylo možné zhotovit v papiňáku.
Suroviny jsem si upravila podle sebe a francouzská pomazánka v českém podání se podařila.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí vepřovka z papiňáku (tlakového hrnce)
-
Jaromira18: Jaruš děkuji
Zkoušela jsem i s bílým vímen v pomalém hrnci,ale tahle nám chutná víc
-
Recept se mi moc líbí.
-
Colombo65-děkuji za přidanou fotku
-
kamila29: Moc děkuji
-
Dělala jsem z bůčku, jen jsem vynechala rozmarýn. Je výborná
.
-
Klaním se za odvahu experimentovat, na rilletes se už drahnou dobu chystám, do té doby stále opakuji (slovy švagra) babiččinu neopakovatelou bůčkovou pomazánku (umím právě od tchýně) bůček upéct pomalu s kmínem a solí a pak umlet. Je to i tak klenot od tchýně, někdy na ta rilletes dojde...
-
maiva: Děkuji
Dnes se chystám dělat znova,ale z bůčku
Manžel koupil velký kus krásné špičky z bůčku za velice přijatelnou cenu
-
Pěkný recept
-
mysulka: Děkuji
mika59: Miladko,díky za infoBůčkové pomazánky dělávám z pečeného,takto v papiňáku ještě ne
S tou cenou bůčku máš pravdu
-
-
Anna Kocikova: Taky podlévám, většinou vývarem z kostí, cca 250 ml na 1,5 kg prorostlého bůčku. Dávám jen sůl a pepř jinak tak jako ty. Tohle jsme dělávali už hrozně dávno, kdy ještě bůček měl docela jinou cenu.
-
spagetka:
-
cathleen: spagetka: Děkuji za zastoupení
host:Děkuji za komentářU nás tato a jiné,podobné masové pomazánky nevydrží dýl,jak 4-5 týdnů,takže je zavařovat nemusím
Ale pokud by se pomazánka dělala do zásoby a nesnědla se během kratší doby,tak je lepší ji dát do sklenek zhruba 1cm pod okraj,zavíčkovat a poté zavařit.1 den na 90°C cca 50minut a 2 den na 90°C 40minut.
-
host: máte naprostou pravdu, maso se takhle zavařovat musí.
Tahle domácí vepřovka je ale tak dobrá, že do spotřebování určitě vydrží v lednici, zalitá sádlem
Na delší dobu bych ale určitě zavařila, autorka receptu určitě také. -
host: a proč ještě zavařovat, když autorka to dělá za tepla? Marmelády, džemy taky projdou varem a už je nesteriluju