Jak udělat křupavou kůrku na chlebu? Krok za krokem k dokonalosti
Kdo jednou ochutná, už nechce jinak. Řeč je o domácím chlebu, který provoní celý dům a je jednoduše k nakousnutí. Ať už se pustíme do pracnějšího chleba z kvásku nebo do rychlejší varianty z droždí, křupavá kůrka musí být vždy.
Čerstvě upečený domácí chléb má lahodnou vůni a chuť, která se s kupovaným nedá srovnat. A ten pocit radosti z vlastního díla je též k nezaplacení. Přitom nám výborný chléb vznikne z mála základních surovin, jako je mouka, droždí nebo kvásek, voda, sůl a kmín. Křupavá kůrka s měkkou nadýchanou střídkou je žádoucí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat křupavou kůrku na chlebu
Existuje více technik, jak křupavé kůrky na chlebu docílit, proto doporučujeme zkoušet a najít si tu, která vám bude nejvíce vyhovovat. Poradíme však několik klíčových kroků, jak křupavé kůrky docílit:
- Předehřátá trouba: Předehřejte troubu na 250 °C a s ní nechte dostatečně nahřát i plech, na který potom dáte chléb.
- Zápara: Na dno trouby umístěte kastrůlek či plech, do kterého těsně před vložením chleba do trouby nalijete šálek horké vody. Vznikne pára, která napomůže vzniku křupavé kůrky.
- Vložte chléb na rozpálený plech vyložený pečicím papírem a při 250 °C pečte 10 minut.
- Poté krátce troubu odvětrejte, snižte teplotu na 200 °C a dopékejte dalších asi 25–35 minut (podle velikosti chleba).
- Nechte chléb vychladnout na mřížce, díky tomu se nezapaří. Krájejte ho až po úplném vychladnutí.
Tip1: Často se chléb před pečením potírá vodou, a to jak samotnou, tak i slanou. Kůrka bude o to lesklejší a tmavší.
Tip2: Vyzkoušejte dopékat chléb na horkovzduch alespoň na posledních 5–10 minut. Kůrka bude krásně křupavá. Je však potřeba hlídat, aby se chléb nepřipálil.
Upečte si vynikající domácí kmínový chléb s křupavou kůrkou podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem.
Komentáře