Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdo jednou ochutná, už nechce jinak. Řeč je o domácím chlebu, který provoní celý dům a je jednoduše k nakousnutí. Ať už se pustíme do pracnějšího chleba z kvásku nebo do rychlejší varianty z droždí, křupavá kůrka musí být vždy.

Čerstvě upečený domácí chléb má lahodnou vůni a chuť, která se s kupovaným nedá srovnat. A ten pocit radosti z vlastního díla je též k nezaplacení. Přitom nám výborný chléb vznikne z mála základních surovin, jako je mouka, droždí nebo kvásek, voda, sůl a kmín. Křupavá kůrka s měkkou nadýchanou střídkou je žádoucí. 

Jak udělat křupavou kůrku na chlebu

Existuje více technik, jak křupavé kůrky na chlebu docílit, proto doporučujeme zkoušet a najít si tu, která vám bude nejvíce vyhovovat. Poradíme však několik klíčových kroků, jak křupavé kůrky docílit: 

  1. Předehřátá trouba: Předehřejte troubu na 250 °C a s ní nechte dostatečně nahřát i plech, na který potom dáte chléb
  2. Zápara: Na dno trouby umístěte kastrůlek či plech, do kterého těsně před vložením chleba do trouby nalijete šálek horké vody. Vznikne pára, která napomůže vzniku křupavé kůrky. 
  3. Vložte chléb na rozpálený plech vyložený pečicím papírem a při 250 °C pečte 10 minut
  4. Poté krátce troubu odvětrejte, snižte teplotu na 200 °C a dopékejte dalších asi 25–35 minut (podle velikosti chleba). 
  5. Nechte chléb vychladnout na mřížce, díky tomu se nezapaří. Krájejte ho až po úplném vychladnutí. 

Tip1: Často se chléb před pečením potírá vodou, a to jak samotnou, tak i slanou. Kůrka bude o to lesklejší a tmavší. 

Tip2: Vyzkoušejte dopékat chléb na horkovzduch alespoň na posledních 5–10 minut. Kůrka bude krásně křupavá. Je však potřeba hlídat, aby se chléb nepřipálil. 

Upečte si vynikající domácí kmínový chléb s křupavou kůrkou podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. 

Komentáře

Další tipy a triky